Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το μαρτύριο της σταγόνας


γράφει ο Χρήστος Κοσμάς

Η ανθρώπινη φαντασία είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Από τις πλέον χρήσιμες, μέχρι τις πλέον αποτρόπαιες ανθρώπινες πράξεις. Λόγου χάρη τα...βασανιστήρια. Όλες εκείνες τις βίαιες πράξεις στις οποίες προβαίνουν οι άνθρωποι για να τιμωρήσουν, για να «συνετίσουν» ή για να εκμαιεύσουν αυτά που θέλουν από άλλους συνανθρώπους τους. Με το λεγόμενο μαρτύριο της σταγόνας να κατέχει κεντρική θέση σε αυτές.

Πέραν της κυριολεκτικής, έχει καθιερωθεί και η μεταφορική χρήση του μαρτυρίου της σταγόνας για να περιγράψει άλλες, λιγότερο ανώδυνες πράξεις. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη φράση όταν ένα πρόβλημα μας απασχολεί επί μακρόν και είναι συνεχώς, σταθερά επιδεινούμενο. Ή όταν θέλουμε να περιγράψουμε τη διαρκή και σταδιακή ταλαιπωρία στην οποία μας επιβάλλει κάποιος. Μέσω μίας αργής και βασανιστικής διαδικασίας που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε αρνητική και δυσάρεστη κατάληξη.

Ανάλογα χαρακτηριστικά βιώνει τελευταίως η τοπική κοινωνία της Καστοριάς σχετικά με τη λειτουργία των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Αν ανατρέξει κανείς στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων στα 3 Τμήματα του Παραρτήματος Καστοριάς του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, θα διαπιστώσει πως αυτός σταθερά μειώνεται. Για παράδειγμα στο Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου το 2008 προβλέπονταν 460 εισακτέοι, το 2010 450 και το 2011 μόλις 80. Αντίστοιχα στο Τμήμα Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας το 2008 προβλέπονταν 420 σπουδαστές και φέτος 387, καθώς και στο τρίτο Τμήμα της Πληροφορικής από 370 το 2008, μόλις 210 το 2011.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και για τα στρατόπεδα της περιοχής. Χαρακτηριστική περίπτωση το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άργους Ορεστικού. Μέχρι πρότινος δέχονταν περί τους 400 νεοσύλλεκτους. Μετά από την πληροφορία για επικείμενο κλείσιμό του και τη σχετική συνάντηση τοπικών φορέων με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, εξασφαλίστηκε η λειτουργία του με λιγότερους όμως νεοσύλλεκτους (250). Στο τέλος δε αποδείχθηκε ότι οι νεοσύλλεκτοι που μπήκαν με την τελευταία ΕΣΣΟ ήταν μόλις 150.

Δεν θα ήταν συνεπώς άτοπο να μιλήσει κανείς για τοπικό μαρτύριο της σταγόνας. Θέματα τα οποία μας ταλαιπωρούν και σταθερά επιδεινώνονται. Σιγά, σιγά. Όχι μια και έξω, πιθανώς με ένα κλείσιμο στα Τμήματα του Τ.Ε.Ι. ή στα στρατόπεδα της περιοχής, που θα είχε και σοβαρό κόστος (π.χ. πολιτικό). Αλλά σταδιακά συρρικνώνονται και απαξιώνονται για να φθάσουμε τελικά στην αρνητική κατάληξη. Για να φθάσουμε στο πιθανά επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που δεν θα είναι άλλο από τη διακοπή λειτουργίας τους. Έχοντας βέβαια προηγουμένως, εξοικειώσει και την κοινή γνώμη με το αναπότρεπτο τέλος.

Αργά και «βασανιστικά».

xrkosmas.blogspot.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.