Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Καστοριά: Σύριγγες ναρκωτικών, κουτιά αλκοόλ σε δημοτικά σχολεία (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Σοβαρότερο το πρόβλημα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

Ιδιαίτερα ανήσυχοι παρουσιάζονται οι γονείς των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ιδιαίτερα του 3ου Δημοτικού σχολείου Καστοριάς, αφού έρχονται αντιμέτωποι στους χώρους υποδοχής του σχολείου και στον ευρύτερα περιβάλλοντα χώρο του, με σύριγγες ναρκωτικών ουσιών και... σπασμένα μπουκάλια που περιέχουν αλκοόλ.



Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία το οποίο λαμβάνει τεράστια έκταση μέρα με τη μέρα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «Είναι καθήκον όλων να αναλάβουν δράση. Δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς περιμένοντας να αλλάξουν τα πράγματα. Αντίθετα πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα». Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση ήταν πενιχρή και χαρακτηριζόταν από αμηχανία και αδράνεια. Π ρέπει όμως, σύμφωνα με δηλώσεις τους, να προταθούν δραστικές λύσεις και να ασχοληθεί η πολιτεία άμεσα και υπεύθυνα με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Εκτίμησή τους είναι πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ωστόσο ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού σχολείου Ιωάννης Δουλγέρης, κάνοντας τον αντίλογο δηλώνει πως «Η φοβία των γονέων είναι δικαιολογημένη ως ένα βαθμό, αλλά αδικαιολόγητη ως προς την έμφαση που δίνουν».

Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού σε αναφορά του στο θέμα θέλησε να εξάρει πως η συγκέντρωση των ανήλικων εξωσχολικών ως επί το πλείστον είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι σημερινό, αλλά υφίσταται τα τελευταία 10 χρόνια . Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δουλγέρης «Κατά καιρούς μετά την αποχώρησή τους εγκαταλείπουν κουτάκια μπίρας, χαρτιά από έτοιμα φαγητά, σύριγγες ναρκωτικών και προφυλακτικά».

Επιπλέον οι ανήλικοι ως είθισται συγκεντρώνονται Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή έως αργά το βράδυ και αξιοσημείωτο είναι πως οι συνευρέσεις πυκνώνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι συναντήσεις των παιδιών πραγματοποιείται στις εισόδους του σχολείου στη Χριστοπούλου, αλλά και απέναντι στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου.

Το συγκεκριμένο θέμα το οποίο μαστίζει την τοπική κοινωνία της Καστοριάς εδώ και δέκα χρόνια, έχει τεθεί επανειλημμένως με παραστάσεις προφορικές και εγγράφως στο Δήμο με τελευταία έκκληση για βοήθεια προς το Δήμο τη χρονιά που διανύουμε. Αξίζει να σημειωθεί πως τέθηκαν αρκετές προτάσεις στο Δήμο για τη διαφύλαξη του σχολείου έτσι ώστε να υπάρξει μία ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Πρόσφατη πρόταση από πλευράς του 3ου Δημοτικού Σχολείου αποτέλεσε την τοποθέτηση ρολών ασφαλείας στις εισόδους του σχολείου, έτσι ώστε να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στην είσοδο και να είναι εκτεθειμένα μόνο τα σκαλιά τα οποία δεν εξυπηρετούν τις συναντήσεις τους.

Η στάση του Δήμου αν και δεν χαρακτηρίζεται από αδιαφορία, ωστόσο δεν είναι και η αναμενόμενη. Η απάντηση που δόθηκε είναι θετική από πλευράς του Δήμου, το θέμα όμως δεν έχει δρομολογηθεί ουσιαστικά ακόμα. Θα πρέπει λοιπόν και η πολιτεία της Καστοριάς να φανεί γενναία και να λάβει τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Να σημειωθεί πως και η Αστυνομία είναι εγγράφως ενήμερη από την παρέμβαση που υλοποίησε το 3ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και από καταγγελίες γειτόνων. Η αστυνομία λοιπόν είναι σε εγρήγορση, δηλώνοντας την παρουσία της με πολλές και συχνές περιπολίες του χώρου, προβαίνοντας μάλιστα πολλές φορές σε ενημέρωση των γονέων και σε ταυτοποίηση των ανηλίκων.

Δυστυχώς όμως, οι γονείς των ανήλικων εξωσχολικών δεν είναι διατεθειμένοι να νουθετήσουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την τραγική κατάσταση, αλλά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προβάλλοντας την έντονη αντίδρασή τους. Υποστηρίζουν πως το σχολείο είναι χώρος δημόσιος, στον οποίο η Αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει και διατείνονται πως τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να συνεχίζουν ανενόχλητα τις συναντήσεις τους.

Τέλος παρόλο που έχουν επέλθει καταγγελίες και από τους γείτονες οι οποίοι παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι ωστόσο οι γονείς των ανήλικων εξωσχολικών δεν έχουν θορυβηθεί.

Άλλωστε το πρόβλημα σύμφωνα με τον Διευθυντή του 3ου Δημοτικού σχολείου Ιωάννη Δουλγέρη έγκειται «Στη συνεργασία των γονέων των εξωσχολικών παιδιών, ώστε οι γονείς των παιδιών αυτών να θεωρήσουν πως αυτού του είδους η διασκέδαση των παιδιών δεν είναι η αρμόζουσα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτόνωσης των παιδιών και δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος η προσφυγή στο σχολείο είτε στον αύλειο χώρο, είτε στα σκαλιά και να εγκαταλείπουν ότι τους περισσεύει περιμένοντας κάποιος άλλος να τα συλλέξει».

Αναστασία Τζάκα
Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
orizontespress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.