Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Καλλιστώ: Η αρκούδα του Προφήτη Ηλία


Χθες το πρωί ειδοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ μέσω του Τοπικού Γραφείου του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά, για μία αρκούδα η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Καστοριάς και συγκεκριμένα...στο λόφο του Προφήτη Ηλία (στη χερσόνησο της λίμνης). Μετά από αυτοψία της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, βρέθηκαν ίχνη του ζώου στην περιοχή, ενώ πιθανολογείται ότι η αρκούδα έφτασε έως εκεί κολυμπώντας από την περιοχή του οικισμού Χλόη (παρουσία αρκούδας είχε παρατηρηθεί στην περιοχή της Χλόης νωρίς φέτος την άνοιξη). Το ζώο ενδέχεται να καταδιώχθηκε από σκυλιά και να βρήκε ως μόνη διέξοδο διαφυγής τη λίμνη.

Μετά από έκτακτη συνάντηση που έγινε χθες, παρουσία εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, της θηροφυλακής, της Πολιτικής Προστασίας, της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του Αρκτούρου, αποφασίστηκαν τα παρακάτω: Να επιστρατευτεί ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας με θερμική κάμερα με την οποία εντοπίστηκε το ζώο χθες το βράδυ, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται ακόμα στην περιοχή και να στηθούν ειδικές παγίδες από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου η αρκούδα να συλληφθεί, να ραδιοσημανθεί και να απομακρυνθεί σε δασώδη έκταση στον ορεινό όγκο του Γράμμου μακριά από την πόλη της Καστοριάς, το συντομότερο δυνατό.

Σκοπός της επέμβασης είναι να εξασφαλισθεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων και να επιστρέψει το ζώο στο φυσικό του βιότοπο. Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά (24670 82300), λειτουργεί όλο το 24ωρο. Για οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό παρακαλούμε καλέστε αυτόν τον αριθμό. Στο γραφείο του έργου του οποίο λειτουργεί στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καστοριάς (Γράμμου 62), μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ειδικό φυλλάδιο του προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει βασικές οδηγίες για περιπτώσεις που οι αρκούδες προσεγγίζουν οικισμούς καθώς και σε περιπτώσεις που συναντήσει κάποιος αρκούδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.