Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πέθανε ο Νέστορας Μάτσας (βίντεο - ταινία)

Πέθανε σήμερα Πέμπτη, σε ηλικία 82 χρόνων, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και λογοτέχνης Νέστορας Μάτσας.

Ο Νέστορας Μάτσας του Πίνχα ήταν από τους πρώτους αξιόλογους σκηνοθέτες ελληνικών μορφωτικών ταινιών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το... 1930 και σπούδασε στο Παρίσι δημοσιογραφία, θέατρο και κινηματογράφο, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1949 στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», ως κριτικός κινηματογράφου. Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Μεσημβρινή», «Βραδυνή», «Εστία», τα περιοδικά «Επίκαιρα» και «Νέα Εστία», ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης του ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια και καθηγητής στα επιμορφωτικά σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία. Ήταν συγγραφέας 35 βιβλίων από τα οποία πολλά έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, ακόμη και στα κινεζικά και τα οποία έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις. Πρώτος καθιέρωσε τα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, ενώ ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στην ελληνική τηλεόραση τα λαογραφικά και εθνογραφικά προγράμματα.

Δημιούργησε και παρουσίασε περισσότερες από 1.000 εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση. Επιπλέον, γύρισε 150 εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Για την πλούσια σταδιοδρομία του τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων. Μεταξύ αυτών: Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας, Διεθνή Έπαινο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, Βραβείο Πόλεως Αθηνών, Δημοσιογραφικό Βραβείο Ιδρύματος Μπότση, κ.ά.

Ο Νέστορας Μάτσας υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής ελληνικής δημοσιογραφίας. Η δράση, η σταδιοδρομία και το λογοτεχνικό του έργο αποτελούν ορόσημο στη λαογραφία και στην εθνογραφία της Ελλάδας.

Η αναγνώρισή του από την ελληνική, δημοσιογραφική και πνευματική κοινότητα υπήρξε καθολική και το έργο του, όπου παρουσιάστηκε, απέσπασε τη διεθνή αναγνώριση. Ως άνθρωπος ήταν ευγενής, αξιοπρεπής, συναδελφικός, ήπιος, χωρίς ίχνος αυτοπροβολής, έπαρσης ή αλαζονείας.

Παράλληλα ο Νέστορας Μάτσας ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα με τη διάσωση του λαογραφικού υλικού της Ελλάδος έχοντας στο ενεργητικό του άνω των 70 "ντοκιμανταίρ", ελληνικού εθνογραφικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και τρεις μεγάλου μήκους ταινίες "Οι ρίζες του τόπου μας" με το οποίο και τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο καθώς και Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, "Το Α και το Ω: Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός" και "Αλέξανδρος ο Μέγας". Επίσης θεωρείται ο πρώτος που εισήγαγε λαογραφικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.

Τιμήθηκε με πολλά τόσο λογοτεχνικά βραβεία ελληνικά και ξένα όσο και κινηματογραφικά από τα οποία και ξεχωρίζουν το μεγάλο βραβείο με ασημένιο κύπελλο του Ιταλικού υπουργείου παιδείας για το εξαίρετο ντοκιμαντέρ: "Ο Οδυσσέας ζει πάντα - Ελληνικές θάλασσες", επίσης το Μεγάλο Βραβείο με χρυσό Μετάλλιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μασσαλίας για το ντοκιμαντέρ "Η γιορτή δεν τελειώνει ποτέ", καθώς και τιμητικό δίπλωμα του Φεστιβάλ Καννών 1970 για τη ταινία (μικρού μήκους) "Η άλλη σιωπή". Τέλος τιμητικό επίσης δίπλωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρώμης για τα δύο ντοκιμαντέρ "Το παραμύθι του Θεόφιλου" και "Το τάμα" 1971.

Η προσφορά του Νέστορα Μάτσα στην ελληνική Λαογραφία υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλη και ίσως η μεγαλύτερη στο καλλιτεχνικό αυτό είδος του ντοκιμαντέρ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ο δημοσιογραφικός κόσμος συλλυπείται τους οικείους του και στέλνει τελευταίο χαιρετισμό στον πανάξιο συνάδελφο, ο οποίος υπήρξε σημείο αναφοράς για την ελληνική δημοσιογραφία.

Παράκληση της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα στα Παιδικά Χωριά SOS.


Δείτε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ "ΑΘΩΣ" - ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Αφηγητής: Μάκης Ρευματάς, Νέστορας Μάτσα



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.