Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τη Δευτέρα η απόφαση εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα

«Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα του Ιανουαρίου» και επομένως το Eurogroup εισηγήθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την εκταμίευση της επόμενης...
υπό-δόσης προς την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε ότι σε μία εβδομάδα θα εκταμιευθούν δύο δισεκατομμύρια για την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του προϋπολογισμού και θα δοθούν εγγυήσεις ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παράσχει στον ESM όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τις ροές από τον ειδικό λογαριασμό, όπου κατατίθενται τα χρήματα των δόσεων.

Τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν συνεχάρησαν τον Ολλανδό υπουργό οικονομικών Γέρουν Νταϊσελμπλουμ, για την ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής του Eurogroup και εξήραν τη θητεία και την προσφορά του απερχόμενου επικεφαλής του Σώματος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα σήμερα δεν ήταν πρωταγωνιστής. Κράτησε πολύ λίγο η συζήτηση για τη χώρα μας. Αποφασίστηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό έγινε εφικτό γιατί η Ελλάδα ικανοποίησε τα προαπαιτούμενα του Ιανουαρίου. Επίσης, επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Ο αγώνας συνεχίζεται, ο δρόμος είναι μακρύς», προσέθεσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ αναφερόμενος στον ειδικό λογαριασμό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να δίνει στοιχεία για τη λειτουργία του. Σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του κ. Γιούνκερ, ο Ελληνας υπουργός οικονομικών ευχαρίστησε θερμά και «συγκινημένος» τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, «εκ μέρους όλων των Ελλήνων» για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης και για τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει φανεί μετριοπαθής απέναντι στη χώρα μας, με τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του και την ελπίδα ότι δεν θα εκφράζει μόνο τις απόψεις του Βορρά. «Θέλω να ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Για τη δόση του Φεβρουαρίου, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας βρίσκεται εντός προγράμματος για να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα εντός χρονοδιαγράμματος. Τέλος, για την Κύπρο εμφανίστηκε προβληματισμένος μεν, καθώς όλες οι χώρες έθεσαν ζήτημα «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχει υπογραφεί Μνημόνιο μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας. Η τελευταία πρόταση του Γιούνκερ πριν αποχωρήσει για τελευταία φορά από το πόντιουμ του προέδρου του Eurogroup ήταν «αγαπώ την Ελλάδα, θαυμάζω τους Έλληνες».


Του Νίκου Χρυσολωρά

kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.