Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Χατζησυμεωνίδης: Δε θέλουμε το αρχοντικό που μας δίνουν, διεκδικούμε το ΞΕΝΙΑ


Θα ζητηθεί η παραχώρηση του, στο δήμο Καστοριάς χωρίς αντιστάθμισμα

Απόφαση για τη διεκδίκηση παραχώρησης του Ξενία στο δήμο Καστοριάς χωρίς κάποιο αντιστάθμισμα έλαβε το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη.


Με δεδομένη, λοιπόν, την πρόσφατη παραχώρηση από το υπουργείο Πολιτισμού 83 ακινήτων του EOT σε 56 δήμων, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά Ξενία, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Νίκος Καραμανίδης, ο οποίος εισηγήθηκε την συζήτηση του θέματος, πρότεινε τη δυναμική διεκδίκηση του συγκεκριμένου κτιρίου. «Σε διάφορους δήμους παραχωρήθηκαν Ξενία χωρίς αυτοί να δώσουν δεκάρα τσακιστή, με το δήμο Καστοριάς να εξαιρείται και να παίρνει απλά το αρχοντικό Τζώτζα. Η παραχώρηση αυτή στους άλλους δήμους θα πρέπει να λειτουργήσει ως προϋπόθεση βασική και διεκδικητική για να απαιτήσουμε με απόλυτο, προστακτικό τρόπο την παραχώρηση του», τόνισε ο κ. Καραμανίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης εξέφρασε την έκπληξη του για την ταχύτητα και τη "μυστικότητα" κάτω από την οποία συγχωνεύτηκε η ΕΕΤΑ με τον EOT και την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση των ακινήτων αυτών στους δήμους, συμφωνώντας στην περεταίρω διεκδίκηση του Ξενία. «Ούτε καταλάβαμε πότε ψηφίστηκε ούτε πότε συζητήθηκε στη Βουλή. Ξαφνικά παραχωρήθηκαν Ξενία σε άλλους δήμους και στην Καστοριά δόθηκε ένα αρχοντικό το οποίο από τοπογραφικό λάθος φαίνεται ότι ανήκει στον EOT, ενώ οι πραγματικοί ιδιοκτήτες βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για να το πάρουν πίσω».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Λιάντσης υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διεκδίκησης του κτιρίου και αναφερόμενος στο ιστορικό, επέρριψε ευθύνες στον Φίλιππο Πετσάλνικο για το γεγονός ότι η Καστοριά δεν έχει αυτή τη στιγμή το Ξενία. «Θέλω να εκ-φράσω τη λύπη μου γιατί με τις ενέργειες του κ. Πετσάλνικου χάθηκε μια καλή ευκαιρία να πάρουμε το κτίριο με την τελευταία απόφαση της ΕΕΤΑ για παραχώρηση του στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση το 2009».

«Όλη η Ελλάδα πήρε τα Ξενία και η Καστοριά πήρε ένα προβληματικό ακίνητο. Ο δήμος έχει την ευθύνη την οποία και θα πρέπει να αναλάβει. Αφού το έκαναν οι άλλοι δεν γίνεται να μην μπορεί να το κάνει και η Καστοριά», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κώστας Κοντόπουλος.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επισημάνει ότι το Ξενία θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που τον βρίσκει σύμφωνο αφού, όπως είχε πει, με παλινωδίες θα περνούν τα χρόνια και το Ξενία δεν θα αξιοποιείται. Για τον λόγο αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου το οποίο συνδέεται με τη λειτουργία του Μουσείου.

Μαριγώ Αναγνωστοπούλου
Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.