Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο Δημήτρης Μπράτης στην Καστοριά (αναλυτικό ρεπορτάζ - συνέντευξη - φωτογραφίες)

-Αποσπάσεις, μεταθέσεις, διορισμοί τέθηκαν επί τάπητος
-Μέτρο λαιμητόμος η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών;
-Θα γίνουν αρκετές προσλήψεις αναπληρωτών την νέα σχολική χρονιά;

Την πόλη μας επισκέφτηκε πριν τις εκλογές ο πρώην Πρόεδρος της ΔΟΕ και νυν αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης...





Ο κ. Μπράτης προσκεκλημένος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καστοριάς προέβη σε ομιλία στο 4ο Δημοτικό σχολείο Καστοριάς, προκειμένου να ενημερώσει τους παρευρεθέντες εκπαιδευτικούς για το καθεστώς που θα ισχύσει για τις «Υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμούς κ.α.)»

Η Πρόεδρος συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Τάνια Κορμά τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση που θα λάβουν αφού υπάρχει πρόβλημα με την αναστολή των υπηρεσιακών μεταβολών λόγω των εκλογών που έρχονται.
Επιπλέον υπάρχουν κωλύματα όσον αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές. Οι εκπαιδευτικοί αναμένουν εξαίρεση από την τριμελή επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι υπηρεσιακές μεταβολές και να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων από το Σεπτέμβρη.

Σημαντικό είναι σύμφωνα με την κυρία Κορμά, να προχωρήσουν οι αποσπάσεις. Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς υπέβαλε προτάσεις για τις αποσπάσεις στην επιτροπή. Διεκδίκηση του συλλόγου αποτελεί η ανάγκη διεκπεραίωσης των αποσπάσεων, με ένα αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα που αποδεδειγμένα θα λειτουργεί κανονικά χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία για ειδική μεταχείριση και με κριτήρια αντίστοιχα των μεταθέσεων.
Επιπλέον ο σύλλογος πρότεινε να μην υπάρχουν αποσπάσεις κατά προτεραιότητα, να μοριοδοτούνται όλες οι κατηγορίες που διεκδικούν την απόσπαση με μοναδική εξαίρεση για απόσπαση με προτεραιότητα η ύπαρξη σοβαρού προβλήματος υγείας.

Οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε την φετινή σχολική χρονιά. Όσο αφορά τις μεταθέσεις, ο κ Μπράτης υποστηρίζει πως ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα κάθε χρόνο να κάνει τα χαρτιά του για μετάθεση εφόσον υπάρχει οργανικό κενό, με βάσει τα μόρια του, και τον τόπο που υπηρέτησε. Αξιοσημείωτο είναι πως οι μεταθέσεις φέτος αυξήθηκαν από 15% σε 25%, υπάρχουν βέβαια πλεονάζοντες παντού. Το σημαντικό όμως βήμα που έγινε ήταν πως τη φετινή χρονιά μπορούν να διεκδικήσουν μετάθεση όσοι έχουν συμπληρώσει 2 χρόνια σε οργανική θέση σε αντιδιαστολή με την τριετία που απαιτούνταν τα προηγούμενα έτη.

Μαζί με τις μεταθέσεις τίθεται και το θέμα των μετατάξεων. Οι μετατάξεις είναι ένα έντονο φαινόμενο που υφίσταται αφού δημιουργήθηκαν επιπλέον κλάδοι στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: καλλιτεχνικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής, ειδικότητες που συντελούν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει μετάταξη είναι η διενέργεια αρχικά των μεταθέσεων και στη συνέχεια η ύπαρξη οργανικού κενού .


Ως αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ο κ. Μπράτης έδωσε μάχη για την καθιέρωση κριτηρίων στις αποσπάσεις όπως ακριβώς γίνεται και στις μεταθέσεις. Πέρυσι σε αυτόν τον τομέα έγινε μία τομή αφού αντικειμενικοποιήθηκε το σύστημα, έγινε διαφανές με μόρια.


«Η απόσπαση, αλλά και η μετάθεση καθώς και η προαγωγή κάθε εκπαιδευτικού είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και κανείς δεν μπορεί να το πουλάει ως εκδούλευση. Τα υπηρεσιακά συμβούλια υφίστανται για να υπερασπίζονται το δίκαιο, τη ισονομία, την νομιμότητα όλων των συναδέλφων «τόνισε ο κ Μπράτης. Επιπλέον ένα ζήτημα που επιβαρύνει τις αποσπάσεις είναι το φαινόμενο της πρόσληψης αναπληρωτών σε περιοχές όπου δεν ικανοποιήθηκαν οι αποσπάσεις το οποίο συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια και αυτό γίνεται γιατί ασκείται πίεση από τους πολιτευτές της κάθε περιοχής.


Επιπρόσθετα τέθηκε επί τάπητος, η υπηρεσιακή ζωή του εκπαιδευτικού με την οποία ασχολούνται 3 συμβούλια: το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το τοπικό, το ΑΠΥΣΠΕ σε επίπεδο Περιφέρειας με λίγες αρμοδιότητες και το κεντρικό Υπηρεσιακό συμβούλιο, συμβούλια τα οποία δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να καθίστανται σε εργασιακή ομηρία εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου.
Επιπλέον αναφέρθηκε ο κ Μπράτης στον θεσμό των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια ο οποίος βάλλεται. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με το πρώτο βήμα που είχε κάνει ο προηγούμενος Υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο κύριος Ραγκούσης και το ολοκλήρωσε ο κύριος Ρέππας με το νέο πειθαρχικό δίκαιο που ψήφισε στην βουλή, δηλαδή το νόμο 40/57,ορίζεται ότι αποπέμπονται οι αιρετοί εκπρόσωποι από τα πειθαρχικά συμβούλια. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 3 μήνες ορίζονται τριμελείς επιτροπές σε κάθε νομό οι οποίες αποτελούνται από 3 δικαστές που θα κρίνουν σε πρώτο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των εκπαιδευτικών.

Το θεσμικό πλαίσιο των αξιολογήσεων το οποίο δεν έχει τεθεί βέβαια ακόμα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Υφίσταται ο νόμος 40/24 ο οποίος προβλέπει ότι για να ανεβαίνει βαθμό ένας εκπαιδευτικός θα πρέπει να περνάει επιτυχώς την αξιολόγηση, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από ποια πρόσωπα- όργανα θα διενεργηθεί. «Η αξιολόγηση η οποία συνδέεται άμεσα με το βαθμό και το μισθό όπως είναι διατυπωμένη ,αν εφαρμοστεί είναι χειρότερη από τις περικοπές των αποδοχών. Η παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία που ζούμε στα σχολεία μας θα λήξει δια παντός. Ο κλάδος λέει ναι στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου με στόχο την ανατροφοδότηση και την βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας αλλά όχι σε μία αξιολόγηση που θα μετράει για την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού» προσέθεσε ο κύριος Μπράτης.

Κατά την τοποθέτηση της κυρίας Κορμά η αξιολόγηση έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αφού αν δεν είναι επιτυχής η έκβαση της ο εκπαιδευτικός δεν θα δύναται να ανέβει βαθμό. «Είναι ένα στίγμα γιατί για τον συνάδελφο η αξιολόγηση, γιατί δεν έχουν κοινοποιηθεί ούτε τα πρόσωπα που θα την διενεργήσουν αλλά ούτε και τα κριτήρια. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να υπάρξει αξιοκρατικής μορφής αξιολόγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Τάνια Κορμά.

Τέλος δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και αφού δεν είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία που υπάρχουν, ίσως υπάρξουν συμπτύξεις τμημάτων γιατί το εκπαιδευτικό έργο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο. Σε αντιδιαστολή με τις συμπτύξεις των τμημάτων, οι προσλήψεις αναπληρωτών σύμφωνα με εκτίμηση του κυρίου Μπράτη θα είναι αρκετές με δεδομένο το γεγονός πως υπάρχουν κενά ,αλλά και θα συνταξιοδοτηθούν αρκετά άτομα. Αξιοσημείωτο είναι πως φέτος σε εποχή μνημονίου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προσλήφθηκαν 12000 δάσκαλοι και όλες οι ειδικότητες όπου οι 6000 εκπαιδευτικοί ήταν μέσω ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σημειωθεί πως τα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ σταματούν το 2013 αλλά και η εργασιακή εφεδρεία είναι ένας κίνδυνος που ελλοχεύει αφού ένα μέρος του εφαρμοστικού νόμου προβλέπει χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα.





Ρεπορτάζ: Αναστασία Τζάκα
Από την εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.