Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Καστοριά: Τακτοποίηση των παραλιακών καταστημάτων (Έρευνα - δηλώσεις Πολυγιάννη, Λιόγα)‏

-Μύρισε καλοκαιράκι... καιρός για την τακτοποίηση των παραλιακών καταστημάτων του δήμου Καστοριάς
- Το κόστος χρήσης για την άδεια τραπεζοκαθίσματων θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Με πρωταρχικό σκοπό να διασφαλιστεί την καλοκαιρινή περίοδο η αποκατάσταση της τάξης στον παραλιακό χώρο βόρειας και νότιας παραλίας και συγκεκριμένα... των τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς, προχωρούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ενέργειες εκείνες που θα προσδώσουν στη βυζαντινή αρχόντισσα την εικόνα που της αρμόζει.

Το πλαίσιο βάσει του οποίου οφείλουν να λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γίνεται πλέον συγκεκριμένο, με τους ιδιοκτήτες τους να οφείλουν να το τηρούν, ώστε να μην προκύψουν στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, προβλήματα λειτουργίας, ενώ η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής σε θέματα διαχείρισης του δημόσιου χώρου από εδώ και στο εξής, θα γίνεται με γνώμονα το συγκερασμό των αναγκών και απαιτήσεων, τόσο του δήμου Καστοριάς, όσο και των ίδιων των επαγγελματιών.



ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Στόχος η καλή συνεργασία δήμου και επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Τρύφων Πολυγιάννη, το κόστος χρήσης για την άδεια τραπεζοκαθισμάτων θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. « Με δική μου εισήγηση, οι δυο πλέον παραλίες έχουν το ίδιο κοστολόγιο. Στο παρελθόν, η βόρεια με τη νότια παραλία είχαν μια διαφορά στην τιμή. Από φέτος, αυτή η τιμή είναι κοινή και για τη βόρεια και για τη νότια. Θεωρώ και τις δυο παραλίες εξίσου όμορφες και εμπορικά αποτελεσματικές για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Να διευκρινιστεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Καστοριάς έχουν από πέρυσι ξεκινήσει μια καλή συνεργασία με τις επιχειρήσεις, η οποία συνεχίζεται και φέτος, και μάλιστα με πολύ καλό ρυθμό, ενώ, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος, την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε και η πρώτη επαφή και μέσα από τις διαβουλεύσεις, κατέληξαν σε συμπεράσματα αλλά και σε κάποιες δεσμεύσεις. «Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της περσινής περιόδου, κρίναμε ότι κινηθήκαμε σε ένα πολύ σωστό πλαίσιο, με θετικά αποτελέσματα για τα οικονομικά του δήμου και επιπλέον βάλαμε και μια σειρά, σε ότι έχει σχέση με την κάλυψη των χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα», εξήγησε ο κ. Πολυγιάννης.

Δεν θα χορηγηθούν άδειες χρήσης για κάλυψη τραπεζοκαθισμάτων στις περιπτώσεις εκείνες που οφείλονται τα τέλη παρεπιδημούντων

Τα βασικά πάντως αιτήματα που απασχολούν το συγκεκριμένο κλάδο εστίασης και αναψυχής, σχετίζονται ως επί το πλείστον με το κόστος και γενικότερα με τα θέματα τα οποία αφορούν τα οικονομικά τους, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τις τοπικές μας επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και όλους τους Έλληνες. «Τα οικονομικά του δήμου δεν είναι επίσης στην καλύτερη κατάσταση. Άρα λοιπόν καλούμαστε να βάλουμε και ο ένας και ο άλλος, λίγο νερό στο κρασί του, για να μπορούμε να λειτουργήσουμε σε αυτές τις δύσκολες περιόδους τις οποίες βιώνουμε», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος, καταθέτοντας έτσι την καλή πρόθεση του δήμου για μια αγαστή συνεργασία και από τις δυο πλευρές.

«Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε μια έκπτωση σχετικά με το τιμολόγιο για την κάλυψη των τραπεζοκαθισμάτων. Παράλληλα, με δική μου εισήγηση, την οποία αφουγκράστηκε η δημοτική αρχή, κρίνεται απαραίτητο να επιχειρήσουμε να βάλουμε μια σειρά στις άδειες χρήσης”, διευκρινίζει μέσα από τις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος. Ακόμη, ο κ. Πολυγιάννης υπογραμμίζει πως τόσο ο ίδιος ως αντιδήμαρχος, όσο και η δημοτική αρχή, υιοθετούν μια στάση κατά την οποία δε θα χορηγούνται άλλες άδειες χρήσης για κάλυψη τραπεζοκαθισμάτων στις περιπτώσεις που οφείλονται τα τέλη παρεπιδημόντων. «Όποια επιχείρηση έχει στη διάθεση της τραπεζοκαθίσματα στον παραλιακό και όχι μόνο χώρο, σε όλο το εύρος του δήμου και δεν έχει εξοφλήσει την οφειλή του μισού % επί του ακαθαρίστου εσόδου, το οποίο προβλέπεται από το νόμο να καταβάλλεται στο δήμο, δε θα έχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας», ήταν τα λόγια του.
Ήδη στην πράξη, αρκετοί επαγγελματίες των τραπεζοκαθισμάτων έχουν προβεί σε τακτοποίηση πληρωμής, ενώ ο δήμος καλεί τους υπολοίπους να το πράξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Πολυγιάννης ευχαριστεί όλους εκείνους τους επαγγελματίες, οι οποίοι φάνηκαν συνεργάσιμοι από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα να μπει τάξη, ενώ ευελπιστεί το ίδιο να συμβεί και με όσους δεν το έχουν πράξει μέχρι τώρα.



ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ: Μείωση τιμών – Αλλαγή ωραρίου

Ο Σύλλογος Αναψυχής και Εστίασης προχωρά σε συμβιβασμό με το δήμο Καστοριάς, προκειμένου να διευθετηθούν οικονομικά προβλήματα που τον απασχολούν. Κυρίαρχα ζητήματα παραμένουν η μείωση των τιμολογίων στα δημοτικά τέλη και η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.


Πρέπει οι συνάδελφοι να καταθέσουν τα χρήματα για να μπορέσουμε να βρούμε μια φόρμουλα

Πιο συγκεκριμένα, ο σύλλογος διεκδικεί από το δήμο Καστοριάς, την παράταση του ωραρίου διότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Λιόγα με τη λειτουργία του ισχύοντος ωραρίου των καταστημάτων, από τις 10 έως τις 11 το βράδυ, γίνεται κάθε χρόνο, ένα μεγάλος αριθμός μηνύσεων. Ο Σύλλογος τη δεδομένη στιγμή, ζητά από το δήμο, κάποιες διευκολύνσεις όπως την αλλαγή του ωραρίου από τις 10 μ.μ. να παραταθεί τις καθημερινές έως τη 1 π.μ. και τα σαββατοκύριακα να παραταθεί έως τις 3 π.μ.

«Γίνονται περίπου 3.000 μηνύσεις κάθε χρόνο από τις 10 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ξοδεύονται από τις επιχειρήσεις και οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τα πιο βασικά πράγματα και όχι τα έξτρα», δήλωσε ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής του δήμου Καστοριάς.

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα που απασχολεί το σύλλογο είναι και το τιμολόγιο του νερού καθώς όπως είπε ο κ Λιόγας, οι επιχειρήσεις πληρώνουν υπέρογκα ποσά και θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα καινούριο τιμολόγιο και σαν μεγάλοι καταναλωτές να έχουν μικρότερη τιμή λίτρου.

Ένα ακόμη επίκαιρο θέμα καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι είναι και το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων, που εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, διότι οι καταστηματάρχες δεν πληρώνουν τα τέλη παρεπιδημούντων .

«Όλα τα καταστήματα έκαναν καινούριες αιτήσεις, αλλά προϋπόθεση για να πάρουν την άδεια και να βγάλουν στα πεζοδρόμια τα καθίσματα τους, είναι να πληρώσουν τα τέλη παρεπιδημούντων. Συμφωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Τρυφωνα Πολυγιάννη, επειδή δεν είναι και πολλά τα χρήματα, ότι οι συνάδελφοι πρέπει να τα καταθέσουν για να μπορέσουμε να βρούμε μια φόρμουλα, ώστε ο δήμος να μας κατεβάσει λίγο τις τιμές και συγκεκριμένα ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 15 με 20%, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε τη φετινή σεζόν», εξήγησε ο πρόεδρος .


Έκλεισαν πέντε καταστήματα στη νότια και βόρεια παραλία

Πάντως τα παραπάνω αιτήματα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και κατά τη διάρκεια των εκλογών της πανελλήνιας ομοσπονδίας καταστηματαρχών. Η συζήτηση στράφηκε ειδικότερα στην Καστοριά, καθώς οι επιχειρηματίες ελπίζουν σε οικονομική ανάκαμψη κατά τους θερινούς μήνες.

«Δεν βοηθάει καθόλου και ο καιρός, ήδη πέρασε ο Μάιος και τα καθίσματα μας είναι σκεπασμένα. Είναι πολύ μικρή η σεζόν μας. Σε άλλους δήμους δίνουν μεν 30 και 40 € το τετραγωνικό, αλλά έχουν 8 μήνες σεζόν. Εμείς αν είμαστε τυχεροί έχουμε 2 - 3 βαριά μήνες. Και αν σε ένα ή δυο Σαββατοκύριακα βρέξει, τελειώσαμε. Ο δήμος πρέπει να δει την υπόθεση λίγο πιο σοβαρά, τόσο το ωράριο, όσο και το τιμολόγιο του νερού και των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση αυτή», είπε καταλήγοντας ο κ. Λιόγας.

Παρά τα αιτήματα και τα μέτρα που λαμβάνουν κατά καιρούς οι δήμοι, τα καταστήματα εστιάσεως και αναψυχής κλείνουν συνεχώς. Πανελλαδικά έβαλαν λουκέτο 62.000 επιχειρήσεις, ενώ φέτος στην Καστοριά έκλεισαν 5 καταστήματα στην νότια και βόρεια παραλία της πόλης μας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.