Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πήρε φωτιά ο νομός Καστοριάς


Προβληματισμός και αγωνία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ακριτική μας περιοχή, καθώς την τελευταία μόνο εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 28 περίπου πυρκαγιές στο νομό Καστοριάς.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησημεωνίδης, οι φωτιές προκάλεσαν... ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της περιοχής και εφιστά την προσοχή σε όλους. Στάθηκε ιδιαίτερα στις πυρκαγιές σε Αγία Κυριακή και Δενδροχώρι και έκανε λόγο για εμπρησμό.
Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας να μην καίνε χορτολιβαδικές εκτάσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο απευθύνει με ανακοίνωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος.


Απαράδεκτα φαινόμενα

«Το τελευταίο διάστημα με έκπληξη παρακολουθώ κάποια γεγονότα που συμβαίνουν στο νομό Καστοριάς. Βλέπουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών περίπου είκοσι οκτώ, εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας, με ανυπολόγιστες ζημιές για το περιβάλλον αλλά και για τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή μας. Μάλιστα, στην περιοχή της ΓΕΟΚ κάηκε ολόκληρο δάσος! Στην περιοχή επίσης της Αγίας Κυριακής καήκαν αρκετά στρέμματα δάσος, ενώ φωτιά βάλανε και στο Δενδροχώρι. Οι φωτιές δεν ήταν μικρές και άνευ σημασίας. Ήταν μεγάλες και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και πιστεύω ότι δεν ήταν τυχαίες. Εγώ θεωρώ ότι ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο και δεν μπορώ να ανακαλύψω τα κίνητρα», δήλωσε φανερά προβληματισμένος για τις μεγάλες καταστροφές που προκαλεί η πύρινη λαίλαπα, ο κ. Χατζησημεωνίδης.

Στην αποστροφή του λόγου ο Δήμαρχος Καστοριάς άφησε και το ενδεχόμενο μήπως κάποιοι αγρότες πιθανόν να καίνε τα σύνορα των χωραφιών τους ώστε να απαλλαγούν από τα αγκάθια κλπ., ή οι κτηνοτρόφοι βάζουν φωτιές για να έχουν μετά φρέσκα χόρτα για τα ζώα τους, ενώ τελειώνοντας ο κ. Χατζησημεωνίδης, δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση και στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, επιστατώντας την προσοχή τους και παράλληλα να ενημερώσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να προσέχουν.

«Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι και η Τ.Α. και η πυροσβεστική και ο στρατός και οι συνοριακοί φύλακες. Να δείξουμε όλοι μας εγρήγορση, ετοιμότητα, ούτως ώστε να αποφεύγουμε τέτοια φαινόμενα. Αυτά είναι απαράδεκτα», ήταν τα λόγια του.


Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, πολύ προσεκτικοί και να μην καίμε τα χόρτα
Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκαν από τις πρώτες στιγμές ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος συνοδευόμενος από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Πασχάλη Χαρούμενο και τον κ. Ζυγούρα από την Διεύθυνση Δασών, αλλά και από υπηρεσιακούς παράγοντες του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δουν από κοντά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Έκκληση προς τους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας να μην καίνε χορτολιβαδικές εκτάσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, απηύθυνε ο κ. Σαββόπουλος, προκειμένου όπως είπε, να μην βιώσουμε ανάλογες πυρκαγιές που δημιουργούν σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στο ίδιο το περιβάλλον της περιοχής μας.

«Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, πολύ προσεκτικοί και να μην καίμε τα χόρτα, διότι μπορεί να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, στην Αγία Κυριακή η φωτιά έφτασε μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού», κατέληξε ο κ. Σαββόπουλος.
Τέλος, την εβδομάδα που διανύουμε στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, σύμφωνα με τον κ. Σαββόπουλο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την πολιτική προστασία, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα των πυρκαγιών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί
Επιμέλεια: Μπέτσκας




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.