Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κατάργηση του αφορολόγητου για τα ακίνητα επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν αφορολόγητο όριο για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ισχύσει από...
φέτος, συζητούν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη του Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ετέθησαν δύο βασικοί στόχοι:

να εισπραχθούν από το νέο φόρο περίπου 750-800 εκατ. ευρώ επιπλέον από όσα αποδίδουν οι φόροι ακινήτων σήμερα.
να μειωθεί έως και 50% η επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε σχέση με όσα πληρώσουν σήμερα για ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν από λίγα. Εξετάζεται έτσι είτε να ισχύσει ένα πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο περιουσίας, στον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, είτε και να μην υπάρξει καθόλου αφορολόγητο.

Αν τελικώς ισχύσει μηδενικό αφορολόγητο, ο ετήσιος φόρος ενδέχεται να υπολογίζεται με συντελεστές που θα ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ίσως και από μόλις 0,05%. Αυτό σημαίνει ότι για μικροϊδιοκτήτες θα επιβληθεί φόρος της τάξεως των 20-50 ευρώ ετησίως.

Οι συντελεστές θα κλιμακώνονται όμως πάνω από ένα όριο αξίας (50.000 ή 100.000 ευρώ) σε 0,1% και θα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Μέχρι την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της διακομματικής, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να προτείνουν με ποια κλίμακα θα ήταν δυνατόν να φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κομβικό σημείο των συζητήσεων θεωρείται και το πώς θα συνυπολογιστεί η αξία των αγροτεμαχίων.

Εξετάζεται να υπάρξουν ειδικές κατηγορίες και εκπτώσεις φόρου για αγροτεμάχια ανάλογα με την περιοχή (πχ στην Αττική) ή ανάλογα με την χρήση και την κατάσταση που βρίσκονται.


protothema


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.