Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Καστοριά: Χωρίς κόστος πλέον οι άδειες γεώτρησης (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Και με τη βούλα απαλλάσσονται οι αγρότες κάτοχοι γεώτρησης από οποιοδήποτε κόστος με την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών μετά την υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς, η οποία εστάλη προς... δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, της τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 150559/10-6-2011, που αφορά τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.

H καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι η 16η Ιουνίου 2012.Η ΚΥΑ έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Δικαίωμα χρήσης νερού με μια απλή υπεύθυνη δήλωση

Για τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, εκανε λόγο η υπάλληλος του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Καστοριάς, κ. Μαρία Μουτσίκη με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες, διευρύνεται ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων και ελαχιστοποιείται η απαιτούμενη οικονομική επιβάρυνση, ενώ διευρύνεται και ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων δεδομένου ότι η δυνατότητα πλέον θεμελίωσης του υφιστάμενου δικαιώματος δεν είναι ως τις 20.12.2005 που ήταν με την αρχική ΚΥΑ αλλά ισχύει για τις γεωτρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τις 16.6.2011.

« Η παραπάνω τροποποίηση δίνει πλέον τη δυνατότητα να αποδείξει κανείς το δικαίωμα χρήσης νερού με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 εφόσον φυσικά έχει τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αρχική ΚΥΑ, παραδείγματος χάρη παραστατικά ΔΕΗ ή άδεια χρήσης κτλ».

Από την εν λόγω τροποποίηση όπως είπε η υπάλληλος, αποδεσμεύονται οι γεωργοί από την προσκόμιση της χημικής ανάλυσης. Όσον αφορά στο αρδευτικό νερό μόνο, η καταληκτική ημερομηνία είναι 16.6.2012 και μέχρι τότε όπως διευκρίνισε η κ. Μουτσίκη, θα πρέπει οι γεωργοί να έρθουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Καστοριάς.

Τέλος με την τροποποίηση της ΚΥΑ δεν απαιτείται πλέον η αποτύπωση των απαιτούμενων υφιστάμενων υδροληψιών σε ακτίνα 200 μέτρων από τη θέση του έργου όπως απαιτούνταν στην προηγούμενη ΚΥΑ πριν την τροποποίηση της και δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που δεν θα έρθουν να δηλώσουν την γεώτρηση τους, το πρόστιμο το πρώτο έτος να είναι 200 ευρώ, το δεύτερο έτος να είναι 500 ευρώ ενώ αρχικά στην ΚΥΑ μιλούσαν για 1000 ευρώ .

Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου
Παρασκευή Μπατζοπούλου

από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.