Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Φόροι, απολύσεις, ρυθμίσεις χρεών και στο βάθος νέα μέτρα

«Κορυφή του παγόβουνου» είναι μόνο οι διαφωνίες για το ποιο «χαράτσι» θα επιβληθεί τελικώς στα ακίνητα το 2013. Είναι τόσα τα ανοικτά μέτωπα που ούτε στο υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζουν καν αν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα (!) η «κούρσα» για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ, η οποία ξεκινά την...
Τρίτη με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και συνεχίζεται σήμερα το πρωί με τη συνάντηση των κυρίων Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά την πολυήμερη διακοπή των διαπραγματεύσεων, η Τρόικα δεν φαίνεται να αρκείται στα "milestones" ("προαπαιτούμενα") που θέτει το Μνημόνιο, αλλά θέτει διαρκώς νέα ζητήματα και πιέζει για νέα μέτρα που θα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Ανησυχεί για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και των ασφαλιστικών εισφορών και υπολογίζει πως το «κενό» που δημιουργείται στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να απαιτήσει και μέτρα πολύ πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, που θα τα πληρώσουν εν τέλει οι φορολογούμενοι πολίτες.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πολλοί ιδιοκτήτες σπεύδουν να κόψουν το ρεύμα στα κενά ακίνητα για να μην πληρώσουν το "χαράτσι". Διαβάστε ρεπορτάζ στο newmoney.gr


Τα ανοικτά μέτωπα στις επαφές με την Τρόικα είναι:

- οι φόροι ακινήτων του 2013: αναζητούνται 2,3-2,5 δισ. από νέους φόρους ώστε, μαζί με «παλαιούς» που συνεισπράττονται όλοι μαζί φέτος (ΕΕΤΗΔΕ 2012 σε δόσεις, ΦΑΠ 2010-2012 κλπ) να εξασφαλιστούν τα 3,2 δισ. που πρέπει να πληρώσουν συνολικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Εφόσον δεν μπορεί να εφαρμοστεί από φέτος το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (σε ακίνητα, αγροτεμάχια κλπ), η Τρόικα θεωρεί σαν μόνη αξιόπιστη λύση το ΕΕΤΗΔΕ που τα δικαστήρια επιτρέπουν να συνεισπράσσεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Για αυτό ανησυχεί και για τις «εκπτώσεις» στο ΕΕΤΗΔΕ που η κυβέρνηση της ζητά να εγκρίνει. Οι δανειστές θα προτιμούσαν ενδεχομένως να γίνουν «εκπτώσεις» στο ΦΑΠ του 2013 του οποίου η είσπραξη θεωρείται επισφαλής, όπως όλοι οι φόροι που εισπράττονται από τις ΔΟΥ.Ανησυχεί όμως επίσης γιατί βλέπει και όλους τους άλλους φόρους (ΦΑΠ 2011-2012) να καθυστερούν, όσο καθυστερούν οι αποφάσεις για το ΕΕΤΗΔΕ.

- απολύσεις στο δημόσιο: η Τρόικα δεν ανησυχεί πια τόσο αν θα μειωθούν κατά 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι στην πενταετία 2010-2015, αλλά γιατί δεν προσλαμβάνονται νέοι «προσοντούχοι» και με χαμηλούς μισθούς. Ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» έχει ουσιαστικά παγώσει τις προσλήψεις και η Τρόικα θεωρεί ότι χρειάζεται «αλλαγή φρουράς» στο δημόσιο, με αποχωρήσεις μη αποτελεσματικών υπαλλήλων που θα αντικατασταθούν από νέους και πιο παραγωγικούς εργαζόμενους. «Αγκάθι» παραμένει όμως και το νέο «οργανόγραμμα» του δημοσίου, που θα καθορίσει τη μορφή, το ρόλο και τις ανάγκες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για τα προσεχή 10-15 χρόνια τουλάχιστον.

- είσπραξη φόρων: οι δανειστές δεν θεωρούν πως η υστέρηση που καταγράφεται στο α΄τρίμηνο αποδίδεται αποκλειστικά στην ύφεση, αλλά στην αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Βλέπει πειραματισμούς και ημίμετρα, όπως παλινωδίες στην «στρατολόγηση» 4.091 ελεγκτών, στην αυτονόμηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού από τον πολιτικό εναγκαλισμό και στην διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία.

- ρυθμίσεις χρεών: η ελληνική πλευρά προβάλλει αιτήματα για πληρωμή με τουλάχιστον 48 δόσεις για χρέη σε Ταμεία και Εφορία. Η Τρόικα φαίνεται να υποχωρεί, παρά την αρχική της άρνηση, αλλά με ανώτατο όριο τις 48 δόσεις και υπό προϋποθέσεις. Η νέα ρύθμιση θα είναι «τελευταία ευκαιρία» και όποιος τη χάνει θα χάνει.. τα πάντα. Μετά θα έρχονται οι κατασχέσεις, γιατί σκοπός της Τρόικας είναι οι φόροι να εισπράττονται και όχι απλώς να επιβάλλονται.

Όλα είναι όμως ανοικτά και οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πορεία της διαπραγμάτευσης.

Δυσκολεύουν όμως τα πράγματα για τη ρύθμιση των χρεών από δάνεια καθώς η κυπριακή κρίση και η απορρόφηση κυπριακων τραπεζών από ελληνικές στη χώρα μας δημιουργεί νέα δεδομένα και πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για το δημόσιο που, αν δεν καλυφθούν με άλλους τρόπους, θα επιβαρύνουν και αυτές τελικά τους έλληνες φορολογούμενους.

- ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: ο Απρίλιος φαίνεται πως θα παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» το στόχος της Τρόικα. Οι δανειστές όμως φέρονται να θέτουν και νέα ζητήματα, προκαλώντας εμπόδια στη δημιουργία μιας υπερ-τράπεζας που θα προέλθει από τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank.

- ιδιωτικοποιήσεις: η πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (μετά την παραίτηση Αθανασόπουλου) δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες στους δανειστές για το πότε τελικώς θα αρχίσουν να έρχονται έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος και που, αν τελικώς λείψουν, θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα από άλλα μέτρα και φόρους.

- «μαύρες τρύπες»: ήδη οι ελεγκτές διαβλέπουν ότι ανοίγει «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, έως και 1,5 δισ. στα ταμεία και τα νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν και τα μέτρα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί για να αποδώσουν (πχ τέλος 0,2% προς ΟΑΕΕ).

Υπό προϋποθέσεις και εάν ευνοήσει η συγκυρία, η κυβέρνηση επιμένει να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και πάλι τη μείωση τόσο του ΦΠΑ όσο και των υπέρογκων και «αναποτελεσματικών» φόρων στα καύσιμα και τα τσιγάρα που «βούλιαξαν» τις εισπράξεις από έμμεσους φόρους την τελευταία τριετία.


protothema


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.