Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Οδοιπορικό στο Βαψώρι Βιτσίου


- Ολοσχερής σχεδόν η καταστροφή του άλλοτε περήφανου οικισμού του Βαψωρίου
- Στο έλεος των ιερόσυλων η εκκλησία του Αγ. γεωργίου


Λίγοι ερειπωμένοι τοίχοι και η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου έχουν πλέον απομείνει για να υποδεικνύουν ότι στο Βίτσι, σε υψόμετρο 1230 μέτρων, κάποτε υπήρχε το χωριό Ποιμενικό ή, με την παλιά του ονομασία, Βαψώρι, το οποίο...εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Επρόκειτο για ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της περιοχής, που, αν και κάποτε άνηκε στο νομό της Φλώρινας, σήμερα βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Καστοριάς.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε περί τα 1800 μ.Χ. από ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, επέλεξαν την εν λόγω περιοχή για να αποφύγουν κάποιο διωγμό των Τούρκων, ενώ αρχικά ήταν χειμαδιό, δηλαδή οι κάτοικοι, έρχονταν το καλοκαίρι και έφευγαν το χειμώνα.

Ο οικισμός, στην άνθησή του, ήταν από τους μεγαλύτερους της περιοχής, με τον πληθυσμό του στα 1920 , σύμφωνα με εργασία που παρουσίασαν οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, να φτάνει ακόμη και τις 3.000, ενώ ο αριθμός των σπιτιών του έφτανε τα 200, τα οποία ήταν διώροφα σκεπασμένα με πλάκες. Μάλιστα, πρόκειται για τον μοναδικό οικισμό των Κορεστείων και ευρύτερα του Βιτσίου, που ήταν πετρόκτιστος και όχι πλινθόκτιστος, όπως συνηθιζόταν τότε (Κρανιώνας, Χαλάρα, Μαυρόκαμπος κ.λ.π.)








Αναλυτικό ρεπορτάζ την Τετάρτη 23 Μαϊου

Γιάννα Λούσιου


sentra.com.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.