Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Οι παπαγάλοι είναι πιο έξυπνοι απ’ όσο νομίζαμε


Οι παπαγάλοι είναι σε θέση να κάνουν λογικά «άλματα», σύμφωνα με μια νέα μελέτη, κατά την οποία γκρι παπαγάλοι χρησιμοποιούν τη λογική ώστε να ανακαλύψουν που είναι κρυμμένο ένα κομμάτι φαγητού.

Σε αυτή τη δοκιμασία μπορούν να ανταπεξέλθουν παιδιά ηλικίας...4 ετών και από τα υπόλοιπα ζώα μόνον οι ανθρωποειδής πίθηκοι. Αυτό τουλάχιστον γνωρίζαμε ως τώρα.

Οι γκρι παπαγάλοι, λοιπόν, είναι οι πρώτοι από τα μη πρωτεύοντα είδη που απέδειξαν ότι χρησιμοποιούν τη λογική, όπως ανέφερε η ερευνήτρια της μελέτης Sandra Mikolasch, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

«Γνωρίζουμε ότι οι γκρι παπαγάλοι μπορούν να αποκλείσουν μέσα από τη λογική μια λανθασμένη δυνατότητα και αντ’ αυτού να επιλέξουν το σωστό, για να πάρουν μια ανταμοιβή, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Τελικά οι παπαγάλοι δεν είναι καθόλου «αφελείς». Ένας διάσημος γκρι παπαγάλος, ο Alex, κατανόησε ακόμη και την έννοια του μηδέν, κάτι που δεν μπορούν να καταλάβουν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών.

Ο Αlex, που πέθανε το 2007, κατείχε ένα λεξιλόγια 150 λέξεων, το οποίο χρησιμοποιούσε για την αμφίδρομη επικοινωνία του με τους ερευνητές που δούλεψαν μαζί του.

«Νομίζω ότι κάναμε ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τις γνωστικές ικανότητες των πουλιών και των ζώων γενικότερα», υπογράμμισε η ερευνήτρια.

«Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες τους…Όταν ερευνούσα τους γκρι παπαγάλους σε ένα κέντρο διάσωσης παπαγάλων, είδα ότι ορισμένοι από αυτούς ζούσαν για χρόνια κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες πριν να διασωθούν».
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.