Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

''Ορεστιάδα'' Καστοριάς: Όταν το ποδόσφαιρο ξεκινούσε!...‏


θρυλικές αναμνήσεις από το 1926

Το ποδόσφαιρο στην πόλη μας ήταν ανέκαθεν ο βασιλιάς των σπορ, όπως άλλωστε και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Οι τρείς ομάδες που υπήρχαν στην Καστοριά, προσέφεραν στους φανατικούς φιλάθλους χαρά, συγκίνηση και ενθουσιασμό. Οι μεταξύ τους αγώνες αποτελούσαν...ανέκαθεν το σούπερ αθλητικό γεγονός της χρονιάς, έπαιρναν ένα μεγαλόπρεπο χαρακτήρα και συνάρπαζαν τους φιλάθλους με τους περίτεχνους συνδυασμούς και τις θεαματικές φάσεις. Κάθε Κυριακή ο φίλαθλος κόσμος πήγαινε στα λιβάδια για να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο. Τόσο φανατισμένοι ήταν οι φίλαθλοι, που ακόμα και στην Φλώρινα πήγαιναν με τα πόδια!!

Στο Άργος Ορεστικό πήγαιναν για βόλτα και γυρνούσαν από το βουνό κυνηγημένοι με πέτρες και ξύλα από τους ‘’Χρουπιστινούς’’. Αυτές οι τρείς ομάδες ήταν ο Άρης, ο Ατρόμητος και η Ορεστιάδα. Φυσικά υπήρχε και ο ΠΑΟΚ, καθώς και η εβραϊκή Χασμοναήμ, αλλά τον μεγάλο ανταγωνισμό τον είχαν οι τρείς πρώτες ομάδες. Ιδίως στην πλατεία Ομονοίας, όταν έχανε ή κέρδιζε κάποια, γινόταν χαμός από πειράγματα. Εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για την Ορεστιάδα, με αφορμή την φωτογραφία που βλέπετε σ’ αυτή τη στήλη.

Η ομάδα της Ορεστιάδας ιδρύθηκε το έτος 1926, από ομογενείς Καστοριανούς του Παρισιού, παίρνοντας το όνομα από τη λίμνη της Καστοριάς. Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας που έδωσε ήταν μ’ αντίπαλο την Προοδευτική, από την οποία έχασε με 3-0, τον Αύγουστο του 1926. Τον Μάρτιο του 1930, η ομάδα αναγνωρίζεται ως μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας –Θράκης και συμμετέχει στο πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας.

Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται στην Κοζάνη, ο πρώτος επίσημος αγώνας μεταξύ των ομάδων Μακεδονικού Κοζάνης και της Ορεστιάδας, με το τελικό σκορ να είναι 1-5, υπέρ των φιλοξενούμενων. Στην Κοζάνη συνόδευσαν την ομάδα ο Πρόεδρος Φιλ. Πηχεών, ο Αρχηγός Δαμ. Μάντζιος και ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Παπαμαντζάρης. Η Ορεστιάδα παρατάχθηκε με την εξής σύνθεση: Μηνάς Τσαδήλας, Ευάγγελος Τσαμίσης, Λέων Μιχάλτσης, Λάκης Παπαμαντζάρης, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, Ελευθέριος Σιδέρης, Λυσίμανδρος Σιάνος(αρχηγός), Τάκης Γκιμουρτζίνας, Φώτιος Βασιλειάδης, Δαμιανός Δόϊκος, Τζίμης Σείσογλου και Ανδρέας Δαής. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την χρονιά η Ορεστιάδα έδωσε όλα τα παιχνίδια της εκτός έδρας και τον Μάιο του 1926 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στον πρώτο Όμιλο.

Από την ομάδα της Ορεστιάδας πέρασαν αρκετοί παίκτες, όπως οι: Πρώιος, Χαριτίδης, Ρήμος, Ταβαντζής, Παπαδόπουλος, Τζώτζης, Καλαπούτης, Σάρος, Στεργίου, Αφεντουλίδης, Α. Παπαλίτσκας, Χ. Κασάπης, Γ. Χρυσοχοίδης, Σ. Ζήκος, Θ. Βουίτσης, Δ. Ψήμας, Ι. Νάνος, Σ. Ντόντης, Κ. Κυναλής, Π. Παπαντίνας, Π. Γούσιας(Σφέτος), Μαυροβίτης, Π. Κυπαρίσσης, Α. Τσίπος, Β. Ζουπανιώτης, Φράγγος, Τσίκος, Ταρζάν.

Την χρονιά 1937, η Ορεστιάδα επικρατούσε σ’ όλους τους αγώνες, με τους Μιχάλη Λίτσικα(Μαλάκη), Στέφανο Ντόντη, Βασίλη Νανά, Χρήστο Κασάπη, Ιωάννη Νάνο, Σωτήριο Ζήκο, Κωνσταντίνο Μπάκαρη, Γεώργιο Μπάκαρη, Γεώργιο Χρυσοχοίδη, Ευρυπίδη Βέργο, Κωνσταντίνο Μπούτη, Παντελή Σφέτο, Θεμιστοκλή Βουίτση, Κυριάκο Κυναλή, με Πρόεδρο της ομάδας τότε, τον Στέφανο Κυρατζή. Τρία χρόνια πριν(16-10-34), η Ορεστιάδα κέρδισε τον Άρη Καστοριάς με σκορ 4-0, για το Κύπελλο Καστοριάς. Την περίοδο 1950 η Ορεστιάδα κατέκτησε το Κύπελλο Συνδέσμου Γουνοποιών, αφού επικράτησε του Άρη Καστοριάς, με σκορ 3-1, αλλά ο Άρης πήρε την ρεβάνς(την ίδια χρονιά) με την κατάκτηση του Κυπέλλου ‘’Έλλη’’, νικώντας την Ορεστιάδα με σκορ 1-0. Το 1947, η Ορεστιάδα έχασε με σκορ 1-0, απ’ τον Άρη που κατέκτησε το Κύπελλο ‘’Έλλη’’, ενώ το 1949 ο Άρης κατέκτησε και το Κύπελλο ‘’ΚΟΤΖΙΑ’’, επικρατώντας της Ορεστιάδας με σκορ 3-1.

Φυσικά το 1962-1963 η ομάδα της Ορεστιάδας, συμφώνησε με τις υπόλοιπες ομάδες να γίνει η συγχώνευση για την δημιουργία της μεγάλης Καστοριάς, που στέφθηκε Κυπελούχος Ελλάδας το 1980, όταν και επικράτησε του Ηρακλή Θεσσαλονίκης με σκορ 5-2(στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας).

Χαρακτηριστικός είναι ο ύμνος της Ορεστιάδας, που έχει ως εξής:

‘’ Ορεστιάδα, ρία, ρία, ρία, Καστορία, όπου είναι η λεβεντιά τριαλαλό

Ακριβό μαργαριτάρι το καθένα της παιδί(δις)

Αρχινώ για να παινέσω την οπισθοφιλακή τριαλαλό

Κι η επίθεση μας πάλι είναι λίαν και καλή(δις).

Έχουμε και τέρμα τέρμα τέρμα τέρμα όπου είναι λεβεντιά τριαλαλό

Κι απ’ τα τέρματα του μέσα ούτε ένα δεν περνά(δις).

Έχουμε και Προεδράρα Προεδράρα καπετάνιο και γερό διοικητικό τριαλαλό

Έχουμε και τον Μανιώ μας γενικό μας αρχηγό.

Ρέα ρέα γενναία παιδιά της Ορεστιάδας λεβεντιά

Πρωταθλητές και αυτή την φορά θα μας βγάλει η πάσα βρε παιδιά.

Σαν παπαρούνες μοιάζουν οι κόκκινες φανέλες γι’ αυτό τρελαίνονται οι κοπέλες.

Με πάσα και με σουτ γερά και συνεχή τελεία, σκορπάνε γκολ όλο χαρά στην πιο γερή εστία(δις).

Το λάβαρό μας υψηλά κρατούμε δοξασμένο, να κυματίζει πάντοτε δαφνοστεφανωμένο(δις).

Στην Καστοριά κι αν έρχονται οι ομάδες όλες ξένες, η Ορεστιάδα πάντοτε τις προβοδά παρθένες.’’

Πηγή:neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.