Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Το άλογο ιπποδρομιών και το μουλάρι.‏

Από το blog Ζωή στο χωριό

Κάθομαι μαζί με την οικογένειά μου γύρω από την σόμπα και θυμήθηκα ένα σχόλιο ενός αναγνώστη για την δήθεν προσωπική και σκληρή επίθεση εναντίον του δημάρχου Άργους Ορεστικού για το θέμα του απολιθωμένου δάσους...
Έτσι μου ήρθε η ιδέα να κάνω μια σούμα για το τι έγινε και δεν έγινε στο χωριό μου,
μιας και έχουν περάσει 322 μέρες ( το 1\4 της θητείας ) από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία η νέα δημοτική αρχή. Που παρεμπιπτόντως οι συγχωριανοί μου στηρίξανε με ποσοστό 70 % περίπου, αν θυμάμαι καλά 280 ψήφους στους 410.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις, τα δήθεν νέα πρόσωπα, το υποτιθέμενο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, τα εύκολα θα, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, οδήγησαν σε αυτή την άνετη εκλογική επικράτηση. Το αποτέλεσμα δεκτό μιας και ζούμε σε μια " δημοκρατική " χώρα.
Το 2011 φτάνει στο τέλος του, οι αλλαγές που περιμέναμε ήταν πολλές, από τα βασικά που ίσως να αλλάξουν το μέλλον του χωριού είναι :
H ρυμοτόμηση και διάθεση των κοινοτικών οικοπέδων.
Η ανάπτυξη των περιπατητικών διαδρόμων απολιθωμένου δάσους.
Η αστική σύνδεση της Ασπροκκλησιάς με το Άργος.
Για κάποιους ευκολόπιστους που περιμένουν φράγμα που θα μετατρέψει τα ξερικά χωράφια σε ποτιστικά.
Ένα έργο ανάπλασης του κεντρικού δρόμου και της ανύπαρκτης πλατείας, προϋπολογισμού 1.000.000 Ε το οποίο εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε από την προηγούμενη αρχή.
Η ελεύθερη για όλους πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τέλος η συντήρηση, διατήρηση και περαιτέρω εκμετάλλευση των δημοσίων κτηρίων που ήδη υπάρχουν, σχολεία, κοινοτικό γραφείο, πολιτιστικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και κατ επέκταση δρόμοι πάρκα κτλ.

Εκτός από τα πάγια αιτήματα - όνειρα των κατοίκων υπάρχουν και κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται με την πάροδο του χρόνου :
Βλάβες στο αποχετευτικό που όσο μένουν αδιόρθωτες δημιουργούν εστίες μόλυνσης που είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, πόσο μάλιστα αν βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τα αίσχη που γίνονται με τα σχολεία, συγχωνεύσεις και συμπτήξεις από την κεντρική εξουσία, συγχωνεύσεις και συμπτήξεις και από την τοπική. Μια θέση δασκάλου ανακοινώνουν ότι θα κόψουν, δυο και παραπάνω κόβουν πραγματικά.
Δίκτυο ύδρευσης που χλωριώνεται ανάλογα με την διάθεση και την εκτίμηση του εκάστοτε υπαλλήλου.

Για να μην σας κουράζω, από όλα αυτά που περιμέναμε δεν έχει ξεκινήσει ούτε επρόκειτο να ξεκινήσει κάτι στο σύντομο μέλλον.
Από όλα τα προβλήματα που προέκυψαν δεν καίγεται καρφί για κανέναν, ούτε περνά από το μυαλό τους να ασχοληθούν.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι κοινά και για άλλους οικισμούς ή ακόμη και πόλεις μικρές ή μεγάλες, εμένα καταρχάς με ενδιαφέρει το δικό μου χωριό και απευθύνομαι στους άμεσα αρμόδιους.

Εδώ σε θέλω κύριε δήμαρχε, στα δύσκολα.
Το ότι έταζες προεκλογικά καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους το έχουν καταλάβει πια όλοι, ουδέποτε είχες στο μυαλό σου να ξοδέψεις χρόνο και χρήμα για να λύσεις προβλήματα της Ασπροκκλησιας.

Αλλά να γυρίζεις την πλάτη σε προβλήματα που παρουσιάζονται στην πορεία δεν το πίστευα ούτε εγώ.
Δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν κονδύλια δεν ευσταθούν γιατί το γνώριζες από πριν.
Με κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο εύκολο είναι για έναν δήμαρχο να σηκώνει το τηλέφωνο και να απευθύνετε σε έναν σύλλογο και να του λέει απλά ότι " από αύριο δεν βάζουμε πετρέλαιο στο πολιτιστικό κέντρο " χωρίς ντροπή . Αν μπορούσαμε να περάσουμε από της γραμμές του ΟΤΕ και σας βλέπαμε μου φαίνεται ότι θα γελούσατε κιόλας.
Στο πολιτιστικό κέντρο Ασπροκκλησιάς συστεγάζονται και χρησιμοποιούν το χώρο 3 σύλλογοι, τα μέλη αυτών συντηρούν τμήματα : χορευτικού, ποδοσφαίρου, ταε κβο ντο, ,σύντομα θα γίνονται και μαθήματα μουσικής, . Στον ίδιο χώρο βρίσκουν καταφύγιο και αγροτικός ιατρός 2-3 φορές την εβδομάδα. και οι σχολικές γιορτές Οι 3 αυτοί σύλλογοι τα 2-3 τελευταία χρόνια δεν έχουν επιβαρύνει το δήμο Άργους Ορεστικού ούτε με 1 ευρώ.
Ο δήμος όμως έχει όλη την νομιμότητα και την διάθεση να στερήσει όλα τα παραπάνω στους συγχωριανούς μου για να εξοικονομήσει 2.000 λίτρα πετρέλαιο. Συγχαρητήρια.

Σας ενδιαφέρει εκεί στο δήμο η τιμή του πετρελαίου ; Δεν νομίζω
Σας ενδιαφέρει ότι η τιμή για το χαράτσι στα ακίνητα είναι ίδια στο Άργος και στην Ασπροκκλησιά; Όχι βέβαια αυτό σας εξυπηρετεί, αλλά τι λέω εδώ δεν ασχοληθήκατε με το χαράτσι συνολικά θα σας ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες;
Σας απασχολεί ότι το γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρέφεται ; Δεν νομίζω, εδώ τις γραμμές δεν είστε διατεθειμένοι να βάψετε.
Το ότι το σχολείο υπολειτουργεί όχι με τα περσινά δεδομένα, αλλά με τα φετινά, σας αγγίζει ; Δεν νομίζω αφού αυτό που θέλετε πραγματικά είναι να μην υπάρχει γιατί είναι κόστος για εσάς το να μαθαίνουν γράμματα οι χωριάτες στον τόπο τους.

Μια ερώτηση για να τελειώνω.
Γιατί το γραφείο σας γράφει από έξω δήμαρχος ;
Δήμαρχος, μου έχουν μάθει είναι αυτός που δίνει λύσεις σε προβλήματα, έχετε σκεφτεί εσείς κύριε δήμαρχε πόσα έχετε λύσει;
Τώρα σκεφτείτε και πόσα προβλήματα έχετε δημιουργήσει, ζυγίστε τα και μετά ελάτε στην θέση μας.
Ο πολίτης σας όρισε με την ψήφο για να διευκολύνετε την ζωή του όχι για να την δυσκολεύετε.

Μια παροιμία:
Ένα άλογο που φαίνεται γερό και ανίκητο κρίνεται μόνο από την σειρά που θα κόψει το νήμα και όχι από τις αρετές που το ακολουθούσαν πριν την κούρσα.
Για την ώρα φαίνεται ότι ποντάραμε σε άλογο ιπποδρομιών αλλά μας βγήκε μουλάρι από αυτά που κουβαλάνε τα ξύλα στα γύρω δάση. Χωρίς να θέλω να θίξω τα συμπαθεί και δουλευτάρικα τετράποδα.

Ζωή στο Χωριό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.