Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Νεστόριο: Σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης

Νέες προοπτικές ανάπτυξης ενδείκνυνται για την ορεινή περιοχή του Γράμμου μετά την ολοκλήρωση και παράδοση στην κυκλοφορία, του…
κεντρικού άξονα «Νεστορίου-Πεύκου- Μυροβλήτη-Πευκοφύτου». Το έργο υποδομής που θα βγάλει από την απομόνωση την πανέμορφη αυτή περιοχή ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος και ο Δήμαρχος Νεστορίου, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

Ακόμη ένα σημείο αναφοράς

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 9,5 εκ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Πίνδος και εκτελέστηκε από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Οι παρεμβάσεις έγιναν σε συνολικό μήκος 31,5 χλμ και αφορούν εργασίες ασφαλτόστρωσης, σήμανσης (σε μήκος 15 χλμ) και διάνοιξης, κατασκευής τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωσης και σήμανσης (σε μήκος 16,50 χλμ). Η νέα χάραξη κατασκευάστηκε με σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας. Μεγάλη σημασία δόθηκε στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου που είναι ιδιαίτερα στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος τόνισε την άψογη συνεργασία που υπάρχει τόσο με τον Δήμαρχο Νεστορίου όσο και με την τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Καστοριάς και σημείωσε : «Πιστεύουμε ότι η αναβάθμιση της περιοχής του Γράμμου θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών για την Καστοριά και παρ’ όλη την οικονομική κρίση, σην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς».

Έξοδος από την απομόνωση

Την ικανοποίηση του δεν έκρυβε ο δήμαρχος Νεστορίου για αυτό το σημαντικό, αναπτυξιακό έργο για την περιοχή που έγινε όπως είπε μέσω της Περιφέρειας. «Το έργο είχε ξεκινήσει στα πλαίσια της προηγούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και είναι ένα σύστημα οδικών αξόνων που βγάζει την περιοχή μας από την απομόνωση. Ίσως ήμασταν ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που υπάρχουν χωριά που δεν είχαν πρόσβαση. Πλέον, το έργο δημιουργεί συνθήκες ασφαλούς πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές και σε όλους τους οικισμούς και δημιουργεί προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση αυτών των όμορφων περιοχών του Γράμμου», δήλωσε δήμαρχος Νεστορίου και πρόσθεσε πως τα 5 μεγάλα έργα που υλοποίησε αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια καθώς και δύο μικρότερα, αλλάζουν άρδην όλη την μορφή και την προοπτική της περιοχής μας. Αυτή η σημερινή συνάντηση έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση από την πλευρά της Π.Ε. Καστοριάς του μεγαλύτερου οδικού άξονα στην περιοχή μας».
Όπως δήλωσε η προϊσταμένη των τεχνικών έργων κ Ιφιγένεια Μίσχου, όταν πριν μερικά χρόνια σχεδιάζαμε την ανάπτυξη του Γράμμου και επιμέναμε στο να εκπονηθούν αρκετές μελέτες στον Γράμμο τότε θεωρήθηκε λίγο υπερβολικό. Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα ¾ των παρεμβάσεων που σχεδιάζαμε πριν μερικά χρόνια », δήλωσε η κ. Μίσχου, κάνοντας παράλληλα και μια ιδιαίτερη αναφορά στον κεντρικό αυτό άξονα με τις σύγχρονες προδιαγραφές. «Πιστεύουμε ότι τα γεωμετρικά στοιχεία του δρόμου τον καθιστούν πολύ ασφαλές. Συντομεύει κατά πολύ την πρόσβαση και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Μακάρι να είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα. Ποτέ δεν είναι αργά» κατέληξε η κ. Μίσχου.

Σε εξέλιξη και άλλα σημαντικά έργα


Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης της ορεινής περιοχής του Γράμμου που καταβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα, έχει ήδη εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης (Δυτικής Μακεδονίας) 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) το έργο «Βελτίωση δρόμου Κεφαλόβρυσο-Πευκόφυτο-διασταύρωση Επταχωρίου», προϋπολογισμού περίπου 4,7 εκ. ευρώ, το οποίο δημοπρατείται στις 27 Νοεμβρίου 2012 και σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του. Επιπλέον, τα έργα «Κατασκευή Δρόμου Πεύκο-Λιανοτόπι», προϋπολογισμού περίπου 7 εκ. ευρώ και «Ολοκλήρωση γέφυρας Νεστορίου με τις προσβάσεις», προϋπολογισμού περίπου 2,1 εκ. ευρώ, έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση ένταξης τους στο ΕΣΠΑ. Σε φάση αξιολόγησης βρίσκεται και η « Οδοποιία εντός του Οικισμού Πεύκου», προϋπολογισμού 800.000 €. Τέλος, νέες μελέτες που ήδη έχουν ανατεθεί και εκπονούνται είναι οι εξής: «Ε.Ο. τμήμα Τρίλοφος-Φούσια-Λιανοτόπι-Γράμμος-όρια Νομού», «ΕΟ 14, τμήμα Λιβαδοτόπι-Λιανοχώρι-Μονόπυλο-ΚαλήΒρύση» καθώς και η «Αναστήλωση – Ανάπλαση Ι.Ν. Τσούκας», μελέτες που θα συμβάλλουν στην πληρέστερη αξιοποίηση του ορεινού πλούτου του Γράμμου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην αύξηση των επισκεπτών της.




Δώρα Κωτσοπούλου- Ευαγγελία Μπαρτζώκα

“ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ”



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.