Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

"Παγίδες" και φορολογικές ποινές κρύβει η επαναφορά των αποδείξεων

Επανέρχεται και γίνεται αυστηρότερο το μέτρο των αποδείξεων από το 2013, μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε...
συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, παίρνοντας πίσω την αρχική απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση του μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο "Ελεύθερος Τύπος", η υποχρέωση κάλυψης του 25% του ετήσιου εισοδήματος με αποδείξεις, προβλέπεται μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, των οποίων τα συνολικά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 42.000 ευρώ.

Φορο-παγίδα για όσους δεν συγκεντρώσουν το ποσό

Για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ, θα προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 25% των 42.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση που δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο το απαιτούμενο ποσό, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του "ακάλυπτου ποσού", δηλαδή με τον κατώτατο συντελεστή της νέας κλίμακας φόρου για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Οι αλλαγές με τη νέα ρύθμιση

Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας έως του 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, και μόνο για τα εισοδήματα από μισθωτές εργασίες.

Αυξάνεται η φορολογική ποινή, η οποία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό. Ο συντελεστής υπολογισμού του επιπλέον φόρου που θα επιβάλλεται στους φορολογουμένους αυτούς, ανεβαίνει από το 10% στο 22% του ποσού που δεν καλύπτεται.

Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ, αντί 60.000 ευρώ, που προβλεπόταν έως σήμερα.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε δύο ακόμη αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο:

Την έκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΟΑΕΕ από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα καθαρά εισοδήματα των φορολογουμένων.

Την εξαίρεση των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τις υποχρεώσεις τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που θα ισχύσουν από το 2014.


news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.