Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Καστοριανές προσωπικότητες: Ιωάννης Παπαρέσκας


Ο Ιωάννης Παπαρέσκας ή Βαρβαρέσκος γεννήθηκε (1779) και έζησε στην Καστοριά. Προεπαναστατικά ήταν γραμματέας του τοπάρχου Καστοριάς Μεχμέτ Βέη. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και αμέσως ξεκίνησε την κατήχηση στην Δυτική Μακεδονία...

Μετά την κήρυξη της Επανάστασης και συγκεκριμένα στις αρχές του 1822, οργάνωσε τμήμα αγωνιστών συμπολιτών του και κατευθύνθηκε στο Βέρμιο. Εκεί ενώθηκαν με άλλους αγωνιστές και ξεκίνησαν τον αγώνα κατά των Τούρκων.

Ο αρχηγών των αγωνιστών Ζαφειράκης, όρισε τον Παπαρέσκα μαζί με τον πρωτοσύγκελο Γρηγόριο, τον Παν. Ναούμ από την Έδεσσα, τον Γεώρ. Νιόπλιο από την Σιάτιστα και τον Ζαφειρίου μέλη της επαναστατικής επιτροπής. Όλοι μαζί στις 22 Φεβρουαρίου 1822 ορκίστηκαν και κήρυξαν την επανάσταση. Σκοπός τους ήταν να καταλάβουν ορεινά περάσματα στις περιοχές Νάουσας, Καστανιάς και Σιάτιστας και από εκεί να επιχειρήσουν να αποκόψουν την επικοινωνία μεταξύ Αβδούλ - Αμπούδ της Θεσσαλονίκης και Χουρσίτ πασά στα Γιάννενα.

Στην πολιορκία και την κατάληψη της Νάουσας που ακολούθησε ο Παπαρέσκας μαζί με τους οπλαρχηγούς Καρατάσο και Ζαφειράκη αντιστάθηκε και έπεσε μαχόμενος στις 6 Απριλίου 1822.

Το όνομα του έχει δοθεί σε οδό της πόλης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

paides, kante kana afierwma re seis gia tis odous tis kastorias kai apo pou piran to onoma tous... den exoume idea

px poios einai o van fleet
o georgios tsontos bardas, o davakis ktl
gia ton papareska px molis ma8ame... ;)

Μπέτσκας είπε...

Αγαπητέ φίλε αν αναζητήσεις στο blog τις υπόλοιπες Καστοριανές προσωπικότητες πολλές από αυτές έχουν δώσει το όνομα τους σε δρόμους της πόλης μας.
Να είσαι σίγουρος ότι θα επανέρθουμε στο θέμα και θα εξετάσουμε όλες τις οδούς της πόλης που φέρουν τα ονόματα επιφανών Καστοριανών και άλλων.
Φιλικά
Μπέτσκας

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.