Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Καστοριά: H κρίση οδηγεί τους νέους στα χωράφια - Στροφή και στις εναλλακτικές καλλιέργειες (μεγάλη έρευνα)‏


- Σαλιγκαροτροφεία - Μύρτιλος– Υποφαές κάνουν την εμφάνιση τους στην περιοχή μας
- H οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς Καστοριανούς να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη


Ραγδαία πληθαίνουν τελευταία οι νέοι απόδημοι Καστοριανοί που εγκαταλείπουν κυρίως τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να επιτρέψουν στα πάτρια εδάφη και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ιδιαίτερα με πρωτότυπες μορφές αυτού, όπως καλλιέργειες σαλιγκαριών, μύρτιλου, υποφαές, μήλων, ντομάτας, πατάτας, φασολιών κ.α.! Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, φτιάχνουν φυτώρια, θερμοκήπια κ.α.
Η επιστροφή αυτή εντείνεται από το δυσμενές κλίμα στην οικονομία και βεβαίως στα εργασιακά, που έχουν καταστήσει ανυπόφορες για κάποιους πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.


Είναι προτιμότερο οι εργαζόμενοι να εισπράττουν μικρότερο μισθό, παρά καθόλου!

Βέβαια, το αρνητικό κλίμα, αλλά και η συνεχώς μεγαλύτερη ανάγκη των αποδήμων να επιστρέψουν στην Καστοριά ωφελείται και στους μισθούς πείνας, γι’ αυτό και πολλοί τώρα στρέφονται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Σε ένα κλάδο της οικονομίας δηλαδή, που σχεδόν άμεσα αποδίδει και προσφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο στους επαγγελματίες, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.


Οι νέοι γεωργοί να συνεργαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν υγιείς συνεταιρισμούς

«Έδω και λίγο καιρό έχουν αρχίσει να γυρίζουν στην περιοχή μας νεότεροι στην ηλικία συμπολίτες μας που είναι άνεργοι για να καλλιεργήσουν τα χωράφια που έχουν ή από τους γνωστούς τους ή από συγγενείς που τα έχουν αφήσει, προσπαθώντας να βγάλουν κάποιο έξτρα εισόδημα από τους εξαθλιωμένους μισθούς, για να καλύψουν τα προς το ζην», δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αγρο-κτηνοτρόφος από την Καστοριά, πρόεδρος των νέων αγροτών του νομού Καστοριάς και μέλος της πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών, κ. Θωμάς Μόσχος. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, η ενέργεια αυτή των νέων αγροτών οδηγεί σε μια αποδιοργάνωση του συστήματος, καθώς από εκεί που υπήρχαν 100 χιλ. αγρότες, τώρα θα υπάρχουν 200 χιλ. «Πρέπει με 5% εισόδημα να θεωρείσαι αγρότης;», αναρωτιέται ο κ Μόσχος, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση για το ποιος είναι αγρότης, καθώς το γεγονός οδηγεί σε ρήξη του κλάδου, διότι όπως είπε, δεν μπορούν να γίνουν όλοι αγρότες.

Ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε παράλληλα και στη μεγάλη στροφή που έκαναν οι γεωργοί φέτος μετά την περσινή καταστροφή της ντομάτας, στην καλλιέργεια των φασολιών καθώς όπως είπε, τα φασόλια από πέρυσι έχουν μεγάλη ζήτηση και επιπλέον δε χρειάζονται και πολλά στρέμματα για την καλλιέργεια τους. Πέρα από αυτά , ο αγροκτηνοτρόφος της περιοχής μας, προτείνει σε όλους τους νέους γεωργούς να συνεργαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν υγιείς συνεταιρισμούς, να έχουν τα προϊόντα τους σε σταθερή τιμή, αλλά και να έχουν ένα όνομα και όχι να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον, ευχόμενος στη συνέχεια σε όλους καλή τύχη.


Προσοχή στις νέες καλλιέργειες


Στην ακριτική μας περιοχή υπάρχουν ήδη πολλοί που παρά τις δυσκολίες, τις οποίες πολλές φορές το ίδιο το κράτος δημιουργεί, τολμούν και ξεκινούν δικές τους δουλειές, που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Για παράδειγμα, στην περιοχή του Μαυροχωρίου έχει αναπτυχθεί η μελισσοτροφία, στο Καλοχώρι ήδη καλλιεργούνται σαλιγκάρια, ένας αναπτυσσόμενος κλάδος, αλλά και στην Μεταμόρφωση και στο Υψηλό, αμπέλια, ενώ τώρα τελευταία καλλιεργείται στην περιοχή μας και το υποφαές, για φαρμακευτικούς σκοπούς.

«Οι αγρότες πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις νέες καλλιέργειες, όπως σαλιγκαροτροφία, μύρτιλο, ενεργειακά φυτά κλπ, καθώς όλα τα προϊόντα δεν είναι όπως τα υπόσχονται και επιπλέον δεν υπάρχει συγκεκριμένη δομή της αγοράς για να προωθηθούν», δήλωσε ο κ. Μόσχος, ενώ εστιάζοντας την αναφορά του στην ενεργειακή καλλιέργεια πρόσθεσε: « Τα παραπάνω προϊόντα είναι πολυτελείας και οι γεωργοί είναι δύσκολο να μπουν μόνοι τους σε μια τέτοια αγορά. Καλύτερα θα είναι να βρούνε ένα δίκτυο διανομής, παρά να προσπαθήσουν μόνοι τους».

Ο πρωτογενής τομέας θα μας βγάλει από το αδιέξοδο

Βέβαια, αυτή είναι η μια πλευρά της στροφής προς την παραγωγή. Η άλλη αφορά στη στάση της πολιτείας στις προσπάθειες που κάνουν πολλοί ιδιώτες. Παρά τα μεγάλα λόγια των κατά καιρούς υπευθύνων, ακόμη –δυστυχώς- δεν υπάρχουν οι κατευθύνσεις για τη συστηματικότερη παραγωγή προϊόντων, ενώ οι νέοι που αποφασίζουν να εισέλθουν σε ένα κλάδο του πρωτογενούς τομέα, ουσιαστικά το κάνουν στα τυφλά, αφού το κράτος δεν έχει φροντίσει να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές, για την όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρησή τους.

«Όσα μάθαμε ήταν από τους παλαιότερους και τους πιο έμπειρους» σημειώνουν νέοι κτηνοτρόφοι από την περιοχή του Tοιχιού που στηλιτεύουν το γεγονός, ότι το κράτος βάζει πολλά –κυρίως γραφειοκρατικά- εμπόδια στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Έχω κάνει πολλές και σημαντικές προτάσεις, ώστε να βοηθήσουμε τους νέους να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, όμως η χώρα μας τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολες συγκυρίες και τα πράγματα είναι όλα στον αέρα», δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, κ. Πασχάλης Χαρούμενος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει καταθέσει 70 προτάσεις και έχει πραγματοποιήσει 15 συναντήσεις, με τους συνυπεύθυνους υπουργούς και, όπως είπε, δε μπόρεσαν να δώσουν απαντήσεις για να βοηθήσουν τους νέους και να τους εντάξουν σε προγράμματα.

«Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι προτάσεις στους αρμόδιους για να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους. Η κεντρική εξουσία πρέπει να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι από την τραγική αδιέξοδο μπορεί να μας βγάλει μόνο ο πρωτογενής τομέας και πρέπει να το καταλάβουν πραγματικά», κατέληξε ο κ. Χαρούμενος.


Προσεχώς θα καλλιεργείται στην περιοχή μας και λεβάντα

Ένα ακόμη νέο προϊόν που άρχισε δειλά -δειλά να καλλιεργείται στην ακριτική μας περιοχή και συγκεκριμένα στο γειτονικό μας Τσοτύλι, είναι η λεβάντα, ένα προϊόν που όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο οποίος επιστέφτηκε με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη τις ανερχόμενες καλλιέργειες, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

«Η λεβάντα δεν έχει πολλές ιδιαιτερότητες, μπορεί να καλλιεργηθεί και σε σχετικά άγονα χωράφια. Είναι μια πολυετής καλλιέργεια με χαμηλό κόστος παραγωγής και επιπλέον έχει ενδιαφέρον από οικονομικής πλευράς» », εξήγησε ο κ Σαββόπουλος, ενημερώνοντας παράλληλα, ότι για την καλλιέργεια της λεβάντας και στην περιοχή μας πρόκειται στις 7 Ιουνίου το απόγευμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς να πραγματοποιηθεί ημερίδα ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες τις περιοχής μας για τη νέα αυτή καλλιέργεια και τις προοπτικές της.


Να ενισχυθεί η τοπική οικονομία

Είναι λοιπόν δεδομένο, ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι το «κλειδί» της ανάπτυξης για τo νομό Καστοριάς .Είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος, που έχει άμεσα αποτελέσματα, ενώ οι ανάγκες των καταναλωτών για τοπικά, καλά και φθηνά προϊόντα γίνονται συνεχώς μεγαλύτερες. Επίσης, αυξάνεται η ανάγκη να αγοράζουν όλοι ντόπια προϊόντα, αφού έτσι ενισχύουν την τοπική οικονομία και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίες, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται, ότι η έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος από την πολιτεία για την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία και βέβαια για τις πρωτότυπες μορφές του πρωτογενούς τομέα, λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξή του.

Τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όσο και οι Δήμοι της περιοχής μας, θα πρέπει να δείξουν έντονο ενδιαφέρον και να σκύψουν πάνω σε όσους έχουν ήδη τολμήσει και σε όσους τολμούν να επιστρέψουν από τις μεγαλουπόλεις και να περάσουν στην παραγωγή!


ΕΡΕΥΝΑ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.