Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Δήμος Νεστορίου: 43 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 130.000.000 ευρώ

Ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Νεστορίου τόνισε: «Η σημερινή συνέντευξη τύπου έχει σαν στόχο να ενημερώσει τους δημότες για την πορεία των έργων του δήμου Νεστορίου και επιπλέον ο κόσμος να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για τις εγκρίσεις και εντάξεις των έργων που ακολουθούν και σχετίζονται με όλες τις περιοχές του δήμου»...
Τα έργα αφορούν όλους τους τομείς, φράγματα, αρδευτικά, οδοποιίες, αναπλάσεις, περιβαλλοντικά, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης, αποχέτευσης κτλ. και αγγίζουν όλη την γκάμα των έργων και των δράσεων που περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ. Ο στόχος του προγράμματος που εκτελείται και θα υλοποιηθεί τα επόμενα 2μιση χρόνια στο δήμο Νεστορίου σύμφωνα με το κ. Γκοσλιόπουλο είναι πολλαπλός. Καταρχήν, θα συμβάλλει στο να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, να διευκολυνθεί και να γίνει πιο ασφαλής η προσβασιμότητα σε όλους τους οικισμούς και σε όλο τον ορεινό όγκο του Γράμμου, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να βελτιωθεί το εισόδημα των κατοίκων, να μειωθεί το κόστος της διαβίωσης των και τέλος να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, στην εν λόγω περιοχή .

Τα έργα που υλοποιούνται και αυτά που ακολουθούν
αφορούν όλες τις περιοχές του δήμου

Όσον αφορά τώρα στα έργα που υλοποιούνται στο δήμο Νεστορίου, η ένταξη τους έγινε στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και το 2015, καθώς επίσης από τις διαχειριστικές αρχές και τους φορείς υλοποίησης μεταξύ των οποίων η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς. Θα υλοποιηθούν 43 μεγάλα και μικρότερα έργα προϋπολογισμού που θα αγγίξει τα 130.000.000 ευρώ. «θέλω να διευκρινίσω ότι σε αυτόν τον αριθμό των έργων, εμπεριέχονται και όλα τα έργα που εκτελεί και υλοποιεί η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς στην γεωγραφική περιφέρεια του δήμου μας», διευκρίνισε ο δήμαρχος της περιοχής για να συνεχίσει λέγοντας ότι, τα έργα που εκτελεί το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, στην αξιολόγηση, την ένταξη και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος συμμετέχουν εννέα (9) συνολικά φορείς: Έξι (6) Διαχειριστικές αρχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΥΠΕΣ-ΕΕΤΑΑ, ΥΠΕΚΑ-ΕΠΕΡΑ, intereg, Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής Κοινωνία της Πληροφορίας), Τρείς (3) φορείς υλοποίησης έργων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕ Καστοριάς και Δήμος Νεστορίου, ο οποίος διαθέτει διαχειριστική επάρκεια από τον Γενάρη του 2012. Από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, όπως είπε ο κ Γκοσλόπουλος, στο Δήμο Νεστορίου εκτελούνται ή θα εκτελεστούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 68.054.000 ευρώ.

«Φυσικά», εξήγησε «εάν εξαιρέσουμε το φράγμα Νεστορίου και την μελέτη αρδευτικών δικτύων το ποσό που θα δαπανηθεί είναι 13.454.000 ευρώ και αφορά επτά (7) νέα έργα». Παράλληλα η ΠΕ Καστοριάς πρόκειται να υλοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.440.000 ευρώ που αφορούν πέντε (5) νέα έργα. Έχει μάλιστα ολοκληρώσει τον δρόμο Νεστόριο-Πευκόφυτο με προϋπολογισμό περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Για τα έργα αναπλάσεων στους οικισμούς του Δήμου Νεστορίου από τις δύο (2) διαχειριστικές αρχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ΕΕΤΑΑ-ΥΠΕΣ) θα δαπανηθούν 13.543.456 ευρώ και θα γίνουν δεκατέσσερα (14) διαφορετικά έργα. Για το ενεργειακό έργο της Διποταμίας, θα δαπανηθούν περίπου εννέα εκατομμύρια Ευρώ (1 έργο). Για τα υπόλοιπα έργα (υδρεύσεων, αποχετεύσεων, αντιπλημμυρικά, οδοποιίες κλπ.) θα δαπανηθούν 19.224.000 ευρώ σε εννέα διαφορετικά έργα. Τέλος τα έργα που ήδη εκτελέστηκαν από το Δήμο Νεστορίου, έχουν προϋπολογισμό 4.156.000 ευρώ και αφορούν τέσσερα έργα.

«Θέλω να ευχαριστήσω, όχι μόνο τους αιρετούς αλλά και τις υπηρεσίες που δούλεψαν εδώ και πολλά χρόνια, από την προηγούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση τεχνικών υπηρεσιών με όλους τους υπαλλήλους, την προϊσταμένη κτλ για να γίνουν παλιότερα αυτές οι μελέτες από το πρόγραμμα Πίνδος, να ενταχθούν στην συνέχεια στα προγράμματα Πίνδος και τώρα στο ΕΣΠΑ, αλλά και τη σημερινή διοίκηση της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς και τον κ. Σαββόπουλο, που έχουν αποδεχθεί την φιλοσοφία ανάπτυξης του Γράμμου, την έχουν ενστερνιστεί, έχουν παλέψει πάρα πολλά χρόνια και πιστεύουν και οι ίδιοι ότι αυτά τα έργα που θα γίνουν, θα προδώσουν ώθηση στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής του Γράμμου αλλά και όλου του νομού Καστοριάς», δήλωσε ο κ. Γκοσλιόπουλος.

Θετικές οι εξελίξεις για τη ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε.

Την ικανοποίηση του, εξέφρασε ο δήμαρχος Νεστορίου, για τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν για το πρόβλημα της ΔΕΡΑΣΕΝ ΑΕ καθώς ο δήμος καλούνταν να επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 350.000 ευρώ που προέρχεται από την επιδότηση που είχαν δώσει το 1998 στην τότε εταιρεία για την κατασκευή του εργοστασίου, της επιχειρηματικής μονάδας στρατιωτικών στολών. «Αυτό», τόνισε ο κ Γκοσλιόπουλος, «είναι ένα απαράδεκτο γεγονός. Ζητά την επιστροφή από μία εταιρεία η οποία δεν δούλεψε ποτέ, δε στηρίχτηκε ποτέ από το Υπουργείο Άμυνας, δεν έραψε ούτε ένα παντελόνι». Ο κ. Γκοσλιόπουλος, έκανε αγώνα δρόμου για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ΔΕΡΑΣΕΝ. Τελικά οι εξελίξεις τον δικαίωσαν, καθώς ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από όλα τα πολιτικά κόμματα, η πρόταση του δήμου Νεστορίου, δηλαδή ότι ένα επενδυτικό σχέδιο που έχει υποβληθεί στον 18,92 νόμο, θεωρείται ολοκληρωμένο όταν έχει κατασκευαστεί, έχει υλοποιηθεί, όταν έχει αγοραστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός χωρίς να λειτουργήσει επιχειρηματικά. «Προβλέφθηκε μέσα στο νόμο, ότι ο φορέας που έκανε την επένδυση, η ΔΕΡΑΣΕΝ δηλαδή, δεν θα διεκδικήσει τα υπόλοιπα 72.000 ευρώ από το υπουργείο οικονομικών, αλλά ούτε το υπουργείο οικονομικών θα διεκδικήσει από την ΔΕΡΑΣΕΝ τις 102.000 ευρώ από την επιδότηση που έδωσε. Έτσι καθαρίζει το θέμα, προχωράμε και στην επίλυση των υπολοίπων εκκρεμοτήτων που έχει η ΔΕΡΑΣΕΝ και θα αποφασίσουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Ή θα την νοικιάσουμε σε κάποιον ιδιώτη για να λειτουργήσει και να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας ή θα τη δώσουμε σε ένα συνεταιρισμό από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί ένας νέος νόμος για τέτοιου είδους δραστηριότητες», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής, ευχαριστώντας παράλληλα όλα τα κόμματα που στήριξαν την πρότασή του δήμου Νεστορίου.

Ενεργειακό πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης στη Διποταμία

Ο δήμαρχος Νεστορίου αναφέρθηκε επίσης και στο τεράστιο αναπτυξιακό και πρωτοποριακό έργο που θα λάβει χώρα στην περιοχή μας και υλοποιείται από το πρόγραμμα πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες του υπουργείου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και αφορά τον οικισμό της Διποταμίας. Το σημαντικό αυτό έργο υλοποιείται από το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν 42 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν και από αυτές στη συνέχεια εγκρίθηκαν οι επτά, οι οποίες αφορούν τους δήμους Φαρσάλων, Σερβίων, Νεστορίου, Σερρών και Μαλεβιζίου Κρήτης. «Επιλέξαμε τη Διποταμία για πολλούς και διάφορους λόγους. Καταρχήν γιατί είναι μια αγροτική και κτηνοτροφική κοινότητα και υπήρχε προϋπόθεση σε αυτό. Δηλαδή έπρεπε να υπάρχει αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Είναι ένας οικισμός που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, ένας ζωντανός οικισμός που οι άνθρωποι ασχολούνται επαγγελματικά με τις δραστηριότητες κυρίως του πρωτογενούς τομέα. Θέλουμε επιπλέον στον οικισμό να προσδώσουμε, περισσότερες δραστηριότητες και χαμηλότερο κόστος ζωής», εξήγησε ο δήμαρχος Νεστορίου. Το έργο σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, θα περιλαμβάνει ενεργειακό πρόγραμμα. Πιο αναλυτικά, θα δημιουργηθεί μια μονάδα τηλεθέρμανσης από βιομάζα ξύλου και τα παράγωγα του ξύλου, που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή. Η μονάδα αυτή, θα είναι μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει ισχύ 550 kw και θερμότητας, έτσι ώστε να μπορεί με τα δίκτυα, που είναι το 2ο έργο, να συνδεθούν όλα τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια για να έχουν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος θέρμανση.

«Εάν η μονάδα τηλεθέρμανσης στη Διποταμία γινόταν από έναν ιδιώτη δε θα ήταν βιώσιμη, επειδή είναι μονάδα συμπαραγωγής. Θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την μια πλευρά που θα την πουλάει στην ΔΕΗ και θα εισπράττει ένα αρκετά σημαντικό ποσό και με αυτά τα χρήματα που θα εισπράττει, θα μπορεί να αγοράζει την πρώτη ύλη και να καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας της. Εκτός από την τηλεθέρμανση, περιλαμβάνονται και άλλες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας» εξήγησε ο δήμαρχος, εξαίροντας έτσι και τα μεγάλα πλεονεκτήματα που θα υπάρχουν από την λειτουργία του ενεργειακού αυτού έργου.

Όσον αφορά τώρα στις πιθανότητες που υπάρχουν για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, επειδή υφίστανται πολλές δυσκολίες στη λειτουργία του και συγκεκριμένα από τη ΔΕΗ που πρέπει να αγοράσει το ρεύμα και αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Νεστορίου

«θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι βήμα-βήμα και με τις προσπάθειες που καταβάλουμε και τις πιέσεις που θα ασκήσουμε μόλις ετοιμάσουμε τις μελέτες, θα τα καταφέρουμε. Ευελπιστώ ότι αυτό το έργο δεν θα χαθεί. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, ακόμη δεν τελειώσαμε με το έργο, επειδή θα πάρουμε σε μια εβδομάδα την έγκριση. Εάν δεν ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, το έργο δεν θα γίνει», κατέληξε.

Παρών τέλος στη συνέντευξη ήταν ο αντιδήμαρχος του δήμου Νεστορίου κ. Γιάννης Παύλου και ο αντιπεριφεριάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τα σημαντικά αυτά έργα που προανέφερε ο δήμαρχος Νεστορίου θα προσδώσουν αναπτυξιακή διάσταση στη περιοχή, ενώ θα ανοίξουν και πολλές θέσεις εργασίας.

της Δώρας Κωτσοπούλου

neakastoria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.