Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Στροφή των καστοριανών στα καυσόξυλα‏

Δεκάδες χρόνια πίσω...

Τα τζάκια, οι ξυλόσομπες και όλα τα συναφή προϊόντα έχουν την τιμητική τους και μάλιστα φέτος, αναμένεται το προϊόν να έχει μεγάλη ζήτηση. Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με ξύλα, είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Η θαλπωρή που προσφέρει η θέα της φωτιάς στο τζάκι τις κρύες νύχτες σε συνδυασμό με το... μειωμένο κόστος, συγκριτικά με άλλες καύσιμες ύλες, είναι πολύ ελκυστική.
Δώσαμε περισσότερα καυσόξυλα από κάθε άλλη χρονιά

Πάντως, το θέμα συζήτησης αυτής της περιόδου των Καστοριανών συμπολιτών μας, είναι η θέρμανση και πώς θα μπορέσουν οι οικογένειες να ζεσταθούν χωρίς να πληρώσουν μια περιουσία. Ήδη έχουμε τέλος Οκτωβρίου και το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι πολύ αυξημένο, ενώ δεκάδες συμπολίτες ρωτούν καθημερινά στις μάντρες που πωλούν ξύλα. «Έρχονται καθημερινά ή μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν για περισσότερες πληροφορίες. Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, τόσο θα αυξάνεται η κίνηση» δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η έμπορος καυσόξυλων, κ. Δήμητρα Κολιαμάνη.
« Έχουμε 17 χρόνια που πουλάμε καυσόξυλα, όμως φέτος δώσαμε τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Υπάρχει μεγάλη κίνηση που ξεκίνησε από τέλη Σεπτέμβριου, επειδή άργησαν να έρθουν τα πετρέλαια», συμπλήρωσε. Πάντως, στο νομό Καστοριάς λειτουργούν 9 μάνδρες καυσόξυλων και όλες έχουν δουλειά.
«Όλα τα χρόνια λειτουργούσαν έξι, ωστόσο από φέτος λόγω της μεγάλης ζήτησης άνοιξαν άλλες τρεις », πρόσθεσε η κ. Κολιαμάνη.

Οι τιμές...

Όσον αφορά τώρα στις τιμές, σύμφωνα πάντα με την κ. Κολιαμάνη, είναι απολύτως λογικές και προσιτές. Ο τόνος κυμαίνεται περίπου στα 110 ευρώ το δέντρο και 100 ευρώ η οξιά, ανάλογα βέβαια και με το ξύλο που θα προτιμήσει κανείς. Σε μια περιοχή, όπως η Καστοριά το χειμώνα κάποιος θα χρειαστεί ίσως 5 με 6 τόνους καυσόξυλων, η τελική τιμή των οποίων είναι συμφέρουσα, σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα πετρελαίου. « Οι περισσότεροι πελάτες μου αναφέρουν πως φέτος θα προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι που θα είναι και η μοναδική πηγή θέρμανσης στο σπίτι τους. Εξοικονομούμε πολύ περισσότερα χρήματα με τα καυσόξυλα. Ειδικά σε αυτή την περίοδο, που οι περικοπές μισθών και τα «χαράτσια» της Εφορίας μας έχουν γονατίσει, πρέπει να βρούμε νέους πιο οικονομικούς τρόπους να ζεσταθούμε. Εμείς εδώ και τρία χρόνια έχουμε σταθερή τη τιμή αν και ο ΦΠΑ αυξήθηκε δυο φορές. Ωστόσο, απορροφήσαμε τον ΦΠΑ, αφήνοντας τις τιμές στα ίδια επίπεδα» ενημέρωσε η κ. Κολιαμάνη.

Στα χωριά τους...

Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η ανοδική τιμή του πετρελαίου και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ενεργοποίησαν πολλούς Καστοριανός, οι οποίοι αναζητούν τρόπους περικοπής των εξόδων τους. Πηγαίνουν ήδη στα χωριά τους και μαζεύουν ξύλα, ώστε να γλυτώσουν ακόμη και τα έξοδα που θα έκαναν, αν τα αγόραζαν από κάποια επιχείρηση του κλάδου. Έτσι, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολλά αυτοκίνητα να σέρνουν μπαγκαζιέρες γεμάτες με ξύλα!
Βέβαια, οι αρμόδιοι θα πρέπει να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους, για το αν η κοπή και η μεταφορά των ξύλων γίνεται νόμιμα, αφού ως γνωστόν δεν επιτρέπεται να κόβει ανεξέλεγκτα κανείς ξύλα από τα δάση.

Οικολογικά καυσόξυλα: Νέα είσοδος στην αγορά

Στο μεταξύ, η νέα είσοδος στην αγορά θέρμανσης είναι τα οικολογικά καυσόξυλα. Αυτά κατασκευάζονται από ροκανίδι, φλούδα ηλιόσπορου, φλοιό ρυζιού και πυρήνα ελιάς και πωλούνται σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Κάθε κιβώτιο οικολογικών ξύλων ζυγίζει 10 κιλά και κοστίζει 8 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με το φυσικό ξύλο είναι πως τα εν λόγω προϊόντα διαρκούν περισσότερο, καθώς αν χρειάζεται κάποιος 100 κιλά φυσικό ξύλο, με το οικολογικό θα χρειαστεί 20.
«Αυτά το προϊόντα δεν το ξέρω και δεν μπορώ να τα συνιστίσω στους καταναλωτές», επισημαίνει η έμπορος καυσόξυλων.

Καυσόξυλα από την Βουλγαρία

Ωστόσο, πολλούς τόνους καυσόξυλων προμηθεύονται τα ελληνικά νοικοκυριά της Βορείου Ελλάδος από τη Βουλγαρία. Με μόλις 80 ευρώ τον τόνο, Βούλγαροι μεταφέρουν τα καυσόξυλα μέχρι το σπίτι του πελάτη! Υπάρχουν άνθρωποι που τριγυρνούν από καφενείο σε καφενείο στην ελληνική επαρχία, κυρίως σε χωριά που πλησιάζουν τους υποψήφιους πελάτες. Τους λένε ότι μπορούν να τους φέρουν ξύλα από τη Βουλγαρία με 80 ευρώ τον τόνο. Στην Ελλάδα η αγορά ενός τόνου καυσόξυλων κοστίζει από 100 έως και 150 ευρώ. Επιπλέον, τα ξύλα που παραδίδονται τις περισσότερες φορές είναι σε κακή κατάσταση, βρεγμένα και κομμένα στα μέτρα της Βουλγαρίας με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο Έλληνας καταναλωτής να αναγκάζεται να τα κόβει με τσεκούρι.
Πάντως , και οι Έλληνες ξυλέμποροι αγοράζουν και μεταπωλούν βουλγαρικά καυσόξυλα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους υλοτόμους, με αποτέλεσμα τα ελληνικά καυσόξυλα να είναι είδος προς εξαφάνιση! Οι Βούλγαροι είναι έμποροι καυσόξυλων και δραστηριοποιούνται από τη Καστοριά έως τον Έβρο.
«Τη στιγμή που το δασαρχείο δεν παράγει μεγάλη ποσότητα καυσόξυλων, αναγκαζόμαστε και εμείς λόγο ελλείμματος να προμηθευόμαστε καυσόξυλα από τη Βουλγαρία, ενώ η σαιζόν που φέρνουν καυσόξυλα οι Βούλγαροι είναι από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο. Μετά δε μας προμηθεύουν, εξυπηρετούν τα πιο κοντινά δρομολόγια», ήταν τα τελευταία λόγια της.
Πάντως, ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς στη Βόρεια Ελλάδα και η κρίση είναι πολύ έντονη και έχει «χτυπήσει» όλους μας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πολλοί κάνουν ακόμη τον σταυρό τους που έχει λιακάδες και μπορούν να καθυστερήσουν λίγο ακόμη την αγορά ξύλων ή πετρελαίου.

neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.