Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Δόθηκαν οι πρώτες 87 εδαφολογικές αναλύσεις σε αγρότες της Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ)‏

Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών υλοποιήθηκε στις πριν λίγες μέρες, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, η ημερίδα για τη «Λίπανση των καλλιεργειών- Εχθροί και Ασθένειες Καραντίνας- Διαδικασία Ίδρυσης Οινοποιείων».



Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προγράμματα των γεωργικών προειδοποιήσεων, τους «εχθρούς και τις ασθένειες καραντίνας» που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες καλαμποκιού, πατάτας και φασολιού, καθώς και για τη διαδικασία ίδρυσης οινοποιείων ως προς τα δικαιολογητικά και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται, από τους εισηγητές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Παράλληλα, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης, Δρ. Αρ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης των αγροτεμαχίων, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη εκτίμηση των αναγκών λίπανσης των καλλιεργειών, στην προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων.


Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της ημερίδας δόθηκαν οι 87 πρώτες αναλύσεις σε αγρότες που αφορούν την περιοχή του Τοιχιού, ενώ τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα αγροτεμάχια που είχε γίνει λήψη δείγματος αναμένονται μέσα στο Φεβρουάριο. Το περσινό πρόγραμμα εδαφολογικών αναλύσεων θα ολοκληρωθεί μετά και τη φυλλοδιαγνωστική ανάλυση που θα γίνει σε οπωρώνες μηλιάς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Πρόεδρος της ΓΕΟΚ, κ. Μ. Παπαβασιλείου, ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Α. Αδαμίδης, η Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, κα. Κ. Εμμανουηλίδου, ο Προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, κ. Π. Πετρίδης και γεωπόνοι της αντίστοιχης υπηρεσίας.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος: «η εφαρμογή των προειδοποιήσεων και η λήψη μέτρων θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, τόσο για τη επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγής, όσο και για την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα εδαφολογικών αναλύσεων θα χρηματοδοτηθεί και για το 2012.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.