Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

0 φόβος κι ο ανθρωπισμός!


Διχασμένο βρίσκει τον κόσμο της περιοχής η απόφαση της οργάνωσης στρατοπέδου υποδοχής λαθρομεταναστών στη Νεάπολη Βοΐου, αλλά διχασμένη και τη σκέψη μας για το αν στον 21ο αιώνα έχουμε προοδέψει καθόλου στις θέσεις μας σχετικά με τα ανθρώπινα! Όπως τα διδαχθήκαμε απ’ τη θρησκεία μας... , που ισχυρίζεται ότι είναι η εγγύτερη προς την αλήθεια του θεού - κατασκευαστή κι όπως τα αποδεχθήκαμε, ακούγοντας και χειροκροτώντας τις θέσεις των στοχαστών που αποδεχόμαστε...


Πριν φτάσουμε, όμως, στο ηθικό μέρος του θέματος, ας απαριθμήσουμε την πρακτική διάσταση του θέματος κι ας απαριθμήσουμε με ρεαλισμό τα θετικά κι αρνητικά του σημεία.

Τα δεδομένα είναι γνωστά από την ειδησεογραφία και τις γνωστποιημένες θέσεις και διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου που θα διαχειριστεί το θέμα:

1. Θα διατεθεί ένα εκατομμύριο ευρώ, από κονδύλια της ΕΕ για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατοπέδου «Πόρτη» στη Νεάπολη. Με εποπτεία των εργασιών από τους διαθέτοντες, με υλικά και εργασία από τους τεχνίτες της περιοχής.
2. Θα προσληφθούν γύρω στους 50 λειτουργοί του στρατοπέδου. Φύλακες, φροντιστές των εγκαταστάσεων και των ανθρώπων, προμηθευτές, διοίκηση. Πολλοί θα είναι από την περιοχή, αλλά κι όσοι δεν είναι θα διαβιούν κοντά, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία!
3. Η συνεχής συντήρηση του στρατοπέδου και η τροφοδοσία του θα
γίνεται από πόρους της περιοχής. Τα προϊόντα διατροφής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων και των μέσων θα προέρχονται από επαγγελματίες του τόπου, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται αυτό.
4. Ακόμα και τ’ αεροδρόμια της Καστοριάς και της Κοζάνης θ’ αποκτήσουν κίνηση, αφού, βάσει του σχεδίου και των διαβεβαιώσεων κάποιοι αλλοδαποί θα διοχετεύονται στις χώρες τους αεροπορικώς, όταν διευκρινίζεται ο τόπος προέλευσής τους.
5. Γενικά, θ’ αυξηθεί η κίνηση στην περιοχή, γεγονός θετικό σε κάθε περίπτωση...

Ως αρνητικό, που εκφράζεται κυρίως απ’ τους ανενημέρωτους, είναι η πιθανότητα υποβάθμισης της ασφάλειας της περιοχής. Σ’ αυτό απαντάει ήδη το αρμόδιο υπουργείο:

Η φύλαξη των λαθρομεταναστών θα είναι με κορυφαία μέτρα ασφαλείας, όπως και η διακίνησή τους. Το στρατόπεδο θα είναι κλειστό και όσους υποδέχεται θα τους διατηρεί για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι ν' αποσαφηνιστεί η χώρα προέλευσής τους όπου και θα επαναπροωθηθούν.

Αυτά είναι τα ενημερωτικά για όσους εστιάζουν στο ερώτημα αν και κατά πόσον θα ωφεληθεί ή θα κινδυνεύσει η περιοχή. Υπάρχει, όμως και το ανθρώπινο στοιχείο, το οποίο χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας και πρέπει να υπερέχει όλων. Κατά πόσον θεωρούμε ανθρώπους τους λαθρομετανάστες κι απαντάμε στο ερώτημα αν θα μολύνουν ή όχι την περιοχή μας;

Μια ανάρτηση στον διαδικτυακό «τοίχο» μιας κοπέλας, στο facebook, συνόψιζε όλον τον προβληματισμό για το θέμα.

Έλεγε: «Οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες! Οι πατεράδες μας ήταν μετανάστες! Εμείς θα είμαστε ρατσιστές;»

Ποιά σύγχρονη σκέψη πολιτισμένου ανθρώπου μπορεί να αρνηθεί στον κάθε συνάνθρωπο την προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του; Ποιός άνθρωπος γεννιέται με την θεία απαγόρευση να είναι δεσμώτης του τόπου του και να βλέπει τον ήλιο από μία συγκεκριμένη γωνία της γης, χωρίς να δύναται να μετακινηθεί σε φωτεινότερο μέρος;

Μέριμνα του οργανωμένου μας κράτους είναι να μας προστατεύσει από τους κακούς, όποιο χρώμα κι όποια προέλευση κι αν έχουν.

Μέριμνα του κράτους μας είναι να πείσει τους θεωρούμενους παρείσακτους πως η χώρα μας δεν χωράει άλλους άνεργους, ώστε οι ίδιοι να ζητήσουν την αναχώρησή τους από τον τόπο μας.

Υποχρέωσή μας είναι ν’ αφήσουμε το συντεταγμένο κράτος μας, του οποίου την ηγεσία εμείς εκλέγουμε κάθε φορά, να διαχειριστεί το θέμα των λαθρομεταναστών σύμφωνα με τα σχέδιά του που εκπορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες και την ηθική του πολιτισμού μας.

Οδοφράγματα, κραυγές, επιλεγμένη ημιενημέρωση κι αφορισμοί είναι καθαρός λαϊκισμός. Και προκαλεί στεναχώρια όταν υιοθετείται από ανθρώπους που δεν θα έπρεπε...

Ο φόβος κι ο λαϊκισμός δεν μας ταιριάζουν!


Δημήτρης Ιωαννίδης
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"


Ο πίνακας είναι του Δημήτρη Ιωαννίδη

Επιμέλεια: Μπέτσκας






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.