λουόμενων στις παραλίες της Κρήτης.
Το σκάφος-ρομπότ σε περίπτωση κινδύνου γίνεται σίφουνας και σε χρόνο μηδέν, μοιράζει σωσίβια και σώζει ανθρώπινες ζωές.
Πρόκειται για μία διεθνή εφεύρεση του 48χρονου Κρητικού ηλεκτρολόγου Μανόλη Μηναδάκη, ο ...
οποίος, όπως λέει, φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία και να αποκτήσουν όλες οι παραλίες της χώρας μας το σωτήριο ναυαγοσωστικό σκάφος.
Ο Κρητικός πολυτεχνίτης αποκαλύπτει στο «Εθνος» την τεχνολογική του ανακάλυψη, λέγοντας παράλληλα ότι είναι δοκιμασμένη και έχει πάρει άδεια κατοχύρωσης.
Την Τετάρτη 27 Ιουλίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην παραλία Γουρνών, έγινε και επίσημα η παρουσίαση.
Το τηλεκατευθυνόμενο ναυαγοσωστικό σκάφος έχει μήκος 120 εκατοστά, ζυγίζει 20 κιλά και κινείται με πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά). Εχει εμβέλεια τριών χιλιομέτρων, διαθέτει πομπό, δέκτη, αισθητήρες, ανακλαστήρες, φώτα πλοήγησης, φάρο, σειρήνες, αλλά και μεγάφωνο για οδηγίες σε όσους κινδυνεύουν. Το σκάφος είναι αβύθιστο και αντέχει ακόμα και στα εννέα μποφόρ. Κατευθύνεται από ειδικό ναυαγοσώστη, ο οποίος, από την παραλία, μέσω τηλεχειριστηρίου, δίνει εντολές ανάλογα με την περίπτωση.
Μπορεί να τραβήξει τους λουόμενους προς την ξηρά ή να τους μοιράσει σωσίβια. Η σωτήρια προσφορά του σκάφους εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια. Πέρα από τις παραλίες, το ναυαγοσωστικό, σύμφωνα με τον δημιουργό του, μπορεί να χρησιμοποιείται και στα πλοία, καθώς σε ένα πιθανό ναυάγιο μπορούν να το κατεβάσουν στη θάλασσα και αυτό αμέσως να απαγκιστρώσει σωσίβια.
Πηγή Εθνος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.