Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Πρωτοφανής η συμμετοχή στην ημερίδα "Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά" (αναλυτικό ρεπορτάζ - δηλώσεις - φωτογραφίες - βίντεο)

Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών μοιάζει να αποτελεί αντίδοτο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, όντας ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Τα αρωματικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική πρόταση, που θα συμβάλει όχι μόνο στη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος αλλά και θα εξελιχθεί σε έναν από τους δυναμικούς κλάδους αγροτικής παραγωγής...

Τα πρώτα βήματα σε εναλλακτικές-δυναμικές καλλιέργειες

Στην Καστοριά, η εν λόγω καλλιέργεια θεωρείται καινούργια, αφού τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή της, όμως έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών δυνητικών καλλιεργητών που θέλουν να ενημερωθούν για την επεξεργασία, τυποποίηση και προώθηση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

Για το λόγο αυτό, πριν λίγες ημέρες η Π.Ε. Καστοριάς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά», στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον σε εναλλακτικές-δυναμικές καλλιέργειες.

Οι παρευρισκόμενοι που ομολογουμένως κατέκλυσαν την αίθουσα του ΚΠΕ, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την καλλιέργεια και εκμετάλλευση των αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών από τους καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές στον χώρο (Δρ. Κατσιώτης Σταύρος, Καθηγητής τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., Δρ. Χατζοπούλου Πασχαλίνα , Ερευνήτρια του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βορείου Ελλάδος (ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ) (πρώην ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.), κ. Τσουκαλά Αναγνώστη, Δ/ντης ανάπτυξης νέων Δραστηριοτήτων – Διευθύνων σύμβουλος APIVITA A.E.B.E. ).


Θέλει πολύ προσωπική δουλειά

« Όλα τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά αφήνουν μεγάλη πρόσοδο στους παραγωγούς. Κανένα φυτό δεν έχει περισσότερη αξία ή λιγότερη από τα υπόλοιπα, γιατί το κάθε ένα έχει τα δικά του υπέρ και κατά», δήλωσε ο Καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Κατσιώτης. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, το μόνο που πρέπει να κοιτάξει ένας παραγωγός, είναι την ανάλυση του εδάφους των χωραφιών τουκαι από αυτό θα κριθούν τα φυτικά υλικά που μπορεί να βάλει.
« Δεν είναι ότι θα αρκεστεί μόνο σε ένα – δυο. Μπορεί να βάλει παραπάνω», εξήγησε ο επιστήμονας, επισημαίνοντας ότι στα αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, χρειάζεται πάρα πολύ δουλεία δεν είναι όπως οι άλλες καλλιέργειες καθώς θέλει , όπως είπε πολύ προσωπική δουλεία της οικογενείας, αλλά από την άλλη αφήνουν πολύ καλό εισόδημα δεν υπάρχει περίπτωση το στρέμμα να είναι κάτω από 350 με 400 € το στρέμμα.


Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους τρεις κυρίους άξονες

Για μια σημαντική και ενδιαφέρουσα ημερίδα για τους αγρότες της περιοχής μας, που αφορά στα αρωματικά φυτά και συγκεκριμένα σε 2-3 καλλιέργειες όπως τη λεβάντα που καλλιεργείται εδώ και 4-5 χρόνια στην περιοχή Τσοτυλίου, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ . Δημήτρης Σαββόπουλος. Μάλιστα, όπως δήλωσε, «η λεβάντα είναι μια καλλιέργεια πολυετής που μπορεί να μπει σε ξερικά χωράφια. Βλέπω ότι υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο, άλλωστε ο πρωτογενής τομέας, είναι ένας από τους τρεις κυρίους άξονες που πρέπει να κινηθούμε ως περιφερειακή ενότητα. Στο κομμάτι της μεταφοράς της πληροφορίας τόσο στους αγρότες όσο και σε εκείνους που δεν είναι αγρότες, υπάρχει ενδιαφέρον και ευελπιστούμε ότι κάποια στρέμματα για την φετινή χρονιά Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, να μπορέσουν να φυτευτούν ώστε να κάνουν έναν πυρήνα με κάποιες δεκάδες στρεμμάτων αρωματικών φυτών. Μέχρι τέλη Ιουλίου έχουμε το πακέτο που γίνονται αιτήσεις δωρεάν αναλύσεις εδαφών», δήλωσε ο κ. Σαββόπουλος και πρόσθεσε,
«Υπάρχει ενδιαφέρον για ότι καινούργιο ακούγεται και από και πέρα ο κάθε αγρότης αποφασίζει. Η δυσκολία ως περιφερειακή ενότητα είναι ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διάθεση του προϊόντος».


Εναλλακτική δυναμική στον πρωτογενή τομέα

Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο-δράσης για τον ελλαδικό χώρο, προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα, στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία, με την παρασκευή αιθέριων ελαίων, είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού και της σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος.

Σημαντικές πάντως προοπτικές ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων εμφανίζουν, οι πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες ρίγανης, μέντας και λεβάντας που ανήκουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, με τις στρεμματικές αποδόσεις να υπερδιπλασιάζονται όταν αυτές γίνονται με βιολογικά κριτήρια.






ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

Δείτε και ένα σχετικό, πολύ ενδιαφέρον από τη Ρόδο και το NEWKOSMOS


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.