Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Υπάρχει ελπίδα;


Είναι μια ερώτηση που μας απασχολεί, όχι μόνο ενδόμυχα αλλά και στις συζητήσεις μας. Δεν είμαστε όμως σίγουροι για την απάντηση.

Φόβος, πανικός , άγχος , σύγχυση και...απελπισία. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα, αυτό ζούμε εμείς, οι πολίτες. Ανεργία, φτώχια, αυτοκτονίες, κοινωνικά προβλήματα, ρατσιστικά φαινόμενα, κατάρρευση βασικών κοινωνικών παροχών, είναι μερικά από αυτά που βιώνουμε.

Αποτέλεσμα , να υπάρχει έντονο το συναίσθημα της ανασφάλειας για το σήμερα και το αύριο. Για πολλούς έχει χαθεί το όνειρο και η προσμονή για ένα καλύτερο αύριο, άλλοι έχουν παραιτηθεί με αποτέλεσμα να κλειστούν στο εαυτό τους.

Χρειαζόμαστε ως άνθρωποι και ως κοινωνία μια ασπίδα, και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ελπίδα.

Πως όμως να ελπίσεις σε κάτι, όταν οι πολιτικοί δεν εκφράζονται με σταθερότητα και δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις;

Μην κρυβόμαστε, μπροστά μας θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει εύκολος ή μη επώδυνος δρόμος. Ότι και να λένε, ότι και να υπόσχονται , θα περάσουμε μέσα από την φωτιά της αναγέννησης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οπότε ξέρουμε την αλήθεια, δεν θα είναι εύκολα. Και θα ακολουθήσουμε και θα συμμετάσχουμε με αυτούς ή μ αυτόν που θα μας λέει την αλήθεια και θα έχει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Το αίσθημα ασφάλειας δεν θα το αποκτήσουμε μέσω φόβων και απειλών. Ούτε μέσω του ψέματος και απραγματοποίητων υποσχέσεων. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο ή σχέδια έτσι ώστε να μπορεί να είναι προετοιμασμένη, να έχει ένα δρόμο για το αύριο.

Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί ποτέ έως σήμερα δεν υπήρχε σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις. Αρκούσε να χαρακτηρισθεί ως απίθανο κάτι και κανείς δεν σκεφτόταν την περίπτωση τι θα γίνει αν το απίθανο γινόταν πιθανό…

Επομένως το ερώτημα , τι θα γίνει αν βρεθούμε εκτός ευρώ ή αν η κατάσταση δυσκολέψει τόσο που να απειλείται η επιβίωση μας δεν είναι ένα ασήμαντο ερώτημα, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένη απάντηση. Όλοι οι πολιτικοί και πολιτικοί σχηματισμοί, είναι υποχρεωμένοι από την στιγμή που θέλουν να κυβερνήσουν, να απαντήσουν υπεύθυνα και παρουσιάσουν ρεαλιστικές προτάσεις.

Φυσικά και εμείς οι πολίτες για να εξασφαλίσουν το σήμερα και αύριο, έχουμε την υποχρέωση να ρωτάμε και να επιβεβαιώνουμε την ακρίβεια των όσων μας προτείνουν. Με δυο λόγια να συμμετάσχουμε, γιατί στο τέλος εμείς πληρώνουμε τον λογαριασμό…


του Σταμάτη Στεφανάκου, eleutherosnaskeftesai.blogspot.com via kozanimedia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.