Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Αγλαΐα Δούφλια: "Με δύο μέτρα και ... είκοσι σταθμά", Τεράστιες ανισότητες στον προϋπολογισμό της περιφέρειας!


Τεράστιες είναι οι ανισότητες που δημιουργούνται από την κατανομή των κονδυλίων, στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας, που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2012, τον οποίο ψήφισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι...η αναλογία κατανομής μεταξύ των νομών Καστοριάς και Κοζάνης είναι 2 προς 20! Αναλυτικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2012 συμπεριλαμβάνονται στην εισήγηση της Περιφερειακής Συμβούλου της μειοψηφίας κ. Αγλαΐας Δούφλια.

Αρχικά θέλουμε να τονίσουμε πως η ψήφιση του Π/Υ για μας (ως παράταξη) δεν αποτελεί ένα τυπικό θέμα αλλά ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα και ζητήματα για τα οποία ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι καλούμαστε να αποφασίσουμε και να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Για άλλη μία φορά -όπως και πέρυσι για τον Π/Υ του 2011- η ηγεσία της Περιφέρειας και λυπόμαστε για αυτό επέλεξε με μεγάλη προχειρότητα να εισηγηθεί τον Π/Υ του 2012 προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και τώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταδεικνύοντας το θέμα ως υποδεέστερο.

Ο φετινός Προϋπολογισμός κατατίθεται προς ψήφιση βάση του αρ.268 του «Καλλικράτη». Σύμφωνα με τις διατάξεις του αναφερόμενου άρθρου η Εκτελεστική Επιτροπή προβλέπεται να εισηγηθεί το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης αφού προηγουμένως επεξεργαστεί τις προτάσεις των υπηρεσιών, καθώς επίσης και τον Π/Υ στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία θα προβεί στην υποβολή των ανωτέρω στο Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με την εισηγητική της έκθεση.

Τίποτα από όλα όσα προβλέπονται στον Καλλικράτη από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας δεν τηρήθηκε. Συγκεκριμένα :
• Δεν κατατέθηκε το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης
• Η ολιγοσέλιδη εισηγητική έκθεση δεν συντάχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και είναι ούτε λίγο ούτε πολύ μια αντιγραφή της περσινής εισηγητικής έκθεσης χωρίς σ 'αυτή να υπάρχουν τα αυτονόητα χωρίς να τεκμηριώνονται οι κατανομές και να αιτιολογούνται οι δαπάνες που εγγράφονται στους Κ.Α.Ε.
Και μόνο η έλλειψη του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σοβαρό λόγο καταψήφισης του Π/Υ μιας σύγχρονης αιρετής Περιφέρειας που ακολουθία το «Καλλικρατικό» νομοθετικό πνεύμα.

Αναλύοντας όμως τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ακόμα και μέσα από μια πρόχειρη ανάγνωση των κωδικών και ειδικά στους λογαριασμούς των εξόδων όλοι θα κατανοούσαμε πως ο Π/Υ αυτός, δεν μπορεί να είναι αποδεκτός σε μία περίοδο έντονης κρίσης που δυστυχώς περάνει η χώρα μας. Για την τεκμηρίωση των παραπάνω θα αναφερθούμε (αναλυτικά) στις δαπάνες δημοσίων σχέσεων, στα λειτουργικά κόστη, στις κατανομές στους διάφορους τομείς που μόνο ανάπτυξη δεν μπορούν να εγγυηθούν, στην μέχρι τώρα διαχείριση των πόρων και στην αξιοποίηση τους η οποία ούτε καν διασφαλίζει το οικονομικό συμφέρον της Περιφέρειας και την ανταποδοτικότητα στον πολίτη.

Επίσης για άλλη μια φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι ένας πραγματικός Π/Υ δεν μπορεί να μην είναι αναλυτικός και χωρίς σε πολλές περιπτώσεις εγγραφές ποσών. Βέβαια κατανοούμε τις αδυναμίες που πολλές φορές αντιμετωπίζονται στον υπολογισμό κονδυλίων αλλά τονίζουμε πως Προϋπολογισμός σημαίνει προϋπολογίζω και όχι ακριβώς υπολογίζω.
Συνεχίζοντας και αναλύοντας τα στοιχεία του Π/Υ του 2012 έχουμε τα εξής: Το σύνολο των ποσών Εσόδων ή Εξόδων ανέρχεται στις 79.402.000 Ευρώ και η «γεωγραφική» ας μας επιτραπεί ο όρος κατανομή είναι η εξής:
• Έδρα 14.406.000 ευρώ
•Κοζάνη 34.661.000 ευρώ
•Γρεβενά 10.316.200 ευρώ
•Καστοριά 10.420.000 ευρώ
•Φλώρινα 9.659.442 ευρώ

Για τις Επενδύσεις δε οι κατανομή είναι η εξής (στον 071 φορέα):
•Κοζάνη 17.245.000 ευρώ
• Γρεβενά 3.880.000 ευρώ
•Καστοριά 2.420.000 ευρώ
•Φλώρινα 1.190.000ευρώ

Αναμφισβήτητα σύμφωνα με την ανωτέρω κατανομή η οποία και πάλι δεν είναι ολοκληρωμένη (διότι λείπει από των Π/Υ ο Πόρος -πρόγραμμα της Κοζάνης και Φλώρινας -ΕΑΠ-πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα ) η Π.Δ.Μ. μπαίνει σε δύο ταχύτητες ανάπτυξης, η ανισοκατανομή είναι τεράστια και ούτε μία κουβέντα για αυτό δεν υπάρχει στις εισηγήσεις της πλειοψηφίας .

Εκτός από την ανισοκατανομή και την απαράδεκτα άνιση μεταχείριση των Περιφερειακών Ενοτήτων ως προς τη χρηματοδότηση τους από τον Π/Υ που κρατάμε στα χέρια μας, με την πρώτη ματιά παρατηρούμε πως η σπατάλη είναι το κύριο χαρακτηριστικό των λειτουργικών δαπανών στο σκέλος των Εξόδων.
Και για να μιλήσουμε με ακρίβεια στον φορέα 072 (Λειτουργικές δαπάνες), ομάδα 840 «δημοσιεύσεις εκδόσεις και δαπάνες Δημοσίων Σχέσεων» έχουμε εγγεγραμμένα τα εξής :
00) 50.000 ευρώ (έδρα)
01) 270.000 ευρώ (Κοζάνη)
02) 35.000 ευρώ (Γρεβενά)
03) 57.300 ευρώ (Καστοριά)
04) 101.000 ευρώ (Φλώρινα)
Σύνολο 513.300 ευρώ
Μισό εκατομμύριο για δαπάνες Δημοσίων Σχέσεων!!!!!!!

Πρώτα πρώτα να πούμε πως κρίνουμε τα ποσά αυτά για δημόσιες σχέσεις σήμερα απαγορευτικά . Η χώρα βουλιάζει, έχουμε πέσει στο γκρεμό και ψάχνουμε κλαδί να πιαστούμε και ενώ ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι είμαστε εδώ με πόρους και αρμοδιότητες να λύσουμε ένα σωρό προβλήματα για φράγματα που είναι γεμάτα χωρίς αρδευτικά , για αναδασμούς χωρίς μελέτες, για οδικά δίκτυα με τόσες εκκρεμότητες χωρίς σε πολλές περιπτώσεις ούτε διαγραμμίσεις και τόσα άλλα ξοδεύουμε μισό εκατ. ευρώ για δημόσιες σχέσεις. Έχουμε δικαίωμα να ξοδεύουμε με αυτό τον τρόπο το δημόσιο
χρήμα;

Ένα σοβαρό πρόβλημα που έχουμε με τον προς ψήφιση Π/Υ του 2012 καθόλου τεχνικό αλλά ουσιαστικό είναι πως ο Π/Υ που έχουμε μπροστά μας δεν μπορεί να διαφωτίσει ακόμη και τους .πιο έμπειρους Π.Σ. για το τι σήμερα ψηφίζουν "διότι ενώ στο σκέλος των εσόδων τα εγγεγραμμένα ποσά αναλύονται ως προς τις πηγές στους στο σκέλος των εξόδων δεν υπάρχει ανάλυση και σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται εγγεγραμμένα προϋπολογισθέντα ποσά. Θα δώσω ένα παράδειγμα για την κατανόηση των ανωτέρω: στην έδρα σελ 1 Επενδύσεις Υπουργείου Εσωτερικών – Εθνικοί Πόροι 5.030.000 (ΣΑΕΠ 041 5000.000 και ΣΑΕΠ 541 30.000) θεωρείται πως με αυτά τα στοιχεία στον πίνακα και χωρίς ούτε καν υπαινιγμό στην εισηγητική έκθεση έχουν ενημερωθεί οι Π.Σ. για το πού θα πάνε 5.800.000 ευρώ;

Παραμένοντας στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών θέλουμε να επισημάνουμε πως σύμφωνα με τον Π/Υ που καταθέσατε υπάρχει έλλειμμα στη μισθολογική δαπάνη της τάξης του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού του 1.208.350 ευρώ το οποίο μπορεί να το αποδίδετε σε επιβάρυνση της Π.ΔΜ από δαπάνες μισθοδοσίας που μέχρι τώρα κάλυπτε το Υπ. Εσωτερικών αλλά δεν μας λέτε ποιες είναι αυτές οι δαπάνες ούτε πως σκοπεύετε να τις καλύψετε.

Αίσθηση επίσης προκαλούν και οι μεγάλες δαπάνες για μισθώσεις κτιρίων οι οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξετασθούν σε ένα πνεύμα οικονομίας και εξορθολογισμού και εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στην Π.Ε της Καστοριάς όχι για κάποιο άλλο λόγο αλλά γνωρίζοντας καλά την περίπτωση : οι δαπάνες στέγασης της Α'θμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλές και δυσβάσταχτες , με τα χρηματικά ποσά των 70.000 ευρώ θα μπορούσε να γίνουν έργα και δράσεις για τους πολίτες που τώρα τά στερούνται και θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι προτίθεστε να κάνετε αλλά και να συμβάλουμε στην κατεύθυνση δημιουργίας εφαρμοστέας πρότασης για την οριστική λύση του προβλήματος.

Όλοι γνωρίζουμε πως βασική πηγή των εσόδων μας αποτελούν οι Κ.ΑΠ, από τους ΚΑΠ λοιπόν στο σκέλος των επενδύσεων με τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση έχει δοθεί στην έδρα κάθε περιφέρειας ποσοστό από της επενδύσεις ΚΑΠ 20% το οποίο για τη δική μας περιφέρεια ανέρχεται σε 2.800.000 ευρώ ΚΑΙ ΠΑΛΙ και φέτος δεν υπάρχει κατανομή του ποσού στον Π/Υ είναι δυνατό να μην μπορείτε να μας πείτε τι θα κάνετε με το ποσό αυτό και γιατί;

Κλείνοντας θεωρούμε απαραίτητο να προστεθεί πως ο Π/Υ μας ενδιαφέρει όχι μόνο ως προς την αρχική του διαμόρφωση αλλά και ως προς τον τρόπο της εκτέλεσης του. Γιατί και εδώ πρέπει να μιλήσουμε για την εκτέλεση του Π/Υ του 2011 όπου σε πολλές περιπτώσεις διαφωνούσαμε για τον τρόπο διαχείρισης των κατανεμηθέντων ποσών και μειοψηφήσαμε . σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν προστατεύονταν το συμφέρον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (απευθείας αναθέσεις, πρόχειροι διαγωνισμοί κλπ) προτείνοντας τρόπους για τη διασφάλιση του.

Δούφλια Αγλαΐα
Περιφερειακή Σύμβουλος


kastoriani-estia.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.