Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αποκατάσταση «πλίνθινων χωριών» στα Κορέστεια Ν. Καστοριάς


Ερώτηση Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Αποκατάσταση «πλίνθινων χωριών» στα Κορέστεια Ν. Καστοριάς

Τα πλινθόκτιστα σπίτια των Κορεστείων, γνωστών και ως...«τα πλίνθινα χωριά» στις παρυφές του όρους Βίτσι, παρουσιάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, καθώς κατασκευάζονταν από μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο.

Σήμερα τα πλινθόκτιστα σπίτια των Κορεστείων, μεταξύ των οποίων πολλά αρχοντικά, έχουν παραδοθεί στο έλεος του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να καταρρέουν.

Συγκεκριμένα, πάνω από 100 πλινθόκτιστα σπίτια βρίσκονται εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα στους οικισμούς - φαντάσματα Γάβρο, Κρανιώνα και Μαυρόκαμπο, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται άλλα εκατό πλινθόκτιστα σπίτια, στους οικισμούς Άγιος Αντώνιος, Μακροχώρι και Μελάς.

Συνδεδεμένα με την οικονομική και αγροτική ιστορία της περιοχής, είναι δυνατόν με ήπιες επεμβάσεις και, εν συνεχεία, προβολή τους να αποτελέσουν τουριστικό πόλο έλξης.



Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Θα εκπονηθεί σχέδιο αναστήλωσης και αποκατάστασης των πλίνθινων σπιτιών των Κορεστείων, προκειμένου να διασωθούν, να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν υπό τη μορφή προορισμού ηπίου τουρισμού;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός



psarianos.eu

1 σχόλια:

apos είπε...

Τουλάχιστον οι άνθρωποι αν και ξένοι με την περιοχή δείχνουν ενδιαφέρον και το λιγότερο που κάνουν με την επερώτησή τους είναι κάποια έμμεση διαφήμιση του τόπου μας.
Οι δικοί μας οι "εκπρόσωποι - έρημοι κι απρόσωποι" (που λέει κι ο ποιητής) δεν ενδιαφέρονται για τα του τόπου τους ή "περί άλλων σημαντικοτέρων (χαχα) πραγμάτων τυρβάζουν" ?

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.