Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Βατοπαίδι: Από τον Μέγα Θεοδόσιο στον Εφραίμ


Κάτω από τα μαύρα σύννεφα του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στη μονή Βατοπεδίου, ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός θρυλικού μοναστηριού. Η ιερά μονή Βατοπεδίου κτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός...παλιού ναού της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος ο Μέγας έχτισε τη μονή από ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία του γιου του, ο οποίος, αν και έπεσε από τον πλοίο του εν μέσω θαλασσοταραχής, βγήκε στη στεριά σώος και αβλαβής, καθώς αντί να χτυπήσει στα βράχια, βρέθηκε να κοιμάται πάνω στο μαλακό στρώμα που σχημάτιζαν οι θάμνοι.

Για πολλούς, από τα «βάτα» και το «παιδί» προέκυψε και η ονομασία της μονής, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η ονομασία αναφέρεται στο «πεδίο των βάτων» που προκύπτει από την πυκνή βλάστηση της περιοχής.


Η μονή καταστράφηκε με τη λεηλασία των Σαρακηνών το 862, αλλά αναστηλώθηκε το διάστημα μεταξύ του 972 και 985 από τρεις πλούσιους άρχοντες, τον Αθανάσιο, το Νικόλαο και τον Αντώνιο, οι οποίοι ήταν μαθητές του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Μεταξύ των ετών 999 και 1002 υπήρξε μια φιλονικία μεταξύ της μονής Βατοπεδίου και Φιλαδέλφου, καθώς η δεύτερη κτίσθηκε κοντά στην πρώτη επιδιώκοντας την κυριότητα αυτής. Στα χρόνια που ακολούθησαν η μονή πέρασε πολλές δυσκολίες και λεηλατήθηκε βάναυσα από τους Φράγκους, τους Καταλανούς και τους Λατίνους, οι οποίοι μάλιστα το 1271 επιτέθηκαν εναντίον της μονής σκοτώνοντας 12 μοναχούς και απαγχονίζοντας τον ηγούμενο Ευθύμιο.

Οι λεηλασίες και οι δοκιμασίες της μονής όμως δε σταματούν εκεί, καθώς τη θέση των Φράγκων θα πάρουν πολύ γρήγορα οι Οθωμανοί επιδεικνύοντας την ίδια ή και σκληρότερη στάση απέναντι σε όλες τις μονές του Αγίου όρους, τις οποίες και κατακτούν το. Το 1820 ο ηγούμενος της μονής διαβλέπει τον κίνδυνο και αποφασίζει να συνθηκολογήσει με τον πασά Αβδούλ Ρουμπούτ, ο οποίος όμως ζητά ως αποζημίωση 1.500.000 γρόσια. Η μονή δίνει ένα προκαταβολικό ποσό, αλλά μέχρι να ξεπληρώσει και το υπόλοιπο, ο πασάς κρατάει ομήρους τους προϊσταμένους των μονών. Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, καθώς δεν άντεξαν τις κακουχίες των τούρκων στρατιωτών. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το μοναστήρι έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του, αλλά κατάφερε να συντηρήσει και τις άλλες μονές εξασφαλίζοντάς τους τροφή.

Τελικά η μονή Βατοπεδίου κατόρθωσε να επιβιώσει και να φιλοξενήσει στα κελιά της μερικές από τις σημαντικότερες μορφές της ορθοδοξίας. Προκαλούσε πάντα δέος και κατάνυξη. Πολλοί ήταν οι αυτοκράτορες και οι άρχοντες που δώρισαν μεγάλα χρηματικά ποσά στη μονή. Στη μοναστήρι φυλάσσεται σήμερα η ζώνη της Παναγίας, η «Αγία Ζώνη», ενώ ο πύργο της βιβλιοθήκης περιέχει γύρω στα 310.000 έντυπα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και 2.000 χειρόγραφα, το 1/3 των οποίων είναι γραμμένα σε περγαμηνή.

Η Ιερά μονή Βατοπεδίου βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας των αγιορείτικων μονών, καθώς προηγείται η Μεγίστη Λαύρα

mixanitouxronou.gr

1 σχόλια:

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

Άμα ο ρας-Πουταν νοιάζεται για τον Εφραίμ Φατοβόδι να δαμάσει τους Σκοπιανους. Εμείς υποφέραμε από τους κωμιτατζίδες το 1875 και ξέρουμε οτι ήταν κουμουνια από ανέκαθεν Να αρπάξεις τους γιαουρτοβαπτιστους τράγους από το κότσι και να τους παίξεις τα μούτρα πανό κατο σαν τόπι η γιογιο ως που να σπάσουν Να μάθουν να κουρεύονται, ξυρίζονται, πλένονται κα να φορούν παντελόνια αντι να σπέρνουν τύφο και χολέρα με τα βρομοράσα τους.

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.