Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Στο βωμό της κρίσης και η διασκέδαση


Στο βωμό της κρίσης θυσιάζεται πρώτα η διασκέδαση, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην οποία απάντησαν περισσότερα από χίλια άτομα και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι...οι συνήθειες των προηγούμενων δεκαετιών ανατρέπονται.

Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι περικοπές που έχουν αποφασίσει να κάνουν τα νοικοκυριά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό της τάξεως του 93,7%, απάντησαν ότι έχουν προβεί σε περικοπές των καταναλωτικών τους εξόδων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου για φαγητό.

Πάντως, οι περικοπές στη διασκέδαση δεν εκπλήσσουν, καθώς παράλληλα καταγράφεται περαιτέρω τάση μείωσης των χρημάτων που ξοδεύονται σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές. Το 50% όσων απαντούν δηλώνουν ότι έχουν ήδη μειώσει κι άλλο τις σχετικές δαπάνες σε σχέση με πέρσι. Ένα μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων, το 26,1%, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να αναγκαστούν να κόψουν ακόμη και τα φροντιστήρια των παιδιών. Τέλος, το 93,5% δηλώνει ότι θεωρεί απίθανο να προβεί σε αγορά κατοικίας, ενώ το 84,6% δεν σκοπεύει να αποκτήσει καινούργιο αυτοκίνητο στα επόμενα δύο χρόνια.

Εξάλλου, οχτώ στους δέκα πολίτες ζουν με τον φόβο της ανεργίας, καθώς θεωρούν ότι στο επόμενο διάστημα οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους θα χάσει τη δουλειά του. Ο φόβος αυτός συνδέεται με την πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης, στην οποία τα ποσοστά ανεργίας έχουν σκαρφαλώσει στο 20%. Επιπλέον, ένας στους δύο δεν αποκλείει, το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών αν και το 67% πιστεύει ότι η χώρα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη. Το 70% των ερωτηθέντων πάντως δηλώνουν αισιόδοξοι καθώς υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση...
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.