Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

To video με τις δηλώσεις του Κανάκη-Χρειάζεστε πράγματι μία γούνα;


Δείτε το video απο το adespoto.gr με τις δηλώσεις του Κανάκη καθώς και το άρθρο με τίτλο "Χρειάζεστε πράγματι μία γούνα;" της Ελεονώρας Μελέτη για το www.queen.gr

Για το video πατήστε εδώ

"Χρειάζεστε πράγματι μία γούνα;"

Την λατρεία που έχω για τα ζώα, και κάθε μορφή ζωής, κάποιοι από εσάς ίσως τη γνωρίζετε. Αυτό που ομως πιθανότατα δεν ξέρετε είναι το κατά πόσο και με ποιον βάναυσο τρόπο καταπατώνται τα δικαιώματα των ζώων, όταν πρόκειται για το εμπόριο γούνας. Παρακάτω θα σας παραθέσω μία ανακοίνωση που συνέταξε το κίνημα " Δράση κατά της γούνας" το οποίο σε λίγες γραμμές έχει συγκεντρώσει μεστά και κατανοητά όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος προκειμένου να κατανοήσει την πραγματικότητα και να αποφασίσει αργότερα με βάση την αλήθεια, κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να γίνει συνένοχος σε ένα στυγνό έγκλημα. Αφορμή για την ανακοίνωση αυτή, στάθηκε η πρώτη έκθεση γούνας που λαμβάνει αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Ανακοίνωση :1η Διεθνης Εκθεση Γουνας στην Αθηνα:ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
Η 1η διεθνής έκθεση γούνας στην Αθήνα έρχεται «να εγκαινιάσει μία εποχή» όπου η μαζική δολοφονία και το εμπόριο γουνοπτωμάτων γίνονται αντικείμενο επίδειξης και η εντατική κακοποίηση ζώων αξιώνει (και λαμβάνει) τις χορηγίες του ίδιου του κράτους. Σκοπός του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών που διοργανώνει την έκθεση είναι η επέκταση της ελληνικής γουνοποιίας. Ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή γούνας περιορίζεται ή καταργείται, η Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου γούνας στον κόσμο!Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται με τον πιο βάναυσο τρόπο, ως οι «πρώτες ύλες» της βιομηχανίας γούνας.
Αλεπούδες, κουνέλια, μινκ, κάστορες, ρακούν, λύγκες, τσιντστιλά, σκίουροι, ενυδρύδες,σκύλοι και γάτες θα κακοποιηθούν, θα σφαχτούν και θα γδαρθούν πολλές φορές ζωντανά, για να φτιαχτεί ένα κομμάτι ρουχισμού!Όμοια με άλλες φάρμες ζώων σε εντατικό περιορισμό, οι μέθοδοι παραγωγής που χρησιμοποιούνται στα εκτροφεία γούνας σχεδιάζονται μόνο για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος.
Για να ελαχιστοποιήσουν τις δαπάνες, οι γουναράδες στριμώχνουν τα ζώα σε μικρά συρμάτινα κλουβιά, όπου δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα από μερικά βήματα μπρος και πίσω. Ο βασανιστικός περιορισμός πλασμάτων που αγαπούν το νερό και την κίνηση, οδηγεί τα ζώα συχνά στην τρέλα και τον αυτοακρωτηριασμό -δαγκώνουν το δέρμα, τις ουρές, και τα πόδια τους-και μανιωδώς βηματίζουν κάνοντας κύκλους ασταμάτητα.

H απόγνωση της ζωής σε ένα κλουβί μπορεί να κάνει τα ζώα μέχρι και να κανιβαλίσουν τους συντρόφους τους στα κλουβιά, ως αντίδραση στο βιασμό και την ταπείνωση της φύσης τους.Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να καταστρέψουν τη γούνα τους, οι γουναράδες συνήθως τα πνίγουν, τα χτυπούν ή τα σφυροκοπούν μέχρι θανάτου. Τα ζώα σε εκτροφεία γούνας μπορεί να θανατωθούν με αέρια, πρωκτική ηλεκτροπληξία ή με δηλητηριασμό με στρυχνίνη, ασφυκτιώντας με επίπονους και δυνατούς σπασμούς. Τα μικρά ζώα μπορεί να στριμωχτούν σε κιβώτια και να δηλητηριαστούν με την καυτή εξάτμιση ενός φορτηγού, ενώ οι θάλαμοι αποσυμπίεσης, και το σπάσιμο του λαιμού είναι άλλες κοινές μέθοδοι δολοφονίας στα βιομηχανικά εκτροφεία γούνας. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλά ζώα “ξυπνούν” ενώ τα γδέρνουν. Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν ότι κάθε γούνινο παλτό, επένδυση, ή κομμάτι φινιρίσματος αντιπροσωπεύει το βασανισμό των ζώων, είτε αυτά είχαν εκτραφεί ή παγιδευτεί, ή ακόμα κι αν ήταν αγέννητα.

Αυτή η φρικαλεότητα θα σταματήσει μόνο όταν ο κόσμος αρνηθεί να αγοράσει ή να φορέσει γούνα κι όταν το κράτος σταματήσει να επιδοτεί τους εκτροφείς.Την ώρα που κυριαρχούν τα οικονομικά προβλήματα, η κοινωνική ανισότητα και η φτώχεια, μια διεθνής έκθεση γουνοπτωμάτων έρχεται μόνο να προκαλέσει με πανάκριβα είδη αιμοσταγούς πολυτελείας, κάνοντας επίδειξη σπατάλης, ενώ τρέφεται από τις κρατικές επιδοτήσεις και τα χρήματα των φορολογουμένων! Οι υποτιθέμενοι οικολόγοι και προστάτες των ειδών γουναράδες, είναι αυτοί που έχουν εξοντώσει τα γουνοφόρα ζώα και αυτοί που βγάζουν τα βρώμικα λεφτά τους από βουνά πτωμάτων. Αυτό το χυδαίο εμπόριο που τρέφεται από έναν πρόστυχο καταναλωτισμό, εμπνέει την ασέβεια προς τη φύση και τα ζώα και συνηγορεί υπέρ μίας σπάταλης, απάνθρωπης κι ανήθικης κοινωνίας.Τα ζωντανά, αισθανόμενα πλάσματα δεν ανήκουν σε εκτροφεία και σφαγεία, ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ομορφιά δεν είναι ούτε η μόδα τους, ούτε τα άψυχα γουνοδέρματα. Ομορφιά είναι τα ζώα να ζουν ελεύθερα στην άγρια φύση.

Πάνω απο 50 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται κάθε χρονιά (χωρίς να βάζουμε και τα κουνελάκια) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις πιο βίαιες μεθόδους, προκειμένου να μετατραπούν σε «μοδάτη» γούνα στους ώμους μιας γυναίκας ή ενός ανδρα που δεν ασχολείται με το πώς έφτασαν εκεί ή που πιστεύει αφελώς οτι σκοτώνονται με ήπιες μεθόδους.

Τα ζώα που έχουν σφαγιαστεί για να γίνουν γούνα έχουν πλέον ξεχαστεί σαν ζώα και όταν λέει κανείς τη λέξη βιζόν το μόνο που σκέφτεται είναι η γούνα. Κι όμως αυτά υποφέρουν φριχτά και κάθε μέρα σκοτώνονται με το χειρότερο τρόπο χωρίς κανείς να αναρωτιέται «το πως»δημιουργείται τελικά αυτό το «φοβερό γούνινο παλτό». Αυτά γίνονται σε μια εποχή που η τεχνολογία των υφασμάτων έχει προχωρήσει απίστευτα και βρίσκει κανείς υπέροχες τεχνητές γούνες, ζεστά μπουφάν και παλτό καθώς και πολύ όμορφες συνθετικές ανθεκτικές τσάντες σε πολύ όμορφα σχέδια.
Αριθμός Ζώων που χρειάζονται για ΕΝΑ μόνο γούνινο παλτό:
12-15 Λύνξ
10-15 Λύκοι ή Κογιότ
15-20 Αλεπούδες
60-80 Μίνκ
27-30 Ρακούν
10-12 Κάστορες
60-100 Σκίουροι

Βεβαία θα υπάρξουν και εκείνοι που θα σπεύσουν να αντιπαραθέσουν ως επιχείρημα ότι καθημερινά σφάζονται εκατομμύρια ζώα για να τραφεί ο άνθρωπος. Συμφωνώ. Δεν θα σας παραθέσω τα δικά μου επιχειρήματα, επί τούτου γιατί είναι επιλογή μου να είμαι εξαιρετικά περιοριστική κρεατοφάγος. Από την άλλη όμως θα σας αναφέρω απλά, πως σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι βαρυές χειμερινές μέρες όπως τις γνωρίζαμε κάποτε, με το τσουχτερό κρύο και τη διάρκεια μηνών, δεν υπάρχουν πια. Όπως λέει και το τραγούδι, Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα! Άρα η γούνα δεν έχει θέση στην ντουλάπα της Ελληνίδας τουλάχιστον από ανάγκη επιβιώσης κατά των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Σε άλλες ευρωπαικές χώρες ωστόσο όπου το κρύο παραμένει τσουχτερό, δείγματα πολιτισμού και σεβασμού προς κάθε μορφή ζωής έχουν κάνει την εμφάνιση τους χρόνια τώρα, με ανακάλυψη και εφαμοργή στη βιομηχανία της ένδυσης, νέων ανθεκτικών υφασμάτων που μπορούν να προστατεύσουν τον άνθρωπο από το κρύο πολύ πιο αποτελεσματικά από μία γούνα. Τα υφάσματα αυτά είναι οικολογικά, σαφώς οικονομικά και πολύ πολύ ανθεκτικά. Την ίδια ώρα, η συνεργασία οικολογίας και μόδας, και η τάση μεγάλων οικων ραπτικής να στρέφονται προς την οικολογία έχει οδηγήσει σε θαυμαστά δημιουργήματα για εκείνους που θέλουν πάντα να ντύνονται με υπογραφή.
Όσο για το αν οι οικολόγοι σέβονται ή όχι το επάγγελμα των γουναράδων σε μια εποχή μάλιστα που υπάρχει κρίση, η απάντηση είναι απλή. Η ζωή είναι ανώτερη και πολυτιμότερη από το χρήμα, ειδικά οταν αυτό είναι βουτηγμένο στο αίμα.

Οι γουναράδες μπορούν κάλλιστα να παραεμείνουν στο εμπόριο, να ενημερωθούν για τα νέα υλικά που διατίθενται για την ένδυση του ανθρώπου και να αφοσιωθούν στη διακίνηση αυτών. Είναι κομμάτι εμπορίου που πάσχει στη χώρα μας και είναι καιρός να το μάθει και ο Έλληνας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δικηγόρος του Διαβόλου ( part 1 ) : ερώτηση . . . τα δερμάτινα που φοράει ο ''ροκάς'' Κος Κανάκης από τί φτιάχνονται;Από μαλλί της γριάς μήπως ; Τα δερμάτινα παπούτσια κ λοιπά αξεσουάρ της Κας Μελέτη είναι αραχνούφαντα από ξωτικά ; Να ξέρουμε να πάμε να ψωνίζουμε κ εμείς οι ''βάρβαροι'' από εκεί αν ΑΥΤΟ Κ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ μας κάνει ζωόφιλους . . . .πιάσε ένα γύρο ( χοιρινό ) απ'όλα!

Pan Satyros είπε...

λεφτερια στα γιδια ρε, σκατανθρωποι που τα σουβλιζετε η μηπως ρωταει κανεις τις αγελαδες πριν τις αρμεξει?

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.