Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Με αφορμή το γεγονός αυτό, πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα Καστοριάς του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ημερίδα με θέμα:... « ένας χρόνος από το ατύχημα στη Φουκουσίμα, πυρηνική ενέργεια, ραδιενέργεια και ακτινοβολίες».
Την εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 10 Μαρτίου, διοργάνωσε το τμήμα πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών.
«Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την πυρηνική έκρηξη στη Φουκουσίμα και γίνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας που έχουμε για τη διερεύνηση των πεποιθήσεων και των αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού, γύρω από τα θέματα ραδιενέργειας και πυρηνικής φυσικής». Δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών Ιωάννης Σινάτκας, αναφερόμενος στον σκοπό της διοργάνωσης.
Ραδιενέργεια ακτινοβολίες και οι επιπτώσεις τους ήταν το θέμα της εισήγησης του ακτινοφυσικού Γεώργιου Πάντου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ατυχήματα που συνέβησαν στον κόσμο.
«Τοπικά για τον πληθυσμό θα υπάρχουν επιπτώσεις αφού η εκπομπή ακτινοβολίας ήταν αρκετά υψηλή στην περιοχή. Οι επιπτώσεις από την πυρηνική έκρηξη θα φανούν μετά από κάποια χρόνια. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμα. Οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί, μόνο άμεσα αποτελέσματα φάνηκαν σε όσους ενεπλάκησαν στο χώρο του ατυχήματος και προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση». Τόνισε ο κ. Πάντος.
Στα υπέρ και στα κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αναφέρθηκε ο πυρηνικός φυσικός Στέργιος Γκανάτσιος
«Υπάρχουν προκαταλήψεις οι οποίες αφορούν κυρίως στην περίπτωση των ατυχημάτων. Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχουν ατυχήματα, ουσιαστικά, η πυρηνική ενέργεια παραμένει ως μια από τις φθηνότερες πηγές σε χρήση. Τον τελευταίο καιρό έγιναν και κάποιοι υπολογισμοί, και βγήκε το συμπέρασμα ότι με τα φωτοβολταϊκά μπορούμε να αποκτήσουμε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε μόνο δυο πολύ μεγάλα ατυχήματα του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα. Στην περίπτωση της Φουκουσίμα, το ατύχημα και οι επιπτώσεις ήταν προσθετικά. Γιατί οι μεγάλες καταστροφές δεν οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ατύχημα αυτό καθαυτό, αλλά στο τσουνάμι το οποίο έπληξε όλη την Ιαπωνία. Προφανώς οι επιπτώσεις από το τσουνάμι, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές του πυρηνικού ατυχήματος». Υποστήριξε ο κ. Γκανάτσιος.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν την ημερίδα ήταν: ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική τεχνολογία, η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και η φυσική του πυρήνα και πού εφαρμόζεται.
Ρεπορτάζ: Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα «Φωνή της Καστοριάς»
Επιμέλεια: Μπέτσκας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.