Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Καστοριανός φοιτητής κατασκήνωσε μπροστά από την Πρυτανεία του Δημοκρίτειου

Τον δέχτηκαν στις εστίες, ξενοίκιασε από την πόλη, αλλά βρέθηκε άστεγος…

Δεν πρόκειται για ένα κάμπινγκ αναψυχής, αυτό που στήθηκε μπροστά από την Πρυτανεία του Δημοκριτείου στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, αλλά για την απεγνωσμένη κίνηση ενός φοιτητή του 3ου έτους, που αν και δικαιούχος στέγασης στις φοιτητικές εστίες, κινδυνεύει πλέον να βρεθεί άστεγος, λόγω της καθυστέρησης της διαδικασίας διανομής δωματίων.



Ονομάζεται Γιώργος και κατάγεται από την Καστοριά. Κατά τα δυο πρώτα έτη των σπουδών του στην Κομοτηνή κατοικούσε σε διαμέρισμα, που νοίκιαζε μέσα στην πόλη. Φέτος, ωστόσο, όπως συνέβη και στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν προς το χειρότερο, κάτι που καθιστούσε αποτρεπτικό το ενδεχόμενο να συνεχίσει να παραμένει στο ενοίκιο. Στο τέλος της προηγουμένης ακαδημαϊκής περιόδου κατέθεσε αίτηση για στέγαση στις εστίες, με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία.

Η αίτησή του εγκρίθηκε από το αρμόδιο γραφείο του ΕΙΝ και έμενε μόνο να του παραδοθεί το δωμάτιο, κάτι που αναμενόταν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου μήνα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, είχε ήδη συμφωνήσει να ξενοικιάσει το διαμέρισμα, στο οποίο διέμενε μέχρι πρότινος, με την καταληκτική ημερομηνία για να το κάνει να έχει ορισθεί η προχθεσινή. Οι κρούσεις του προς τους αρμοδίους του ΕΙΝ και του πανεπιστημίου δεν βρήκαν ανταπόκριση, όπως ομολογεί ο ίδιος, με αποτέλεσμα εχθές το πρωί να πάρει ένα μέρος από την πραμάτεια του και να κατασκηνώσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας μπροστά ακριβώς από το κτίριο της Πρυτανείας.

Εκτός από τη σκηνή του, στο χώρο μετέφερε καρέκλες, τραπέζι, στρώματα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ τοποθέτησε και ένα πανό στο οποίο αναγράφεται «δωρεάν στέγαση για όλους».

Στόχος, να αναδείξει το προσωπικό του πρόβλημα και να καταδείξει την έλλειψη προγραμματισμού από τους αρμοδίους

Η διαμαρτυρία του, όπως υποστήριξε, έχει στόχο στο να αναδείξει προφανώς το προσωπικό του πρόβλημα, ένα πρόβλημα, το οποίο όμως, όπως επισήμανε, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα και άλλοι φοιτητές. «Εγώ είμαι ο πρώτος, που βγήκα», σημείωσε, «αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλα άτομα, που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση». Επιπλέον, στους στόχους του είναι να καταδείξει και την έλλειψη προγραμματισμού από πλευράς των αρμοδίων, που τον οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. «Καταλαβαίνω τις αντικειμενικές δυσκολίες, που υπάρχουν», υποστήριξε, «αλλά λογικά γίνεται ένας προγραμματισμός και περιμένεις τι κόσμος θα έρθει». Τέλος, δήλωσε έτοιμος να παραμείνει μπροστά από την Πρυτανεία διαμαρτυρόμενος με το συγκεκριμένο τρόπο, μέχρις ότου υπάρξει ανταπόκριση και λυθεί το πρόβλημα, τόσο για εκείνον, όσο και για τους υπόλοιπους φοιτητές, που πλήττονται από αυτό.

Γιώργος Κώστα, αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων «Την επόμενη Τετάρτη θα διανεμηθούν τα δωμάτια στους εναπομείναντες δικαιούχους»


Από τη μεριά του ο αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων, κ. Γιώργος Κώστα, απέδωσε την καθυστέρηση της διανομής δωματίων σε μερίδα δικαιούχων, κατά κύριο λόγο στην καθυστέρηση παράδοσή τους από τους ήδη κατέχοντες, που πλέον δεν είναι δικαιούχοι. Πρόκειται για 120-130 φοιτητές, που διαμένουν σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια, τα οποία έπρεπε να παραδώσουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. «Ίσως ο συγκεκριμένος φοιτητής», σημείωσε ο κ. Κώστα, «να βοηθάει με αυτήν τη διαμαρτυρία, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μη δικαιούχοι και να παραδώσουν τα δωμάτια». «Από τη μεριά μας», σημείωσε, «τους έχουμε ενημερώσει γραπτώς και προφορικώς, με το καλό και με το άγριο και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι την επόμενη Τέταρτη θα έχει επιτευχθεί η ομαλότητα και θα διανεμηθούν δωμάτια σε όλους τους δικαιούχους. Κατά δεύτερο λόγο ως αιτίες της συγκεκριμένης καθυστέρησης εντόπισε αφενός μεν την κατάληψη της πρυτανείας κατά τον προηγούμενο μήνα, η οποία «πάγωσε» όλες τις σχετικές διαδικασίες για τη στέγαση, και αφετέρου την παράταση, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας για τις εγγραφές των πρωτοετών, κάτι που καθιστούσε αδύνατη την αξιολόγηση των υποψηφίων δικαιούχων στέγασης. Κι αυτό γιατί δεν προβλέπεται κάποιο όριο, το οποίο κρίνει την επιλογή ή απόρριψη του αιτούντος, αλλά επιλέγονται οι υποψήφιοι δικαιούχοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα από το σύνολο εκείνων, που κατέθεσαν αίτηση στέγασης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κώστα, «εμείς έπρεπε να περιμένουμε να γίνουν όλες οι εγγραφές, ακόμα και των πρωτοετών, ακόμα και των ατόμων με ειδικές παθήσεις, και μετά να βγάλουμε τις λίστες με τους δικαιούχους».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με τον κ. Κώστα, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων που κατατέθηκαν φέτος για παροχή στέγασης, το πανεπιστήμιο προέβη σε «μια υπέρβαση, παρ’ όλη την οικονομική κρίση», νοικιάζοντας παραπάνω δωμάτια, καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού της φοιτητικής μέριμνας και εις βάρος άλλων αναγκών του πανεπιστημίου.
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
Πηγή:paratiritis-news.gr
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.