Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Καστοριά: Λιγοστές και με λίστα οι αγορές μας – Στροφή των καστοριανών στα ελληνικά προϊόντα (μεγάλη έρευνα)

Της Θεοδώρας Ζήση-Κωτσοπούλου

ΤΑ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Tα πράγματα «σφίγγουν» όσο περνάει ο καιρός!


Όλο και πιο μικρό καλάθι κρατούν οι καταναλωτές όταν πηγαίνουν για τα ψώνια τους στα σούπερ μάρκετ! Κι αυτό γιατί με τη συνεχή συρρίκνωση που υφίσταται το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, αναγκάζονται όλοι τους να... περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.
Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά και για τους Καστοριανούς, το προφίλ των οποίων ως καταναλωτών με τη μεγάλη ανεργία που βιώνει ο νομός μας με τα απανωτά χαράτσια έχει αλλάξει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, όπως συμβαίνει άλλωστε και γενικότερα στη χώρα μας. Τι κάνουν λοιπόν οι περισσότεροι πολίτες για να μη παρεκτραπούν και ξοδέψουν παραπάνω χρήματα απ’ όσα αντέχει η τσέπη τους; Πριν βγουν για ψώνια φτιάχνουν μια λίστα με τα προϊόντα που χρειάζονται και φτάνοντας στο σούπερ μάρκετ, φροντίζουν να την τηρήσουν με ευλάβεια!
Όσο για την προέλευση ενός είδους, παρά το γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας προτιμούν ελληνικά προϊόντα, αυτό που μετράει πλέον για τους περισσότερους καταναλωτές και καθορίζει την τελική απόφασή τους είναι το κριτήριο της τιμής.

Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι

Τις δραστικές αυτές αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών καταγράφει έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Σύμφωνα με αυτήν, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 11,2% και κυμαίνεται στα 59,5 ευρώ, έναντι 67 ευρώ που ήταν το 2011. Πόσο όμως ξοδεύει ένας καταναλωτής στο σούπερ μάρκετ; Το 60% των ερωτηθέντων απάντησε πως δίνει έως 50 ευρώ κάθε φορά, το 42% δαπανά από 51 ως 100 ευρώ και μόλις ένα 8% διαθέτει 100 ευρώ για τρόφιμα και άλλα βασικά είδη.

«Η σημαντική αυτή μείωση της δαπάνης ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι εννιά στους δέκα καταναλωτές αποφασίζουν ποια είδη θα αγοράσουν πριν πάνε στο κατάστημα, μέσω λίστας στην οποία υπάρχει περιορισμός, αν όχι κατάργηση των παρορμητικών αγορών και αυστηρός προγραμματισμός των αγοραστικών αποφάσεων», τονίζει ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σουπερ μάρκετ της πόλης μας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ και προσθέτει: «Στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές κοιτούν πρώτα τις τιμές, προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα και βάζουν στο καλάθι μόνο τα άκρως απαραίτητα».

Ψάχνουν καλές τιμές

Η προσπάθεια ανεύρεσης της καλύτερης τιμής σε ένα είδος έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι πια λιγότερο πιστοί σε μια μάρκα και σε μία αλυσίδα σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν είναι εκείνοι που δηλώνουν πως αντί του ενός σήμερα ψωνίζουν ακόμα και σε τρία διαφορετικά σούπερ μάρκετ!

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι απλό. Όλοι μας πια συγκρίνουμε τιμές σε προϊόντα και καταστήματα και αναζητούμε προσφορές, ώστε να μην αδειάζει το πορτοφόλι μας. Φυσικά, φθηνότερα προϊόντα και μεγαλύτερες προσφορές βρίσκει κανείς σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε συγκεκριμένα είδη, τα οποία σε καθημερινή σχεδόν βάση διαφημίζουν με φυλλάδια που ρίχνουν στις εισόδους πολυκατοικιών και σπιτιών. Στις μειώσεις τιμών εξάλλου και στην αύξηση των προσφορών, βασικό ρόλο έπαιξαν τελευταία και τα διάφορα κινήματα (πατάτας, λαδιού κ.λ.π.) που ανάγκασαν αρκετούς εμπόρους να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Κάνει αισθητή την εμφάνιση του... το τεφτέρι

Πάντως, η εκτενής έρευνα αγοράς που κάνουν πλέον οι καταναλωτές πριν αγοράσουν βασικά είδη για το σπίτι τους, φαίνεται πως πλήττει σοβαρά τα μίνι μάρκετ και τα μπακάλικα που λειτουργούν στις γειτονιές, ενώ το τελευταίο διάστημα αισθητή έκανε την εμφάνιση του το τεφτέρι και ειδικά στα μπακάλικα, τα οποία σημειωτέον δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εντυπωσιακές προσφορές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να τα επισκέπτονται σε πιο αραιά βάση και κυρίως όταν δεν έχουν άλλη επιλογή ή όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, ένα σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Έτσι, αρκετά μικρά καταστήματα οδηγούνται πλέον σε «λουκέτο», φαινόμενο που παρατηρείται τελευταία και στην πόλη μας. Και φαίνεται πως αυτό θα έχει συνέχεια, αφού τα πράγματα «σφίγγουν» όσο περνάει ο καιρός!



«ΨΩΝΙΖΩ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ»: Για να κρατηθεί όρθια η οικονομία μας

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα φαίνεται πως κάνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες τον τελευταίο καιρό, αντιλαμβανόμενοι πως μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί όρθια η εθνική μας οικονομία.
Στο διαδίκτυο έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία προώθησής τους, ενώ το κίνημα της πατάτας και άλλων ελληνικών προϊόντων, όπως λάδι και αλεύρι που ξεκίνησε από την Κατερίνη και επεκτάθηκε σιγά-σιγά και σε άλλες περιοχές, όπως και στην ακριτική μας πόλη, στόχο έχει τον παραγκωνισμό των μεσαζόντων, οι οποίοι πολλές φορές πωλούν διπλά και τριπλά τα προϊόντα που προμηθεύονται από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα και οι παραγωγοί να είναι ριγμένοι, αλλά κυρίως οι καταναλωτές που καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μια εποχή που υποφέρουν από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τα απανωτά «χαράτσια».


Ήρθε η ώρα να πάρουν οι ίδιοι οι καταναλωτές την κατάσταση στα χέρια τους

«Τελευταία προσπαθώ να ψωνίζω μόνο ελληνικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα προϊόντα που παράγει η περιοχή μας. Πρέπει εμείς οι ίδιοι οι καταναλωτές να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ν’ αλλάξουμε νοοτροπία», ανέφερε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, συμπολίτισσα μας, η οποία με τη στάση της και ακλόνητα επιχειρήματα προσπαθεί να πείσει και να παρακινήσει συγγενείς και φίλους να ακολουθήσουν τη δική της τακτική.

Βέβαια, μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει οι τιμές των ελληνικών προϊόντων να βρίσκονται σε λογικά επίπεδα και να είναι ανταγωνιστικές με τα ξένα προϊόντα, τα οποία έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. Σ’ αυτό μάλιστα αποσκοπεί και η πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Καστοριά και η ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών Καστοριάς, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, παρέχοντας στους κατοίκους της ακριτικής μας πόλης, πριν λίγες ημέρες, 25 τόνους λάδι σε προσιτή τιμή.

«Ελπίζουμε με αυτό μας το εγχείρημα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Η προσπάθεια μας αυτή αποσκοπεί στο να κατέβει το κόστος των προϊόντων, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά πολύ, ενώ η μισή σχεδόν Καστοριά είναι άνεργη. Ευελπιστούμε και τα σούπερ μάρκετ να ρίξουν τις τιμές. Δεν είναι πρόθεση μας να τους αντικαταστήσουμε, άλλα πρόθεση μας είναι να ρίξουμε τις τιμές», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, το μέλος της κίνησης πολιτών Καστοριάς, κ. Στάθης Μασκαλίδης: «Αν δεν γίνει σύντομα κάτι από το κράτος για να επανέλθει η ομαλότητα στην ελληνική αγορά, το «κίνημα της πατάτας και των άλλων συναφών προϊόντων» θα επεκταθεί -και δικαίως-. Ήρθε η ώρα να πάρουν οι ίδιοι οι καταναλωτές την κατάσταση στα χέρια τους», κατέληξε ο κ. Μασκαλίδης.

Πάντως, το κίνημα της πατάτας και των άλλων ελληνικών προϊόντων, το επικροτεί και ο πρόεδρος των νέων αγροτών του νομού Καστοριάς και μέλος της πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών, αγροκτηνοτρόφος κ. Θωμάς Μόσχος: «Το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν πολύ καλό, γιατί έφυγαν εγχώρια προϊόντα. Απλά πρέπει τέτοιες ενέργειες να μη γίνονται μόνο από ανάγκη», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο κ. Μόσχος, τονίζοντας ωστόσο:
«Οι κινήσεις αυτές θα έπρεπε να είναι οι τελευταίες λύσεις των καταναλωτών, έλα όμως που μας έχουν φτάσει στην εξαθλίωση να ψάχνουμε για να βρούμε όλοι μαζί φθηνές πατάτες ή άλλα προϊόντα».



Μοιράστηκαν από το επιμελητήριο οι 15 δώρο-επιταγές

Στο μεταξύ, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η κίνηση του επιμελητηρίου Καστοριάς με τις δώρο-επιταγές των 100 ευρω που μοίρασε σε 15 τυχερούς συμπολίτες μας στις γιορτές του Πάσχα, με την κλήρωση να γίνεται πριν λίγες ημέρες. «Πρέπει να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, διότι τα λεφτά ξαναγυρίζουν στις τσέπες μας. Το επιμελητήριο Καστοριάς το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε άλλες δράσεις με σκοπό πάντα τη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητήριου, κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης.

Οι 15 τυχεροί που κληρώθηκαν είναι οι εξής:

01. ΓΑΛΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
02. ΚΩΣΤΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ
03. ΚΑΡΑΤΣΟΥΙΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
04. ΒΟΓΔΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
05. ΖΗΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
06. ΤΟΜΤΖΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
07. ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
08. ΜΕΛΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
09. ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ ΙΛΟΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
10. ΣΤΕΝΤΣΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
11. ΑΣΜΑΚΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
12. ΜΑΣΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
13. ΠΕΤΚΑΝΑ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
14. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
15. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Τέλος, η δωρο-επιταγή των 100 ευρώ μπορεί να εξαργυρωθεί σε οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα του Νομού Καστοριάς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι τυχεροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Επιμελητηρίου Καστοριάς τηλ.:2467028981. Αρμόδιοι: κα Αϊβάζη Αθηνά, κ Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.