Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Καστοριανές προσωπικότητες: Ναούμ Τσάκαλης


Ο Ναούμ Τσάκαλης υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Καστοριανής κοινωνίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Ανέπτυξε έντονη οικονομική και κοινωνική δράση. Δυστυχώς δεν... έχουμε στοιχεία για την γέννηση και τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Επαγγελματικά ασχολήθηκε ως έμπορος, σαράφης και τραπεζίτης (χρηματοδότης του εμπορίου της γούνας). Ταξίδεψε σε Ελλάδα και εξωτερικό και απέκτησε περιουσία.

Ανέπτυξε έντονη δράση κατά την την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Συνεργάστηκε στενά με τον μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη την περίοδο 1900-1907 και μετείχε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Μακεδ. Αγώνα (κατά διαστήματα και στις επόμενες επιτροπές). Βοήθησε οικονομικά στον μυστικό έρανο για την κατασκευή του τάφου του Παύλου Μελά. Υπήρξε έφορος και χρηματοδότης της επιτροπής του "Συσσιτίου", του Οικοτροφείου που ιδρύθηκε για τα ορφανά παιδιά των οπλαρχηγών και των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.

Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του έκανε τις επαφές με το Μακεδονικό Κομιτάτο της Αθήνας εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής. Για την προσφορά του αυτή αναγνωρίστηκε ως Μακεδονομάχος εκτός επετηρίδας.

Απεβίωσε το 1920 στο Βουκουρέστι, κατά την διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού. Το όνομα του έχει δωθεί σε οδό της Καστοριάς.



Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.