Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Το «παιχνίδι» της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων

Κορυφώνεται το παιχνίδι τακτικής μεταξύ Ελλάδας και hedge funds, καθώς από χθες το βράδυ ξεκίνησαν να καταγράφονται οι πρώτες προσφορές για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Το βιβλίο προσφορών κλείνει...
σήμερα στις 7 το απόγευμα, αλλά εκτιμάται ότι ουσιαστικά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι.

Τα hedge funds και οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που είναι προς επαναγορά (περίπου 40 δισ. από το σύνολο των 61,4 δισ ευρώ). Έως και χθες το βράδυ τα περισσότερα hedge funds περίμεναν να δουν πώς θα κινηθούν οι δεύτεροι. Υπήρξαν βέβαια και κάποια τα οποία έχουν ήδη προχωρήσει σε προσφορές (περίπου 4 δισ ευρώ).

Ποιο είναι, όμως το σκεπτικό της καθυστέρησης από τα hedge funds; Αν οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν και τα περίπου 15 δισ ευρώ που έχουν σε ελληνικά ομόλογα, τότε δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχουν σε μεγάλη έκταση τα ίδια. Το πρόγραμμα θα είναι πετυχημένο και θα έχουν πλέον στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα με τιμή υψηλότερη από ότι ήταν πριν τις επαναγορές. Αρα, θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος και άμεσα. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές επενδυτικές τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες δεν θέλουν να δείξουν ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με το σύνολο των ομολόγων τους. Προσπαθούν να αποφύγουν κάτι τέτοιο για να περιορίσουν τις μελλοντικές τους απώλειες, κατά το δυνατόν περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό ασκείται πίεση στα hedge funds να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να μην χαρακτηριστεί αποτυχημένο το πρόγραμμα.

Και ο λόγος που δεν πρέπει να αποτύχει το πρόγραμμα είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει συναρτήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης από αυτό. Δηλαδή, από τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 11% του ΑΕΠ.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία το Ελληνικό Δημόσιο – μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) – τηρεί στάση αναμονής και επιδιώκει έως και την τελευταία στιγμή να συντηρεί ένα «θολό» τοπίο. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των προσφορών, ο ΟΔΔΗΧ θα συγκεντρώσει τις προτάσεις. Στόχος, όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να επαναγοράσει στην καλύτερη τιμή όσο το δυνατόν περισσότερα ομόλογα γίνεται.

Για να το πετύχει αυτό, έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα της απόρριψης προσφορών ακόμα κι αν αυτές κινούνται εντός των ορίων των τιμών που έχουν αποφασιστεί. Για παράδειγμα, το Δημόσιο έχει ανακοινώσει ότι δέχεται να επαναγοράσει ομόλογα λήξης 2023 σε τιμές από 38,1% έως 40,1% της ονομαστικής τους αξίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή που μπορεί να επιτύχει κάποιος επενδυτής και είναι πολύ πιθανό να καταθέσουν προσφορές για αυτά τα ομόλογα.

Εάν, όμως, το ποσό που συνολικά μπορεί να επαναγοράσει συνολικά καλύπτεται από προσφορές που έχουν γίνει για ομόλογα με μικρότερη αποδεκτή τιμή, τότε ο ΟΔΔΗΧ δεν δεσμεύεται να ικανοποιήσει τους παραπάνω επενδυτές. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο το βιβλίο προσφορών, ώστε να καλύψει το ποσό που έχει στη διάθεσή του με προσφορές που θα έχουν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΔΔΗΧ θα έχει μία πρώτη εικόνα του πώς έχει εξελιχθεί η διαδικασία επαναγορών αύριο το βράδυ. Ανακοινώσεις δεν αναμένονται αύριο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να δοθεί μία μικρή παράταση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πιθανότητα που δεν απέκλεισε και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας.

Το ερώτημα που έχει προκύψει είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι προσφορές για επαναγορά ομολόγων είναι περισσότερες από αυτές που μπορεί να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεσή της η χώρα έχει έως 10 δισ ευρώ (περίπου 9-9,5 δισ ευρώ, καθώς στο ποσό περιλαμβάνονται και οι πληρωμές για τόκους) και με μία μέση τιμή επαναγοράς στο 33%, τα ομόλογα που θα διαγράφονταν θα ήταν ονομαστικής αξίας 30 δισ ευρώ.

Αν η ονομαστική αξία των ομολόγων που τελικά θα έχουν προσφέρει οι επενδυτές ξεπερνούν τα 30 δισ ευρώ, υπάρχει πίεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να μην απορριφθούν και να προχωρήσει η Ελλάδα στην επαναγορά τους, με στόχο να μειωθεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος και να διασφαλιστεί με καλύτερους όρους η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο, όμως, απαιτεί περισσότερο αρχικό κεφάλαιο και δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν η Ευρωζώνη δώσει το «ΟΚ» στη διάθεση περισσότερων από 10 δισ ευρώ. Πάντως, μία ιδέα που έχει συζητηθεί σε αυτό το πλαίσιο είναι η Ελλάδα να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια για να χρηματοδοτήσει τις επιπλέον επαναγορές.

kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.