Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

e-coli: Καταναλωτές ας είναι προσεκτικοί στις κονσέρβες και τα φαστ φουντ και να προτιμούν ελληνικό φασόλι

Οι Ελληνες επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και περιμένουν τις εργαστηριακές αναλύσεις.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πιθανολογούν ως αιτίες μόλυνσης των γερμανικών καλλιεργειών:
* Πότισμα με νερό προερχόμενο από βιολογικούς καθαρισμούς.

** Κοπριά από μολυσμένες κτηνοτροφικές μονάδες.

** Μη απολύμανση του υποστρώματος για τις φύτρες φασολιών.

** Μόλυνση στη γραμμή παραγωγής ενώ τα προϊόντα συσκευάζονταν.

Αγνωστο παραμένει αν τελικά επρόκειτο ή όχι, για βιολογική καλλιέργεια, αφού ανατρέπεται τώρα η άποψη ότι προήλθε από το εν λόγω αγρόκτημα, το φονικό βακτήριο. Στις βιολογικές καλλιέργειες χρησιμοποιείται βιολογική λίπανση και φυτοπροστασία, δηλαδή ο καλλιεργητής χρησιμοποιεί χωνεμένη κοπριά ως λίπασμα και δίνει στο φυτό θρεπτικά στοιχεία από φυσικά ορυκτά.

«Το βακτήριο Escherichia Coli υπάρχει στον εντερικό σωλήνα όλων των θερμόαιμων ζώων και του ανθρώπου και το πιθανότερο θα ήταν να προκαλέσει απλή διάρροια. Ή υπέστη ισχυρή μετάλλαξη, ώστε να γίνει τόσο θανατηφόρο, ή συμβαίνει κάτι άλλο. Κι οι μεταλλάξεις όμως δεν γίνονται κατ' ευθείαν, γίνονται σιγά-σιγά», αναφέρει ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, διευθυντής Ινστιτούτου Εδαφολογίας του ΕΘΙΑΓΕ.

«Οι Γερμανοί τρώνε τη φύτρα φασολιού ως σαλάτα. Είναι μικρό ανθάκι, ανάμεσα στις δυο κοτυληδόνες, που υπό κατάλληλες συνθήκες, δίνει φασόλι. Στην Ελλάδα συναντάμε διάφορες ποικιλίες φασολιών, μικρόσπερμα, μεσόσπερμα, μεγαλόσπερμα ακόμη και ελέφαντες (Καστοριά, Πρέσπες). Ομως, δεν έχουμε επάρκεια στο φασόλι. Οι καταναλωτές ας είναι προσεκτικοί στις κονσέρβες και τα φαστ φουντ και να προτιμούν ελληνικό φασόλι», αναφέρει ο Παναγιώτης Πετρίδης, γεωπόνος, υπεύθυνος για τη Φυτοπροστασία στην Καστοριά, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Τέτοιου είδους φύτρες φασολιών, όπως η γερμανική, δεν γνωρίζουμε αν εισάγονται στην ελληνική αγορά, διότι δεν τις αναγνωρίζει ο Ελληνας καταναλωτής», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), Νίκος Κακαβάς. «Ομως, οι Γερμανοί και γενικότερα οι βόρειοι βάζουν το κέρδος πάνω απ' τον άνθρωπο. Εχουν αφήσει τους ελέγχους σε ιδιωτικές εταιρείες, αντί για το κράτος. Τα ίδια προσπαθούν να κάνουν κι εδώ».

Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης φρούτων-λαχανικών στα σχολεία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι στις μονάδες τυποποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσης. Μάλιστα δεσμεύτηκε παρτίδα 16,86 τόνων σταφίδας, ακατάλληλης προς κατανάλωση.

Πηγή Ελευθεροτυπία

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αχρηστοι γερμανοι,μονο να μιλαν ξερουν κι αυτο σαν ζωα.

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.