Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Προσφυγή Λιάντση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα LIFE


Υπό αμφισβήτηση και πάλι η Καλλιστώ

Δρομολογήθηκαν ήδη τροποποιήσεις στις δράσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεξέταση του προγράμματος LIFE αναμένεται να..κάνει τις επόμενες ημέρες ο πρώην νομάρχης Καστοριάς, Κώστας Λιάντσης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του, αμφισβητείται η σκοπιμότητα του προγράμματος και ζητείται ο επανέλεγχος του, ούτως ώστε να κινηθεί σε ένα νέο και πιο αποτελεσματικό άξονα προς όφελος των παραγωγών και των πολιτών του νομού Καστοριάς.

«Δεν πιστεύω ότι η Καλλιστώ ανταποκρίθηκε στη φιλοσοφία του προγράμματος. Δεν θέλω τα λεφτά να φαγωθούν σε ημερίδες και σεμινάρια κι έτσι ζητώ την επανεξέταση της σκοπιμότητας του προγράμματος για να υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στους ο κ. Λιάντσης, αναφερόμενος παράλληλα και στο θέμα των προσλήψεων, στο οποίο όπως είπε, τους άδειασε η Καλλιστώ. «Μιλούσαμε για την πρόσληψη 18-20 ατόμων. Αυτοί πήραν μεταξύ τους αυτούς που ήθελαν, προκαλώντας την τοπική κοινωνία».

Έτσι, υπό αμφισβήτηση μπαίνει για ακόμη μια φορά το πρόγραμμα LIFE, τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν φανεί πέντε μήνες σχεδόν μετά την έναρξη υλοποίησης του, με τον κ. Λιάντση ωστόσο, να δέχεται κι ο ίδιος κριτική, καθώς ως νομάρχης, ήταν αυτός που το ξεκίνησε.

«Εγώ μπορεί να ξεκίνησα το πρόγραμμα, όμως η υπογραφή της τελικής σύμβασης μετά από τροποποιήσεις έγινε από την περιφέρεια», απάντησε ο πρώην νομάρχης.

Η αναγκαιότητα τροποποιήσεων επισημαίνεται από το σύνολο των φορέων που ασχολούνται με το πρόγραμμα LIFE, καθώς προχθές πραγματοποιήθηκε μια προπαρασκευαστική συνάντηση των μελών της επιτροπής που συμμετέχουνε στο πρόγραμμα (Ψαρούδας, Τσαπάρας, Σαββόπουλος και υπάλληλοι), κατά την οποία ήδη συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν αλλαγές σε κάποιες από τις δράσεις του LIFE.

Έτσι, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις ηλεκτροφόρες περιφράξεις για την προστασία αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, φύτευση οπορωφόρων δέντρων και σιτηρών για να παραμείνουνε οι αρκούδες στα ορεινά καθώς και εύρεση τρόπων αποζημίωσης μέρους των υλικών ζημιών σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων (κάτι που φαίνεται δύσκολο, αφού δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση).

«Είναι δύσκολο να ζητήσουμε να απενταχθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο έχουνε ήδη γίνει δαπάνες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όχι όμως υπό την μορφή καταγγελίας, είναι αιτιολογημένα να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του», δήλωσε στους «Ορίζοντες» ο κ. Σαββόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. «Είναι ένα πρόγραμμα που εντάχθηκε επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Το ψήφισε και ο κ. Λιάντσης ως νομάρχης κι εγώ ως νομαρχιακός σύμβουλος. Θα μπορούσαμε τότε να κάνουμε άλλες πιο αποτελεσματικές προτάσεις. Η πρώτη προγραμματική σύμβαση υπογράφτηκε από τον κ. Λιάντση και τον Φεβρουάριο έγινε μια τροποποίηση».

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει και νέα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την κα Βαλαώρα που είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να συζητηθούν εκτενέστερα οι ενστάσεις και οι αλλαγές που πρέπει ή επιτρέπεται να γίνουν.

«Όπως έχω ήδη ξεκαθαρίσει, εάν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι από τη σύσκεψη αυτή για τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, μπορεί να σκεφτούμε και την ακύρωση του προγράμματος», δήλωσε από την πλευρά του, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Πασχάλης Χαρούμενος.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε πως οι αντιδράσεις αγροτών, κτηνοτρόφων και πολιτών κυρίως στην περιοχή της Ποριάς συνεχίζονται καθώς είναι υποχρεωμένοι σχεδόν καθημερινά να “έρχονται σε επαφή” με τις αρκούδες.

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.