Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Χρήστος Κοτορένης: Το κράτος κυνηγά επιχειρηματίες αν και τους οφείλει πολλά χρημάτα (συνέντευξη)


«Να γίνει συμψηφισμός με αυτά που μας χρεωστάνε», επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου εργοληπτών, κ. Χρήστος Κοτορένης.

Πολλές οι οφειλές του δημοσίου και σε συμπολίτες μας.

Πρωτόγνωρα γεγονότα παρατηρούνται...το τελευταίο διάστημα και στην ακριτική μας περιοχή, καθώς πολλοί συμπολίτες μας, επιχειρηματίες βλέπουν το κράτος να κάνει τα στραβά μάτια, όταν επιτακτικά του ζητούν να καταβάλλει τα οφειλόμενα, είτε από επιστροφές ΦΠΑ, είτε από άλλες διάφορες προμήθειες.

Από την άλλη, ωστόσο, έχουν φθάσει στο «αμήν», αφού η ίδια η Πολιτεία, σαν να μην τρέχει απολύτως τίποτε, όχι μόνο τους ζητά να πληρώσουν όσα αυτοί της χρωστούν, αλλά τους απειλεί και με φυλάκιση, αν δεν τα εξοφλήσουν!

«Το Δημόσιο χρωστά σχεδόν σε όλους τους κλάδους! Εργολήπτες, έμποροι, φαρμακοποιοί, γιατροί κ.α. επιχειρηματίες έχουν να λαμβάνουν από το κράτος, όμως πλέον αρχίζουν και οι ίδιοι να αμφιβάλλουν, αν ποτέ θα πάρουν αυτά τα χρήματα» δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του συλλόγου εργοληπτών, κ. Χρήστος Κοτορένης. Παράγοντες, ωστόσο, των παραπάνω παραγωγικών σωματείων, τονίζουν ότι η αγανάκτησή τους δεν προέρχεται μόνο από το γεγονός ότι το κράτος έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο οφειλέτη και στον πιο αναξιόπιστο συνεργάτη χιλιάδων επιχειρήσεων, αλλά στο ότι παράλληλα το δημόσιο βάζει συνεχώς «χαράτσια» που καθηλώνουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Να διευθετηθούν οι υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια

Πάντως, οι ολοένα αυξανόμενες οφειλές του Δημοσίου προς τους εργολήπτες έχουν δώσει τη «χαριστική βολή» στον κλάδο της οικοδομής και των δημοσίων έργων. Και αν για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, οι οφειλές εστιάζονται κυρίως στην επιστροφή του ΦΠΑ, στα δημόσια έργα η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Και αυτό, γιατί όχι μόνο οι εργολήπτες του κλάδου «έχουν λαμβάνειν» την επιστροφή ΦΠΑ, αλλά γιατί ολόκληρα έργα -κυρίως στους Δήμους- μένουν απλήρωτα, αν και έχουν κατασκευαστεί. Η καθυστερημένη καταβολή της ΣΑΤΑ (των πόρων δηλαδή που προορίζονται για έργα Τοπικής Αυτοδιοίκησης) συνεχίζει να προκαλεί τα μύρια όσα προβλήματα.

Στην ακριτική μας περιοχή παρατηρείται το φαινόμενο πολλά μικρά έργα, όπως πεζοδρόμια κ.α., να έχουν κατασκευαστεί εδώ και ένα ή δυο χρόνια, αλλά οι εργολήπτες να παραμένουν απλήρωτοι! Έτσι, δικαιολογημένη είναι πλέον η στάση πολλών, που συνειδητά απέχουν από δημοπρασίες νέων έργων, αφού ακόμη και να είχαν λεφτά για να τα εκτελέσουν, ξέρουν, ότι δεν θα τα πάρουν εύκολα από το κράτος.

«Εδώ και δυο με τρια χρόνια, έχουμε εκτελέσει έργα και μάλιστα έχουμε κόψει τιμολόγια, τα οποία πληρώσαμε μέσα στις νόμιμες προθεσμίες. Επίσης, έχουμε φορολογηθεί για κάθε χρονιά με βάσει το τζίρο που κάναμε. Επιπλέον, πληρώσαμε τις έκτακτες εισφορές, την εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς να εισπράξουμε στην ουσία τα χρήματα», δήλωσε ο κ. Κοτερένης, φανερά προβληματισμένος που βλέπει εδώ και χρόνια το κράτος να οδηγεί σε μαράζωμα και ουσιαστικά στον αφανισμό έναν επαγγελματικό κλάδο, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί «μοχλό» της ανάπτυξης και των έργων στη χώρα μας.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο, ο σύλλογος εργοληπτών ζήτησε να γίνει αμέσως συμψηφισμός στην υποχρέωση που έχει το κράτος απέναντι στους πολίτες και στην υποχρέωση που έχουν οι πολίτες απέναντι στο κράτος. «Δηλαδή, το δημόσιο μας χρωστάει κάποια λεφτά και εμείς χρωστάμε το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος. Αυτά να συμψηφίζονται και να πληρώνονται και έτσι να διευθετούνται και οι υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια», κατέληξε o πρόεδρος του συλλόγου εργοληπτών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί


Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.