Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι άσχετα με το πόσο πολύ πίνει κανείς το βράδυ, το αλκοόλ μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται έως ότου αποκοιμηθεί. Επιπλέον, μέχρι τα μισά του ύπνου, το αλκοόλ αυξάνει το βαθύ ύπνο, ενώ όσο περισσότερο έχει πιει κανείς, τόσο πιο βαθύς είναι αρχικά ο ύπνος του.
Όμως, κατά το υπόλοιπο της νύχτας, ο ύπνος διαταράσσεται και γίνεται λιγότερο βαθύς και ικανοποιητικός. Ακόμα, το αλκοόλ τόσο σε μέτριες (δύο έως τέσσερα ποτά), όσο και σε υψηλές ποσότητες (πάνω από τέσσερα ποτά), μειώνει σημαντικά τη λεγόμενη «φάση REM», στη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος ονειρεύεται. Η διάρκεια των ονείρων θεωρείται σημαντικός παράγων για τη λειτουργία της συγκέντρωσης και της μνήμης, συνεπώς η συχνή κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ μπορεί να εξασθενήσει τελικά τη μνήμη εξαιτίας των διαταραχών που προκαλεί στον κύκλο του ύπνου.
Οι Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιρσάαντ Εμπραχίμ, ιατρικό διευθυντή του Κέντρου Ύπνου του Λονδίνου, προειδοποιούν ακόμα ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εξαρτηθούν από το αλκοόλ, προκειμένου να κοιμηθούν, ενώ, μεταξύ άλλων, μπορεί να αποκτήσουν και τη συνήθεια του έντονου ροχαλητού.
«Όσο αυξάνεται η δοσολογία, τόσο το αλκοόλ δυσκολεύει την αναπνοή. Έτσι, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ροχάλιζε, μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει, ενώ κάποιος που ροχάλιζε, μπορεί να εμφανίσει πλέον υπνική άπνοια, δηλαδή η αναπνοή του να σταματά περιοδικά» τόνισε ο Ιρσάαντ Εμπραχίμ.
newsbomb
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.