Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

"OXI" στο εκβιαστικό χαράτσι απο τον Δικηγορικό Σύλλογο Καστοριάς


«Να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος»
Ικανοποίηση για τη δικαίωση καταναλωτή από Μονομελές Πρωτοδικείο στην Καλαμάτα.
Η πρώτη δικαίωση για τα λάθη στο τέλος ακινήτων ήρθε...από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Με προσωρινή διαταγή του απαγόρευσε στη ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης σε ζευγάρι, στο οποίο είχε σταλεί λάθος λογαριασμός.

Έτσι, όπως διευκρινίζει η απόφαση, το ζευγάρι θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό μόλις διορθωθούν τα λάθη, ενώ το ρεύμα δεν μπορεί να κοπεί τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα στις 28 Φεβρουαρίου που κατέθεσε, υποστηρίζοντας ότι τους είχαν χρεώσει περισσότερα τετραγωνικά και υψηλότερη τιμή ζώνης.

Η οικογένεια είχε εξοφλήσει το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ρεύματος και τα πάγια τέλη, δηλαδή: δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, ΕΡΤ και ΦΠΑ, αρνούμενο να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος ακίνητης περιουσίας, λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Στην αγωγή η οικογένεια κάνει λόγο για “εσφαλμένο και υπέρογκο Έκτακτο

Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενης Επιφάνειας Ακινήτων”, που ανέρχεται σε 2.235,60 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ το τέλος έπρεπε να υπολογιστεί επί 162 τετραγωνικών, υπολογίστηκε σε επιφάνεια 243 τετραγωνικών κι ενώ το σπίτι βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης έχει καθοριστεί στα 58 ευρώ, ο υπολογισμός του τέλους έγινε σε τιμή ζώνης 2.150 ευρώ! Έτσι, το χαράτσι έφτασε τα 2.235,60 ευρώ και η πρώτη δόση, που έπρεπε να καταβληθεί ως τις 15 Νοεμβρίου, ήταν 1.117,80 ευρώ, ενώ εκείνοι είχαν υπολογίσει να πληρώσουν συνολικά 558,90 ευρώ!

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, Χρήστος Τσακλίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή, η οποία όμως όπως είπε, θα πρέπει να στηριχθεί και από άλλες δικαστικές αποφάσεις υπέρ των καταναλωτών. «Ανοίγει ένας καινούριος δρόμος αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις, προκειμένου η πολιτεία και αυτοί που νομοθετούν να λάβουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπερβαίνουν κάποια όρια. Πρόκειται για μια κατάφορη παραβίαση του νόμου», σημείωσε ο κ. Τσακλίδης, εκφράζοντας απορία για την άρνηση της κυβέρνησης να προβεί στην ανάκληση του μέτρου.
«Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές. Πρόκειται για ένα μέτρο καταναγκασμού που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με κάθε νόμο, κάθε έννοια ηθικής και δικαίου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καστοριάς.

Μάλιστα, προέτρεψε τους πολίτες να μην καταβάλουν το ποσό του τέλους ακινήτων παρά μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού πρόκειται για στυγνό εκβιασμό από πλευράς υπουργείου Οικονομικών. «Είναι κάτι που δεν έχω ξαναζήσει. Να αναγκάζεται ο πολίτης να στερείται το ρεύμα επειδή δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει κάτι που είναι παράνομο. Θα έλεγα ευθέως να μην πληρώσουν το χαράτσι. Να πληρώσουν μόνο το ποσό για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Θεωρώ ότι η ΔΕΗ δεν θα κόψει το ρεύμα σε μια τέτοια περίπτωση».

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε πως πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη δεν είχε δείξει την ίδια ευαισθησία, απορρίπτοντας προσφυγή 90χρονης γυναίκας, η οποία δήλωσε αδυναμία να πληρώσει το τέλος, αφού παίρνει 900 ευρώ σύνταξη, πληρώνει 500 ευρώ σε γυναίκα να την προσέχει και το χαράτσι ήταν 1.104 ευρώ.
«Κακώς απορρίφθηκε η αίτηση γιατί υπήρχαν όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν οικονομική αδυναμία», σχολίασε ο κ. Τσακλίδης.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των δήμων

“Ησυχία” στην Καστοριά


Ολοένα και περισσότερο, πάντως, ενισχύεται το μέτωπο των δήμων ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, με την αυτοδιοίκηση να δεσμεύεται να προστατεύσει έμπρακτα τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα.

Αντίθετη η εικόνα στο νομό της Καστοριάς, όπου δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση ή κινητοποίηση, όχι μόνο από τους τρεις δήμους αλλά από το σύνολο των τοπικών φορέων.

Ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, εξέφρασε τη διαφωνία του με την “πολιτική” που ακλουθούν οι δήμαρχοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας πως με αυτές τις κινήσεις δεν καλύπτεται νομικά κανένας εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Δεν μπορούμε να παρακινούμε τους πολίτες να μην πληρώσουν αυτό το φόρο. Αν το κάνουμε θα είναι παράνομο. Πολλοί από αυτούς τους δημάρχους ανήκουν σε πολιτικούς χώρους με μια φιλοσοφία του κινήματος “δεν πληρώνω”. Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος ο δήμος να πληρώσει το χαράτσι», δήλωσε ο κ. Χατζησυμεωνίδης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την αντισυνταγματικότητα του μέτρου και την τεράστια αδικία εις βάρος των πολιτών.

«Δεν μπορεί τα ελλείμματα και τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή να την επιβαρύνονται τα χαμηλά οικονομικά στρώματα σε περίοδο κρίσης και ανεργίας», κατέληξε ο δήμαρχος Καστοριάς, επισημαίνοντας πως η διαμαρτυρία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα γίνει μέσω των θεσμικών οργάνων όπως είναι η ΚΕΔΕ.

Μαριγώ Αναγνωστοπούλου
orizontespress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.