Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τι πρέπει να γνωρίζετε για όλες τις προθεσμίες με την Εφορία

Τα πάνω κάτω έχουν έλθει, για μια χρονιά ακόμη, στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν τις φορολογικές και όχι μόνο δηλώσεις, μετά την...
απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συνεχίσει την τακτική των συνεχών παρατάσεων των δηλωτικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

Πότε υποβάλουν δήλωση τα φυσικά πρόσωπα;

Όπως έχουμε ξαναγράψει η τελευταία αλλαγή που έγινε για τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2013, εισοδήματα του 2012, είναι στον χρόνο υποβολής τους(Ν. 4110/2013). Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι υποβάλαμε τις δηλώσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με την πηγή εισοδήματος μας. Έτσι άλλη ημερομηνία υπέβαλαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, άλλη η αγρότες και άλλη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Με τον μίνι φορολογικό όλοι οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα, μπορούν να καταθέτουν την φορολογική τους δήλωση από την 1 Φεβρουαρίου έως την 30η Ιουνίου κάθε χρόνο.

Βέβαια μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει ανοίξει το σύστημα του taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το έντυπο Ε1.

Παράταση δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των Ο.Ε., Ε.Ε κ.λπ.

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη (ΠΟΛ.1064/29.3.2013), και πάντα στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων (όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση), δόθηκε νέα προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ(Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, κοινοπραξίες, αστικές κερδοσκοπικές και μη εταιρίες κ.λπ.), που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 64 του ΚΦΕ.

Οι δηλώσεις των ανωτέρω υπόχρεων υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (δηλαδή υποβάλλονται μόνο μέσω taxis).

H προθεσμία υποβολής τους και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 15 Απριλίου 2013, παρατείνεται έως και τις 31 Μαΐου 2013.

Είναι η μεγαλύτερη παράταση που δόθηκε ποτέ γι αυτές τις εταιρίες, που ας σημειωθεί ότι με την υποβολή της δήλωσης πληρώνουν το 1/8 του φόρου και της προκαταβολής που αναλογεί, δηλαδή ουσιαστικά τα συγκεκριμένα έσοδα μετακινήθηκαν σχεδόν δυο μήνες μετά, αφού οι εταιρίες αυτές με βιβλία Β κατηγορίας έπρεπε να υποβάλουν δηλώσεις (σύμφωνα πάντα με το άρθρο 64) από 1 έως 15 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες που τηρούν Γ κατηγορίας βιβλία παραμένουν στην ίδια ημερομηνία δηλαδή την 15η Απρίλη 2013.

Να σημειώσουμε ότι στην ΠΟΛ. 1064/29.3.2013, δίνονται και οδηγίες για την υποβολή τους ηλεκτρονικά και αντιμετωπίζονται θέματα σχετικά με τα προβλήματα από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή, όπως σε ποιες περιπτώσεις μπορούν οι εταιρίες να καταθέτουν χειρόγραφα τα σχετικά έντυπα, αν το σύστημα του taxis τους βγάζει σφάλμα κατά την υποβολή ή με ποια σειρά πρέπει να κατατεθούν τα σχετικά έντυπα Ε3 , Ε2 και Ε5.


protothema


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.