Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ολοκληρώθηκαν οι δημοπρασίες των μεγαλόπνοων έργων υποδομής του Δήμου Καστοριάς

Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων υπόσχονται τα τρία έργα που αναμένονται να ολοκληρωθούν στα επόμενα χρόνια

Το πράσινο φως πήρε, ένα ακόμα σοβαρό έργο υποδομής που αφορά το αποχετευτικό δίκτυο των οικισμών των δημοτικών ενοτήτων της Αγίας Τριάδας και συγκεκριμένα τους οικισμούς...Πενταβρύσου, Πορείας, Χιλιοδένδρου και της Τσάκωνης. Το έργο του νέου διευρυμένου δήμου Καστοριάς, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3.000.120 €, ολοκληρώθηκε στις 19.4.2012, και η τελευταία διαδικασία δημοπράτησης που πλέον βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Ο σχεδιασμός που προηγήθηκε κατά το έτος του 2011 αρχίζει πλέον να μετουσιώνεται σε πράξη

Τα παραπάνω έργα είναι ζωτικής σημασίας για τον καλλικρατικό δήμο, διότι σε πρώτο επίπεδο θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις αντίστοιχες δημοτικές ενότητες, ενώ παράλληλα αποτελούν συμπληρωματικά έργα που θα περιορίσουν την μόλυνση του περιβάλλοντος .

Πιο αναλυτικά το πρώτο έργο, αφορούσε στην αποχέτευση του οικισμού Λεύκης- Κορομηλιάς, προϋπολογισμού 500.055 € και το δεύτερο έργο, τα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Χλόης- Φουντουκλή ύψους 600.000 €, το οποίο δημοπρατήθηκε πριν από δυο εβδομάδες.

« Σήμερα ολοκληρώθηκε ένα ακόμα μεγαλόπνοο και σοβαρό έργο υποδομής που αφορά τους οικισμούς της δημοτικής ενότητας της Αγίας Τριάδας. Ο σχεδιασμός που προηγήθηκε κατά το έτος 2011 αρχίζει πλέον να μετουσιώνεται σε πράξη. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σοβαρών έργων υποδομής που θα αναμορφώσουν την εικόνα του νέου Καλλικρατικού δήμου Καστοριάς είναι σε εξέλιξη. «Σιγά σιγά αρχίζουμε να κεφαλαιοποιούμε τους κόπους, τις προσπάθειες και τον σχεδιασμό αυτών που προηγήθηκαν κατά το έτος 2011» δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ..Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δυο ετών στα τέλη του 2014

Ο Δήμος Καστοριάς σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένει την έγκριση και άλλων σοβαρών έργων υποδομής μέσα από το ΕΣΠΑ που σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοδοσόπουλο αποτελεί το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο και το μοναδικό μέσο που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση για να υλοποιήσει μεγαλόπνοα έργα.

«Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε εγκρίσεις έργων σοβαρών υποδομών που θα στηρίξουν και θα αναμορφώσουν τόσο την εικόνα της πόλης της Καστοριάς σε επίπεδο αισθητικής και τουριστικής προβολής όσο και άλλων μεγαλόπνοων έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας σε όλα τα περιφερειακά τοπικά διαμερίσματα” δήλωσε ο αντιδήμαρχος. Το συγκεκριμένο έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δυο έτη. Μέχρι τα τέλη του 2014, θα έχει αποδοθεί στους κατοίκους.

“Τα αποχετευτικά έργα θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και να έχουν αποδοθεί στους κατοίκους τουλάχιστον πριν από μια δεκαετία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσόπουλος, για να καταλήξει, «Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως έστω και τώρα, έστω και αυτή τη χρονική περίοδο, την δύσκολη οικονομικά χρονική περίοδο, ο δήμος ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε επίπεδο προγραμματισμού και σε επίπεδο υλοποίησης. Ένα προγραμματισμός, ο οποίος αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και να αποδίδει στους δημότες του τα έργα τα οποία τόσα χρόνια έλειπαν από αυτούς»..

Συντήρηση αρχοντικού Τσαμίση

Για ένα σημαντικό κομμάτι που έλειπε από τις ζωές των κατοίκων, έκανε λόγο και ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής, κ. Χρήστος Παρχαρίδης. «Δημοπρατήσαμε ένα σημαντικό έργο που έλειπε τόσα χρόνια από τις συγκεκριμένες περιοχές », ήταν τα λόγια του.

Ο κ Παρχαρίδης, αναφέρθηκε επίσης στη συντήρηση του αρχοντικού Τσαμίση, έργο της τάξεως των 30.000 ευρώ, το οποίο, δημοπρατήθηκε και ο ανάδοχος εργολάβος θα ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες του.

«Προχωράμε στη συντήρηση του αρχοντικού και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα το αποδώσουμε ουσιαστικά καλλωπισμένο στη διάθεση των δημοτών. Εμείς ως τεχνική υπηρεσία του δήμου, ολοκληρώνουμε το έργο και από κει και πέρα θα διατεθεί προς χρήση. Είναι μια σειρά έργων και προσπαθειών τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη η επόμενη δημοπρασία αφορά τον αγωγό λυμάτων της δημοτικής ενότητας Αγίων Αναργύρων ευρύτερα της περιοχής Κορησού, Σταυροποτάμου και Βασιλειάδας. «Είναι πάλι ένα σημαντικό κομμάτι, η ημερομηνία υλοποίησης του οποίου θα ανακοινωθεί σύντομα», κατέληξε ο κ Παρχαρίδης.


Σημαντικές παρεμβάσεις

Προχωρά και η ένταξη του αποχετευτικό δικτύου Οικισμών Δημοτικής Ενότητας Αγ. Αναργύρων συνολικού Π/Υ 5.463.000,00 €

Ο Δήμος Καστοριάς στα πλαίσια της προσπάθειας του για τη δημιουργία υποδομών που θα προστατεύουν το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, προχωρά πλέον και στην ένταξη νέων έργων Αποχετευτικών Δικτύων στο ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) Δυτ. Μακεδονίας .

Αναλυτικότερα τα έργα και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί είναι οι παρακάτω:

 Αποχετευτικό Δίκτυο Οικισμών Δημοτικής Ενότητας Αγ. Αναργύρων συνολικού Π/Υ 5.463.000,00 €

Το έργο αφορά στην κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης τεσσάρων οικισμών της Δημοτική Ενότητας Αγίων Αναργύρων του Δήμου Καστοριάς, ενός αντλιοστασίου, καθώς επίσης και του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ Νομού Καστοριάς στις εξής παρεμβάσεις:

• Αποχέτευση οικισμού Αγίου Νικολάου Π/Υ 516.000,00 €: Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης από συνολικού μήκους 2.600 μέτρων,.

• Αποχέτευση οικισμού Βασιλειάδας Π/Υ 1.494.000,00 €: Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης συνολικού μήκους 5.800 μέτρων.

• Αποχέτευση οικισμού Μελισσοτόπου Π/Υ 1.084.000,00 €: Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης συνολικού μήκους 4.200 μέτρων

• Αποχέτευση οικισμού Σταυροποτάμου Π/Υ 350.000,00 €: Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης συνολικού μήκους 1.986 μέτρων,

• Σύνδεση δικτύων αποχέτευσης Βασιλειάδας, Μελισσοτόπου και Σταυροποτάμου με εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού Καστοριάς Π/Υ 2.019.000,00 €

Το επίσημα δηλωμένο χρονοδιάγραμμα των έργων είναι να υλοποιηθούν και να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό στους δημότες σε 15 μήνες

Πάντως παρά τους πόρους που διατέθηκαν κατά τις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους στους Τομείς των Βασικών Περιβαλλοντικών Υποδομών, το σχετικό έλλειμμα της χώρας μας και ακόμη περισσότερο στο νέο, πλέον διευρυμένο Δήμο Καστοριάς, παραμένει σε μεγάλο βαθμό. Όμως η δημιουργία υποδομών που θα προστατεύουν το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών αποτελεί ύψιστο καθήκον και στόχο στρατηγικής σημασίας για το Δήμο Καστοριάς. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Καστοριάς κατά τη διάρκεια του 2011 υπέβαλλε σε αντίστοιχες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ έργα που επεκτείνονται στα περισσότερα τοπικά διαμερίσματα της γεωγραφικής του επικράτειας και που αγγίζουν συνολικά έναν Π/Υ της τάξης των 20.0000,00 € περίπου.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.