Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Στον καθηγητή μαθηματικών Δημήτρη Χριστοδούλου το βραβείο Shaw


Με το βραβείο Shaw, γνωστό και ως «νόμπελ της Ασίας», τιμήθηκε ο Έλληνας καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής του Πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης, Δημήτρης Χριστοδούλου. Ο Έλληνας καθηγητής μοιράζεται το βραβείο με τον καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Columbia των Η.Π.Α., Richard S. Hamilton

Οι δύο καθηγητές...βραβεύτηκαν για το έργο τους στις Μη Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις, στις γεωμετρίες Lorenz και Riemann, καθώς και στις εφαρμογές των εξισώσεων αυτών στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, και την Τοπολογία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιδρύματος Shaw.

Το βραβείο Shaw, αν και θεσμοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια, μόλις το 2002, είναι ένα από τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία. Απονέμεται κάθε χρόνο σε επιστήμονες, των οποίων το έργο σε Αστρονομία, Ιατρική και Μαθηματικά έδωσε νέα δυναμική στην ακαδημαϊκή και επιστημονική έρευνα.

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο «μόνος σύγχρονος διανοητής για τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν», όπως αναφέρεται και στο κείμενο αναγόρευσής του σε διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, ανέπτυξε καινούργιες μαθηματικές μεθόδους για την επίλυση, ή την κατανόηση των λύσεων, των εξισώσεων του Αϊνστάιν, οι οποίες για πολλά χρόνια απασχόλησαν τους μαθηματικούς, καθώς παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία τους.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.