Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αυξημένα τα ποσοστά σακχάρων στους καστοριανούς πολίτες

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση με δωρεάν μετρήσεις σακχάρου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διαβητικών Καστοριάς...
στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Οι δωρεάν μετρήσεις σακχάρου έχουν μεγάλη σημασία, μιας και…
όλα τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν το γνωρίζουν και αυτό επιβεβαιώθηκε δυστυχώς, αφού βρέθηκαν στην εκδήλωση δύο τουλάχιστον άτομα – και μάλιστα νεαρά – που είχαν υψηλό σάκχαρο και δεν το γνώριζαν.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κόσμου για το πρόβλημα «σακχαρώδης διαβήτης» που τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά επιδημίας σε διεθνές επίπεδο και στη χώρα μας, αφού με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, υπάρχουν 350 εκατομμύρια ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και το σημαντικότερο είναι ότι ο αριθμός αυτός επταπλασιάστηκε μέσα σε 30 χρόνια, καθώς τη δεκαετία του ’80 ήταν 50 εκατομμύρια. Εκτιμάται δε, πως την επόμενη 15ετία, αν δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα εκτιμάται πως το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες άτομα) πάσχουν από διαβήτη, ενώ το 3% – 4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.
Κακοί …σύμβουλοι η κακή διατροφή, η ακινησία και το άγχος

Ανησυχητικό είναι ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργήθηκαν στην Καστοριά, έδειξαν πως τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα των πολιτών εμφανίζονται όλο και περισσότερο αυξημένα «Δυστυχώς, κάθε χρόνο τα ποσοστά αλλάζουν με αυξητικές τάσεις. Σήμερα είχαμε, μάλιστα, και δύο κρούσματα με δύο νεαρούς που είχαν πολύ αυξημένα σάκχαρα, οι οποίοι οδηγήθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο. Παρατηρούμε ότι οι κακές …συνήθειες που έχουμε αποκτήσει ως σύγχρονοι Έλληνες, έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία μας. Φέτος, είχαμε την εγγραφή 9 νέων μελών στο σύλλογό μας και, μάλιστα, αυτά ήταν πολύ μικρά παιδάκια, κάτι που μας στενοχωρεί, αφού αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος νοσεί», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αγνή Κανδύλη, και πρόσθεσε: «Ο Σαχκαροδιαβήτης είναι μία …μάστιγα της σύγχρονης εποχής, ενώ, αν λάβουμε υπόψη ότι η παιδική παχυσαρκία έχει φτάσει σε επίπεδα Αμερικής, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Διαβήτης είναι φυσικό επακόλουθο. Επίσης, η ακινησία, η κακή διατροφή και το άγχος που βιώνει ο νεοέλληνας είναι κακοί σύμβουλοι».

Διαβητολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Καστοριάς
Η κ. Κανδύλη ενημέρωσε επίσης ότι κάθε Τρίτη λειτουργεί και διαβητολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Καστοριάς και δέχεται κατόπιν ραντεβού ασθενείς για εξετάσεις. «Είναι μεγάλη ανακούφιση για μας που ο κόσμος θα μπορεί πλέον μια σταθερή ημέρα να απευθύνεται στο νοσοκομείο και ελπίζουμε αυτή η δράση να κρατήσει», επισήμανε η κ. Κανδύλη.

Η 14η Νοεμβρίου τα τελευταία 20 χρόνια έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, με τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχει να κάνει με την ημέρα των γενεθλίων του Frederick Banting, ο οποίος σε συνεργασία με τον Charles Best ,αποτέλεσαν τους εμπνευστές της ιδέας που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921. Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της.

Γιάννα Λούσιου


ΣΕΝΤΡΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.