Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Murder, she wrote: Οι 5 καλύτεροι συγγραφείς μυστηρίου

Η αστυνομική λογοτεχνία είναι αναμφίβολα ένα είδος με αρκετούς λάτρεις ανά τον κόσμο και όχι άδικα. Ανεξιχνίαστα μυστήρια, σκοτεινές υποθέσεις και ήρωες με δαιμόνια μυαλά είναι στοιχεία που εξιτάρουν τη φαντασία και διεγείρουν τις αισθήσεις...

Με αφορμή λοιπόν, την αγάπη των αναγνωστών της λογοτεχνίας μυστηρίου αλλά, και της δαιμόνιας και ανικανοποίητης ανάγκης του για οτιδήποτε το ανεξιχνίαστο, σας παρουσιάζουμε την «κυρίαρχη» πεντάδα των …σκοτεινών συγγραφέων.



Σύμφωνα με το USAtoday

Το «θρίλερ» της λίστας ανοίγει ο Ρέξ Στάουτ.
Ο «πατέρας» του Γουλφ που λάτρεψαν οι απανταχού αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας είχε πολλά να πει και να…γράψει. Τον ήρωα του τον παρουσίασε στο κοινό το 1934 και έγινε διάσημος αμέσως. Μέχρι μάλιστα και το 1975, οπότε και πέθανε ο συγγραφέας, είχε γράψει εβδομήντα δύο μυθιστορήματα με ήρωες το δίδυμο Γουλφ και Γκούντγουιν.

Μία θέση πιο πάνω, βρίσκουμε τον σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Ο Σκωτσέζος γιατρός και συγγραφέας, δεν είναι άλλος από τον δημιουργό του δαιμόνιου Σέρλοκ Χολμς. Ο σερ Ντόιλ θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς μυστηρίου, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την έννοια της αστυνομικής λογοτεχνίας με μία μικρή «επίσκεψη» στο ύφος του Έντγκαρντ Άλαν Πόε.

Ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, βρίσκεται στο νούμερο τρία της λίστας των συγγραφέων μυστηρίου. Ο ερημίτης συγγραφέας του ήρωα Χόλντεν Κόλφιλντ, άφησε άλυτα μυστήρια ακόμη και μετά το θάνατο του.
Ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ αποτέλεσε μία εμβληματική μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας, και αν και έγινε διάσημος με ένα μόλις βιβλίο του, άγνωστο γιατί, αποσύρθηκε από τη συγγραφή στα μέσα της δεκαετίας του 60 και απομονώθηκε κυριολεκτικά.

Μία θέση πριν την κορυφή και το νούμερο 2 ανήκει στη μόνη αξιόλογη γυναικεία παρουσία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα λόγια είναι περιττά όταν εμφανίζεται η κυρία Αγκάθα Κρίστι.
Γυναικείο δαιμόνιο με τις σαγηνευτικά εκπληκτικές φιγούρες του Ηρακλή Πουαρό και της Τζέιν Μάρπλ, η Αγκάθα Κρίστι, άλλαξε την πορεία της λογοτεχνίας, όχι μόνο συγγραφικά αλλά και σε επίπεδο φύλων. Η γυναικεία διαίσθηση συναντά την ευφυΐα και οι χαρακτήρες της αιώνιας ντετέκτιβ χαρίζουν ιδανικές ιστορίες σε φόντο μυστηρίου.

Μπορεί πολλοί να μην συμφωνούν με τη συγκεκριμένη κατάταξη αλλά σε μία πιο σύγχρονη μορφή της αστυνομικής λογοτεχνίας, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Τζον Γκρίσαμ. Νέο πνεύμα με σύγχρονη γραφή ο Τζον Γκρίσαμ αποτελεί τον πιο διάσημο και πιο καλοπληρωμένο συγγραφέα αστυνομικού μυθιστορήματος τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έχουν πουληθεί πάνω από 250 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του σε όλον τον κόσμο, τα οποία του έχουν αποφέρει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.

Όλα αυτά βέβαια εμπεριέχουν ένα ίχνος «υποκειμενικότητας» καθώς το γούστο του καθενός παραμένει …άλυτο μυστήριο.

clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.