Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Θετικά» βλέπει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο Ντράγκι

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1, όπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση...
του πρόσφατου Eurogroup. Μάλιστα τόνισε πως βλέπει «θετικά» το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ερωτηθείς για το εάν «με 43 δισ. ευρώ που θα δοθούν στη Ελλάδα που υποφέρει, θα μπορέσει να σωθεί και να παραμείνει στην ευρωζώνη», ο Μάριο Ντράγκι απάντησε πως «είμαι πολύ ικανοποιημένος γι' αυτή τη συμφωνία του Eurogroup. Η συμβολή της απόφασης ήταν να κατεβάσει το ελληνικό χρέος σε ανεκτά επίπεδα. Να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και την οικονομική της πολιτική».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι «έχουν παρθεί πολλές δεσμεύσεις (από την Ελλάδα). Ένα σημαντικό και καθησυχαστικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η δέσμευση των ηγετών να παρέμβουν εκ νέου και να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση και μελλοντικά εάν η Ελλάδα φθάσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η απάντηση είναι θετική».

«Η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επέμβει εάν παραστεί ανάγκη για την προστασία του ευρώ, η σταθερότητα του οποίου διασφαλίζεται τόσο περισσότερο, όσο η Ευρώπη θα προχωρεί στον δρόμο της ολοκλήρωσης, ακόμη και χρησιμοποιώντας μέσα χωρίς περιορισμούς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και χωρίς όρους».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι είναι έτοιμη να επαναγοράσει κρατικούς τίτλους χρέους των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εν ανάγκη χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, υπό τον όρο ότι οι χώρες θα διατυπώσουν το σχετικό αίτημα και θα τούς επιβληθούν ορισμένοι όροι. Επίσης αποφάσισε να αναλάβει δράση, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει επίσης να αναλάβουν δράση από την πλευρά τους, προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι.

«Θα επιτύχουμε υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα δραστηριοποιηθούν. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και αυτή η ενίσχυση πρέπει να συντελεστεί αρχικά στο επίπεδο των 17 χωρών της ευρωζώνης. Πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε κυριαρχία», είπε ο Ντράγκι.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η σημερινή φάση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ήταν αναπόφευκτη", αλλά χρειάζεται επίσης να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της, να δημιουργηθεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η λέξη-κλειδί είναι η ανταγωνιστικότητα, πρέπει να εξαλείψουμε τις αγκυλώσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους εξαιρετικούς ανθρώπινους πόρους μας και κυρίως του νέους», σημείωσε.


Πρώτο θέμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.