Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Καστοριά: Eνεργοβόρα τα περισσότερα κτίρια του νομού

Δε ζεσταίνονται με… τίποτα τα περισσότερα κτίρια της Καστοριάς καθώς είναι παλιάς κατασκευής πριν τη δεκαετία του ‘80 και στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα λέγαμε ότι...
συνηγορεί και το γεγονός της τιμής του πετρελαίου…
είναι στα ύψη και οι πολίτες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο την κεντρική θέρμανση με αποτέλεσμα τα κτίρια να παραμένουν συνεχώς κρύα.

Στο Νομό Καστοριάς δόθηκαν 1.298 ενεργειακά πιστοποιητικά

Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχεδόν ένα στα τέσσερα (51.641) κτίρια κατατάσσεται στη χαμηλότερη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης και σχεδόν ένα στα οκτώ (27.985) στην προτελευταία. Συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2001 και μέχρι τα μέσα του περασμένου μήνα, σύμφωνα πάντα με το αρμόδιο Υπουργείο εκδόθηκαν 203.000 ενεργειακά πιστοποιητικά που αφορούν κατοικίες διαμερίσματα και περίπου 13.500 ενεργειακά πιστοποιητικά που αφορούν καταστήματα. Μέσα σε αυτούς τους πίνακες αναφέρεται και για το νομό Καστοριάς, ότι δόθηκαν 1298 ενεργειακά πιστοποιητικά που αφορούν διάφορες δραστηριότητες και χρήσεις κτιρίων. Να διευκρινιστεί ότι από το 2011 ξεκίνησε να επιβάλλεται με την εφαρμογή του κανονισμού η έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών και οι μισθώσεις των κτιρίων, για τις πωλήσεις των να είναι πάνω από 50 τετραγωνικά.

Να σημειωθεί ακόμη ότι «έκρηξη» στην έκδοση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης σημειώθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012, όταν έγινε υποχρεωτική η κατοχή τους για την ενοικίαση κάποιου ακινήτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 70% των πιστοποιητικών εκδόθηκε τη χρονιά. 2012.

Η περιφέρεια μας έχει καταταγεί στη Δ κλιματική ζώνη που είναι η δυσμενέστερη κλιματικά

«Από τη στιγμή που καθιερώθηκε ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων ήρθαν στην επιφάνεια ζητήματα που εν πολλοίς ήταν λίγο γνωστά αλλά δεν απασχολούσαν τόσο τον κόσμο. Έγιναν πιο αισθητά και πιο πιεστικά με την λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια που μαστίζει την περιοχή Δυτικής Μακεδονίας παρ ότι είναι ενεργειακό κέντρο της χώρας. Εδώ η περιφέρεια μας έχει καταταγεί στη Δ κλιματική ζώνη που είναι η δυσμενέστερη κλιματικά. Η χώρα με τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων που είναι ο νόμος από το 2010 έχει διαιρεθεί σε 4 ζώνες, Α -Β -Γ -Δ . Η Δ ζώνη είναι η δυσμενέστερη κλιματικά ζώνη», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο ενεργειακός επιθεωρητής και διπλωματούχος πολίτικος μηχανικός, κ. Χρήστος Νικόπουλος.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, τα κτίρια από πλευράς θερμομόνωσης καλύπτονταν από τον πρώτο κανονισμό θερμομόνωσης που είχε γίνει το 1980 στην Ελλάδα, αλλά από το 1980 μέχρι πριν και το 2010 καμία συζήτηση για θερμομόνωση ενεργειακής κατανάλωσης δεν είχε απασχολήσει τον κόσμο, δεν είχε τέτοια πίεση όπως έχει σήμερα. «Πέρασε τουλάχιστον μία δεκαετία μέχρι ο κόσμος να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να θερμομονώνει τα κτίρια και συνάμα να βοηθάει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων» δήλωσε ο κ. Νικόπουλος, εξηγώντας στη συνέχεια, πως όταν λέμε ένα κτίριο ενεργειακής κατανάλωσης, μπορεί να μιλάμε για τις ανάγκες φωτισμού, θέρμανσης, ζεστού νερού βρύσης και όλες αυτές οι επιμέρους ενεργειακές καταναλώσεις ειδικά στα κτίρια όταν δεν είναι θερμομονωμένα είναι σε υψηλά επίπεδα, επιβαρύνουν οικονομικά τον ίδιο τον ιδιοκτήτη αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα.

Η περιοχή μας έχει ανάγκη από ενεργειακή αναβάθμιση

Μια άλλη μεγάλη δραστηριότητα που απασχολεί πολλούς από τους ενεργειακούς επιθεωρητές είναι και το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατοίκων. Το πρόγραμμα, όπως ενημέρωσε ο κ. Νικόπουλος «τρέχει και είναι αρκετά ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς έχει κολλήσει σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μεταξύ τραπεζών και υπουργείου. Φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε αλλά τίποτα. Πήραν αρκετοί αλλά το πρόβλημα είναι ότι αργούν πάρα πολλοί οι αποφάσεις έγκρισης. Πέρα όμως από το πρόβλημα των τραπεζών που οι άνθρωποι έχουν να περάσουν ένα λαβύρινθο για την προέγκριση στην αρχή, η έγκριση αργεί πάρα πολύ και κυρίως η πληρωμή» επισήμανε. Όσον αφορά τώρα τη διαφορά που επιφέρει ο νέος κανονισμός με τον παλιό, όπως διευκρίνισε ο ενεργειακός επιθεωρητής είναι ότι η περιοχή μας παλιά ήταν στη Γ ζώνη και ήταν διαφορετική η κατάταξη, είχε διπλό τοίχος με μόνωση, φελιζόλ, είχε ορυκτοβάμβακα σε πάχος 4 με 5 εκατοστά. Με τα σημερινά όμως δεδομένα, όπως είπε ο κ Νικόπουλος, χρειάζονται 8 με 9 εκατοστά, ένα γεγονός που επιβάλλεται πλέον και είναι υποχρεωτικό να έχουν τα νέα κτίρια.

«Θα πρέπει να πούμε στον κόσμο να επιδιώξει να μπει στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατοίκων, να βελτιώσουν ενεργειακά τα σπίτια τους διότι δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός καθώς η δικιά μας περιοχή είναι αυτή που έχει πρόβλημα», ενημέρωσε ο κ. Νικόπουλος, για να καταλήξει, «Συνοψίζοντας, η περιοχή έχει ανάγκη από ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, διότι είναι παλιάς κατασκευής η πλειοψηφία των κτιρίων. Ακόμα και τις περιόδους του κανονισμού της εφαρμογής του κτιρίου του 80, έχουν ανάγκη βελτίωσης ενεργειακής αναβάθμισης»

Περίπου για το 15% των κτιρίων (30.565) εκδόθηκαν πιστοποιητικά, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Παράλληλα, περισσότερα από ένα στα τέσσερα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (53.801) εκδόθηκαν για ακίνητα σε κτίρια που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία 1970 – 1979 και τα 39.390 για ακίνητα της προηγούμενης.

Της Δώρα Κωστοπούλου

neakastoria


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.