Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Καστοριά: Αποκατάσταση του αρχοντικού Χριστόπουλου – Οι απόψεις του Συλλόγου


Την ικανοποίησή του εκφράζει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» Δημήτρης Τασίκας, γιατί εντάσσεται επιτέλους σε πρόγραμμα, η μελέτη για την αποκατάσταση του αρχοντικού στο οποίο γεννήθηκε ο ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Ο πολιτιστικός σύλλογος...κατέβαλλε τα τελευταία χρόνια προσπάθειες για τη διάσωση του αρχοντικού το οποίο είναι ετοιμόρροπο.
«Νιώθουμε ικανοποιημένοι γιατί έχουμε κάνει αρκετά διαβήματα και για πολλά χρόνια είχαμε τοποθετήσει ένα πανό στο αρχοντικό στο οποίο αναγράφονταν η φράση: εδώ γεννήθηκε ο ποιητής το θυμάται κανείς; Επίσης, ύστερα από δική μας παρέμβαση τοποθετήθηκε στη σκεπή λαμαρίνα για να μην καταρρεύσει το σπίτι. Ευχόμαστε να αποκατασταθεί σύντομα το αρχοντικό». Δηλώνει ο κ. Τασίκας.

Η συντήρηση και αποκατάσταση του αρχοντικού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Το κόστος της μελέτης θα ανέλθει στις 900.000 ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2012.

Το αρχοντικό στο οποίο γεννήθηκε ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, θα συντηρηθεί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το άγαλμα του ποιητή που βρίσκεται στην περιοχή του πνευματικού κέντρου . Η εικόνα που παρουσιάζει είναι απαράδεκτη καθώς η βάση του αγάλματος έχει καλυφθεί με διάφορα συνθήματα.

Κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε για τον καθαρισμό του αγάλματος. Πέρυσι τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Αθανάσιος Χριστόπουλος προμηθεύτηκαν με δικά τους έξοδα ειδικά φάρμακα και προσπάθησαν να το καθαρίσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Θα ήταν καλό να υπάρξει πρόνοια για να καθαριστεί το άγαλμα από τα διάφορα συνθήματα που έχουν γραφτεί» .Σημειώνει ο κ. Τασίκας.



Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο « άλλος Ανακρέων» κατά τον Γεώργιο Σακελλάριο, γεννήθηκε στην Καστοριά το Μάιο του 1772 και απεβίωσε στο Βουκουρέστι τον Ιανουάριο του 1847.
Νομικός, Ανώτατος δικαστικός, λόγιος, ποιητής και Φιλικός. Για το ποιητικό του έργο χαρακτηρίζεται «πρόδρομος», επειδή θεωρείται ότι άνοιξε νέους ποιητικούς δρόμους με τη χρήση της δημοτικής γλώσσας. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πραγματείες σε θέματα γλωσσικά, πολιτικά, φιλοσοφικά και φυσικών επιστημών.

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, ο Δημήτριος Βερναρδάκης, ο Εμμανουήλ Ροΐδης και άλλοι, μίλησαν με επαινετικά λόγια για τη λυρική προσφορά του και το 1881 ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε ένα στιχούργημα με τον τίτλο «Αθανάσιος Χριστόπουλος».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Ψωμαδάκη
Περισσότερα στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» που κυκλοφορεί

Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.